Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

„Volite li Brahmsa?“, pitanje je koje se moglo pročitati s plakata na ulicama Zadra zadnjih nekoliko tjedana. Simfonijski orkestar HRT-a ga voli, te je povodom njegova 180. rođendana otvorena koncertna sezona 2013./2014. u HNK-u Zadar. U četvrtak smo imali priliku čuti četiri poznata djela Johannesa Brahmsa, koji spada među, takozvanu, „trojicu veličanstvenih“ skladatelja, i to u vrhunskoj interpretaciji Simfonijskog orkestra HRT-a. Zvijezde večeri, osim slavljenika, bili su violinist Marin Maras i dirigent iz Mađarske Robert Farkas. Povodom te značajne obljetnice, otvorenje koncertne sezone nije moglo proći, a da ne ostavi veličanstven dojam prikladan za ovog veličanstvenog skladatelja.

Vijay Iyer trio, tojest nihov nastup, savršen je prikaz rezultata evolucije jazza kroz povijest. Odani korijenima žanra, poštujući njegovu strukturu i imidž, ne boje se ekspreimentiranja sa skladbama u kojima ritmički izmjenjuju tempo i ugođaj prošaran sa strastvenim solo radom na sva tri instrumenta.

Ilijana Korać, Giorgio Surian, Ruža Pospiš Baldani, Leon Košavić, Biserka Cvejić, Nikolina Pinko, Tomislav Neralić, Vladimir Kranjčević (Foto: Dario Njavro)

U nedjelju 29. rujna u Zagrebu je završeno Drugo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u kategorijama solo pjevanja, glasovira, roga, trube, trombona i tube.

Otkad je na čelu Lisinskog Dražen Siriščević navikli smo na velike stvari, pa nije ni čudno što smo za početak nove sezone dobili jednu od najnatrpanijih pozornica u povijesti Lisinskog. Više od 300 umjetnika bilo je potrebno za izvođenje Brittenovog Ratnog Requiema, a angažirani solisti, zborovi i orkestri stigli su iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i naravno Hrvatske. Znači li velika izvedba i koncert za pamćenje? Već smo sa Simfonijom Tisuće u Zagrebačkoj Areni vidjeli kako to nužno ne mora biti slučaj, a Ratni Requiem je opet pokazao da što god mislili o tome je li veličina važna, na pozornici Lisinskog definitivno nije.

U Križevcima je 31. kolovoza održan nesvakidašnji koncert za tako mali grad: širom svijeta proslavljeni, ponajbolji gypsy jazz gitarist globusa, uz glazbenu podršku hrvatskih kolega koji također njeguju glazbeni izričaj na tragu legendarnoga gitarista Djanga Reinhardta, "izumitelja" te vrste glazbe, u velikoj je dvorani Hrvatskoga doma (koju zovemo "velikom" samo zato jer nema veće, a u nju stane tek tristotinjak posjetitelja), demonstrirao svoje glazbeno umijeće, virtuoznost i emocionalnost, jednako kako to radi po svim (stvarno) velikim dvoranama velikih gradova svijeta, sa svojim izvornim "The Rosenberg Trijom" ili u društvu svojih jednako čuvenih kolega, na primjer Tommyja Emmanuela i Vlatka Stefanovskog.

Jučer se na ŠRC Šalata održala 11. Opera pod zvijezdama čijom se prilikom obilježila 200. Godišnjica rođenja muzičkih velikana Wagnera i Verdija. Čitav program bio je posvećen isključivo njima, ali publika ga nažalost nije mogla čuti do kraja jer je zbog vremenskih neprilika zakazala oprema.

Od 25. do 29. lipnja u Poreču se održalo treće izdanje Valamar jazz festivala, koji se zadnjih godina prometnuo u jedno od najboljih jazz zbivanja u Hrvatskoj. Ovaj festival pod umjetničkim vodstvom Tamare Obrovac ne koncentrira se toliko na dovođenje najvećih zvijezda, već prije na znalački odabran program nešto manje slavnih glazbenika, ali vrlo zanimljivih, s naglaskom na onima koji pomiču granice jazza, ili bolje rečeno, dovode u pitanje samu ideju granica u glazbi. Tako je dobar dio festival prošao u duhu ideje koju zagovara Renaud Garcia-Fonsa, kad govori o ''interkontinentalnoj glazbi''.

U četvrtak je u zagrebačkom klubu Sax nastupio legendarni 86-godišnji bluzer s Delte Cedell Davis, jedan od posljednjih živućih legendi bluesa. Cedell Davis nastupio je sa svojim stalnim pratećim blues rock bendom Brethren iz Arkansasa, a ovaj je nastup dio njegove posljednje europske turneje.

U zagrebačkom VIP klubu u srijedu 15.5. nastupila je mlada zvijezda jazza, izraelska klarinetistica i saksofonistica s njujorškom adresom Anat Cohen. Vjerni slušatelji jazza sigurno se sjećaju njezinog nastupa 2007. u ZKM-u u sklopu Jazzarelle, a ovim je nastupom Anat samo učvrstila odličan dojam koji je tada ostavila.

Otužna, ili bolje rečeno nikakva splitska glazbena scena ovog puta je dobila priliku ugostiti nesumnjivu zvijezdu jazza, izraelsku klarinetisticu i saksofonisticu  ANAT COHEN.

U Rovinju je prošlog vikenda otvorena treća sezona Avantgarde Jazz Festivala, jednog od nekoliko istarskih festivala koji doprinose "jazz-decentralizaciji" Hrvatske i dovode vrhunske glazbenike na lokacije izvan Zagreba.

Tijekom svoje dugogodišnje glazbene karijere, Elvis Stanić je osvojio mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (16 diskografskih nagrada Porin, 7 nagrada Status Hrvatske glazbene unije,...), a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

U utorak 30. travnja u Zagrebu je po prvi put nastupila poznata portugalska pijanistica Maria Joăo Pires. Stigla je iz Novog Sada, gdje je zatvorila Novosadske muzičke svečanosti, a inače je ova turneja najavljena kao oproštajna, nakon koje će neko vrijeme posvetiti potrazi za novim repertoarom.

Ok, wow. To je otprilike bila reakcija svakog pojedinca koji se jučer navečer našao u KC Lisinski da bi vidio slavni dvojac Igudesman & Joo. Ništa od onoga što je publiku dočekalo u dvorani nije moglo nagovijestiti da ih čeka nastup pravih glazbenih kraljeva komedije.

U nedjelju ujutro je u foyeru HNK održan još jedan odličan koncert u sklopu prvog Zagrebačkog festivala harfe. Solo recital održao je mladi velški harfist Benjamin Creighton Griffiths. Tek mu je nepunih 17 godina, no već ima bogatu koncertnu karijeru, nastupivši diljem Velike Britanije, u Francuskoj, Španjolskoj,Italiji, Nizozemskoj, Mađarskoj, Kanadi i Brazilu. Debitirao je 2004. sa sedam godina, pobjednik je nekoliko glazbenih natjecanja, a trenutno je student na Howell's College u Llandaffu.