Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Marina Rebeka 3Zvijezda najvećih svjetskih opernih kuća, velika miljenica publike i kritike, Marina Rebeka, trenutno vlada scenom Bečke državne opere na čijim daskama izvodi po čemu je najpoznatija - ulogu Violette u Verdijevoj "Traviati".

DSC 1544

Ekskluzivni ciklus koncerata ''Zlatni Zagreb – Koncerti posebnog sjaja”, koji se od rujna odvijao u Zlatnoj dvorani palače Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10, zatvorili su Matija Dedić i Šimun Matišić nastupom 23. studenog.

lisinskiU svijetu glazbe, mnogi su dušu odlučili prodati vragu kako bi se domogli novca i slave. Sličnu je priču opjevala fantastična postava na otvorenju nove sezone ciklusa Lisinski Arioso koja ponovno okuplja najbolje od najboljih svjetske operne scene.

Kauflin 1Tradicionalni jesenski jazz festival HDS-a Jazz.hr/jesen ove je godine obilježila nova pijanistička zvijezda, 30-godišnji Justin Kauflin, čiji je posljednji album "Dedication" producirao Quincy Jones. Inače, od ove se godine ovaj festival odvija u novom prostoru: u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji, koja je po veličini i ugođaju dostojna zamjena za Malu dvoranu Lisinskog.

Vesna PisarovicSinoć je održan drugi koncert festivala Jazz.hr/jesen. Na koncertu je nastupila Vesna Pisarović  koja je predstavila obrade hitova popularnih šezdesetih i sedamdesetih godina.

Cameron Carpenter 9U svijetu klasične glazbe, prepunom unaprijed nametnutih pravila, glazbenik vrlo lako može izgubiti vlastitu osobnost želeći što bolje predočiti skladateljevu zamisao. Srećom, postoji dio buntovnika koji će se suprotstaviti i najkonzervativnijim dijelovima žanra i slomiti granice glazbenog djela, ali i samog instrumenta, na spektakularan način. Jedan od njih je Cameron Carpenter koji je sinoć gostovao u Lisinskom sa svojim putujućim orguljama, izrađenim posebno za njegove potrebe.

IMG 8794

U srijedu, 5. listopada u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti koncert je održao Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Andreasa Marinella s gostom saksofonistom Javierom Girottom.

group a
Zavod za Eksperimentalni Zvuk (ZEZ) otvorio je svoju jesensku sezonu uistinu eksperimentom. Misteriozni Group A iz Japana, dvije djevojke naoružane violinom i ritam mašinom na domaćoj sceni su nepoznanica no sasvim solidan pedigre (turneje se Acid Mothers Temple, Merzbow itd) dali su nadu kako ćemo gledati izgrađen show. Svoje riječi hvale je uputila je i strana kritika (Quietus, avantart.pl) usporedivši njihov rad s velikanima poput Throbbing Gristle te Cabaret Voltaire. Djevojke od nedavno stoluju u Berlinu gdje surađuju s mnogim art kolektivima, a između ostalog, nastupale su u trenutno vrlo popularnom Berghain klubu u sklopu CTM festivala.

Papandopulo finaleZavršeno je 5. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo i ocjenjivački sud proglasio je najbolje mlade glazbenike, ovogodišnje dobitnike nagrada.

Rab Jazz 3 danU mirno rapsko jutro, dok gosti pomalo napuštaju ovaj raj na zemlji, sažimamo dojmove trećeg i završnog dana Rab Jazz Festivala. Sve je prošlo dok bi rek'o "jazz".

Rab Jazz 2 danDrugi dan festivala stigao je prebrzo. Još se nisu slegli dojmovi nakon uspješnog koncerta Matije Dedića, a već je uslijedila nova poslastica; Bruno Mičetić trio i Zvjezdan Ružić trio.

Matija Dedic Rab JazzOtvorenjem izložbe fotografija "Portreti jazz i blues glazbenika" neumornog kroničara jazz zbivanja u Hrvatskoj Davora Hrvoja, u rapskoj Galeriji Pik 8. je rujna započeo prvi Rab Jazz Fest.

5. VEČER 0007  ZBA8455Rasprodanim koncertom nagrađivanog trija Korngold završen je 7. MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe koji se od 27. kolovoza do 4. rujna održavao u jedinstveno gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Label.

2. VEČER 0007  ZBA8132Nakon sjajnog koncertnog otvaranja 7. MAGfestivala prošle subote s  ansamblom Ars longa, drugu večer festivala koncertno se predstavio trio u sastavu Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara) i odveo nas na glazbeno putovanje u 19. stoljeće.

BBC Proms 4Gospodine Siriščević, svaka Vam čast za dovođenje svih zvijezda koje smo proteklih par godina mogli gledati na pozornici Lisinskog, ali sjediti u Royal Albert Hallu dok BBC Filharmonija svira na jednom od najpoznatijih festivala klasične glazbe je iskustvo s kojim će se teško išta mogli usporediti, koga god da nam dovedete. A usput bismo (svi mi) mogli od Engleza nešto i naučiti, ali o tome kasnije...