Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

U četvrtak je u HGZ-u održan jedan od vrhunaca prvog Zagrebačkog festivala harfe. Nastupio je poznati meksički harfist Baltazar Juarez, kojemu se u drugome dijelu pridružio hrvatski mariachi sastav Mariachi Los Caballeros. Juarez je solist harfist Nacionalnog simfonijskog orkestra u Meksiku, a nastupao je i kao orkestralni glazbenik i solo umjetnik diljem Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Europe. Ovaj nagrađivani harfist predaje kao profesor na Nacionalnom konzervatoriju u Meksiku te je osnivač i umjetnički ravnatelj Nacionalnog harfističkog natjecanja i Međunarodnog Harfističkog Festivala u Meksiku. U HGZ-u je održao solo recital na kojemu je izveo djela W. A. Mozarta, I. Albeniza, C. Debussyja i F. Godefroida, pokazavši se kao izvođač vhunske tehnike i izuzetnog senzibiliteta. U drugome dijelu filigranske zvukove solo harfe zamijenili su dinamičniji aranžmani uz pratnju sastava Mariachi Los Caballeros, s kojima je Juarez izveo niz narodnih pjesama iz Meksika i drugih zemalja centralne Amerike, pri čemu je između pjesama, dok je Juarez uvijek iznova poštimavao harfu, lider Mariachija rekao nekoliko zanimljivih informacija o pozadini mariachi glazbe, pojedinim pjesmama i načinu izvođenja. Nakon oduševljenog pljeska publike, izvođači su izašli na jedan bis i izveli veliki hit La Bamba.

Za šaroliku i raznovrsnu te, apsolutno lokal patriotski kazano, jedinstvenu splitsku glazbenu scenu sasvim je normalno da ima i svoje reprezentativne predstavnike u jazzu.
Ako nedvojbeno predstavljaš referentno ime u takvim vodama, onda to podrazumijeva suvereno vladanje svim tajnama i zaprekama koje instrumenti i note stavljaju pred glazbenike, drugim riječima - moraš biti najmanje magistar svog zanata.

U Koncertnoj Dvorani Vatroslav Lisinski u četvrtak je koncert održao poznati turski glazbenik s međunarodnom karijerom, Burhan Ocal, koji je nastupio sa svojim Istanbul Oriental Ensembleom. Ovo mu je drugi nastup u Hrvatskoj, a prvi je put nastupio prije deset godina, na istom mjestu, kad je Velika Dvorana Lisinskog bila rasprodana.

Od 18. do 21. ožujka u MD Lisinskog održan je tradicionalni proljetni jazz festival Jazz.hr/proljeće koji organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD »Lisinski«. Festival je otvorio novi međunarodni trio Matije Dedića, u sastavu Gene Jackson na bubnjevima (poznat po suradnji s najvećim svjetskim jazzerima, između ostalih s Herbie Hancockom), te Martin Gjakonovski na kontrabasu, koji je u posljednji trenutak zamijenio Harvie S-a koji nije mogao doći. Trio je izveo niz Dedićevih autorskih skladbi te nekoliko standarda kao što su Love Letters i I'll Be Seeing You, te odličnom svirkom pružili dobar uvod u ostatak festivala.

U utorak 5. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog koncert je održao legendarni Arturo Sandoval s pratećim bendom od pet glazbenika. Ekstenzivna marketinška kampanja, koja se temeljila na isticanju broja Sandovalovih Grammyja (osam), uspjela je napuniti Veliku Dvoranu i privući daleko širu publike od uobičajenog kontingenta jazz slušatelja.

U sklopu ekskluzivne turneje od samo sedam europskih koncerata, pijanistički duo Brad Mehldau i Kevin Hays nastupili su i u Zagrebu, u Maloj dvorani V. Lisinskog gdje su gostovali u ciklusu Jazz.hr 2012/2013. Brada Mehldau smo već gledali prije nekoliko godina na VIP Zagreb jazz festivalu u trio sastavu, u susjedstvu ga je bilo prilike vidjeti solo piano (na novosadskom jazz festivalu), a sad smo ga prvi put vidjeli u zanimljivom formatu klavirskog dua.

