Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Jiří Bělohlávek c Abu Dhabi FestivalJedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih simfonijskih orkestara sinoć je nastupio u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Predvođeni uglednim dirigentom Jirijem Belohlavekom, odradili su koncert koji je trajao više od dva sata.

HampsonU sklopu ciklusa Lisinski Arioso sinoć je nastupio Thomas Hampson, jedan od najvećih baritona našeg vremena. U očekivanju neke vrste recitala, kao što je bio slučaj s fantastičnom Elinom Garančom, ugodno je iznenađenje priredio komorni sastav The Philharmonics koji je oduzeo dobar dio jučerašnje slave Hampsonu. Neka vrsta zdravog takmičenja u želji da se što više uživa u izvedbi stvorila je netipičnu atmosferu i nimalo klasičan koncert.

8284Elina Garanča, najpoznatija mezzosopranistica današnjice, sinoć je gostovala u KD Vatroslav Lisinski u sklopu programa Lisinski Arioso. Budući da je veljača mjesec ljubavi, Garanča je koncert bazirala na emotivnim pjesmama Brahmsa, Duparca i Rahmanjinova.

DSC 0418jc

U utorak 2. veljače u sklopu jazz ciklusa HDS-a i Lisinskog nastupio je već dobro znani gost hrvatskih pozornica, saksofonist, klarinetist, flautist i skladatelj James Carter, sa svojim Organ Triom, u Maloj dvorani Lisinskog (koja se rasprodala dobrano prije dana koncerta).

Nemanja Radulović 6U subotu 12. prosinca 2015. s početkom u 19:30, u Velikoj dvorani KC Vatroslav Lisinski održan je netipičan koncert klasične glazbe u sklopu ciklusa “Lisinski subotom”. Svojim nas je nastupom počastio srpski violinist Nemanja Radulović koji je studirao violinu u Beogradu, Saarbrückenu i na Pariškom konzervatoriju u klasi Patricea Fontanarose, a dodatno se usavršavao kod Yehudija Menuhina i Salvatorea Accarda.

1

4. prosinca u sklopu jazz ciklusa u Maloj dvorani Lisinskog nastupio je trio Włodzimierza Nahornyja. Saksofonist, flautist, pijanist, skladatelj, aranžer i vođa sastava Włodzimierz Nahorny jedan je od najpoznatijih i najsvestranijih poljskih jazz umjetnika. Završio je klarinet u Višoj državnoj muzičkoj školi u Sopotu. Nastupa od kraja '50-ih, a 1967. g. je kao solist osvojio prvu nagradu na Jazz festivalu u Beču, te medalju koju mu je osobno uručio Duke Ellington.

the necks 1

Od 5. do 8. studenog održan je 52. Jazz Fest Berlin, jedan od najstarijih europskih jazz festivala. Ovo je prvo izdanje pod ravnanjem novog umjetničkog direktora Richarda Williamsa, britanskog glazbenog i sportskog novinara (koji je na zatvaranju rekao što povezuje jazz i sport - ''nikad ne znate kako će završiti''). Festival je posjetilo 6000 posjetitelja i gotovo su svi koncerti bili rasprodani.

IMG 4897

Petak 20. studenog 2015. godine ostat će među najljepšim sjećanjima gotovo dvije tisuće Križevčana i gostiju iz Bjelovara, Koprivnice, Virovitice i Zagreba, koji su pohodili veliki svečani koncert povodom završetka proslave 70. godišnjice kontinuiranog rada Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Tom prigodom bivši i sadašnji učenici glazbene škole te njihovi profesori uz pomoć istaknutih hrvatskih solista, sopranistice Lidije Horvat Dunjko, tenora Ladislava Vrgoča i baritona Ljubomira Puškarića, pripremili su i izveli kapitalno djelo Carla Orffa, kantatu “Carmina Burana” pod ravnanjem jednog od najistaknutijih hrvatskih dirigenata, maestra Vladimira Kranjčevića.

LisinskiJedan od najuglednijih, najboljih svjetskih simfonijskih orkestra, Berlinski simfoničari upotpunili su još jednu večer programa "Lisinski subotom". Pridužio im se ruski pijanist Aleksej Volodin koji je virtuozno i izratito emotivno prenio stvaralaštvo glazbenog velikana.

kamasai

Možda je još prerano za reći, ali Kamasi Washington bi mogao narednih godina postati jedno od najvećih imena jazza. 34-godišnji kalifornijski saksofonist, skladatelj, dirigent, koji je svirao prošloga tjedna u Bologni, uspio je stvoriti eksperimentalnu-improviziranu glazbu koja zvuči suvremeno i posebno je atraktivna za mlađe slušatelje, sve to bez mijenjanja njezine iskonske jazz duše.

Matija 27012014 1

Na pozornici šestog paviljona Zagrebačkog velesajma, u sklopu Interlibera, Croatia Records predstavili su CD nastao u čast Arsenu Dediću. Sin velikog glazbenika i Gabi Novak, pijanist Matija Dedić, reintepretirao je 12 poznatih i manje poznatih Arsenovih pjesama, zajedno skupljenih na albumu naziva Matija svira Arsena.

ah3Nakon njujorškoga Metropolitana, milanske Scale, Bečke državne opere i drugih prestižnih svjetskih pozornica, veličanstvena Anja Harteros nastupila je u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

LisinskiJoš jedan u nizu fantastičnih koncerata u sklopu programa "Lisinski subotom" ovaj su put obilježili vrhunski glazbenici iz Sankt Petersburga.

Stephen KovachevichStephen Kovachevich debitirao je sa samo jedanaest godina te od tada svojim interpretacijama, prvenstvevno Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Mozarta i Bartoka, oduševljava publiku diljem svijeta.

mopdtk

Mostly Other People Do The Killing (u nastavku MOPTDK) otvorio je jesenski ciklus zanimljivog eksperimentalnog programa s rezidencijom u KSET-u. Naravno, riječ je o Zavodu za Eksperimentalni Zvuk (ZEZ), programu koji je objektivno i subjektivno ponudio kvalitetan program koji svakako nije za svačije uši, a ni ovogodišnje otvaranje nije razočaralo svojom uvrnutošću. MOPDTK, jazz kvartet (New York) koji svakako krase pridjevi poput postmoderni, živčani i neurotični, u KSET-u je ponudio zanimljivu svirku koja je svakako potvrdila gore spomenute pridjeve, ali i pokazao jedno drugo lice prožeto dobrim humorom i smislom spajanja naoko nespojivog.