U srijedu je u HNK održana pretposljednja od 6 izvedbi Verdijeve Aide - ambiciozne koprodukcije zagrebačke i riječke operne kuće uz suradnju s nizom međunarodnih umjetnika. Ova je produkcija nastala povodom jubileja Verdija koji se slavi ove godine (zajedno s jubilejom Wagnera, povodom čega se u ožujku očekuje i premijera Lohengrina).

Na današnjoj press konferenciji u Lisinskom predstavljen je koncert Artura Sandovala, dobitnika osam Grammyja, koji će nakon četvrt desetljeća nastupiti u Zagrebu, i to u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 5. ožujka 2013. O nadolazećem nastupu, kao i o Sandovalovom opusu i prethodnim nastupima u Zagrebu govorili su Hrvoje Rupčić, čija će grupa Cubismo nastupiti u predvorju Lisinskog na "afterpartyju", Dražen Siričević te Davor Hrvoj.

U četvrtak 31. siječnja u Maloj dvorani Lisinskog koncert je održao cijenjeni pijanist i edukator Ruben Dalibaltayan.

Tijekom prošlog tjedna u HNK je održano nekoliko glazbeno-scenskih izvedbi pod naslovom ‘’Večer njemačkih autora''. Riječ je o dvije koreografije slavnih suvremenih njemačkih koreografa, Marca Goeckea i Uwea Scholza, nastale na glazbene predloške velikih klasičnih skladatelja, J. S. Bacha i R. Schumanna. Od svojih praizvedbi, 1990. i 2008. godine, predstave su nekoliko puta premijerno postavljane na raznim europskim baletnim scenama.

U ponedjeljak je u Maloj dvorani Lisinskog održan koncert iz ciklusa Jazz.hr – nastupio je trio talijanskog pijanista Giovanni Mirabassija u sastavu Gianluca Renzi na kontrabasu i Lukmil Perez na bubnjevima. Vremenske prilike nisu išle u prilog posjećenosti koncerta, a i samim glazbenicima je malo nedostajalo da ne uspiju sletjeti na zagrebački aerodrom, no koncert se srećom održao, makar i pred malobrojnom publikom.

27. i 28. studenog su na Tjednu Izraela održani izvrsni koncerti. U utorak je izraelski violinist Ya'akov Rubinstein (kojeg smo već gledali u subotu, ali u klezmer izdanju), u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti zasvirao na raritetnoj ''King Guarneri'' violini iz 1735. koju je izradio Giuseppe Guarneri del Gesu, najpoznatiji član slavne obitelji graditelja violina iz Cremone. Stručnjaci su procijenili da je ova violina, uz violinu kojom se služio Paganini i koja se čuva u Genovi, najbolje glazbalo koje je izradio majstor Guarneri.

U nedjelju je po prvi put u Hrvatskoj nastupio klarinetistički virtuoz i pasionirani promotor klezmera Giora Feidman.

U subotu je u sklopu aktualnog Tjedna Izraela u muzeju Mimara nastupio Rubinstein Klezmer Project, predvođen izraelskim violinistim Yakovom Rubinsteinom. Ostali članovi ovog međunarodnog sastava su Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos (glasovir i povremeno vokal) iz Hrvatske i Almir Mešković (harmonika) iz Bosne, a zajedno muziciraju od proljeća 2011. Riječ je o klasično obrazovanim glazbenicima, te je njihova suradnja i počela programima klasične glazbe, no i doticala melos židovske glazbe, posebno klezmera. S vremenom su se sve više profilirali kao klezmer bend, pa su se tako uklopili u glazbeni program Tjedna Izraela.

Zagrebačka jazz i blues scena postala je bogatija za jednu kvalitetnu koncertnu destinaciju. U prostoru nekadašnje kultne kino dvorane Kinoteke u Kordunskoj ulici počele su se održavati Jazz & Blues večeri. U subotu, 17. studenog održala se prva Jazz & Blues večer, podijeljena u dva dijela s pauzom, svaki posvećen jednom bendu.