Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

1

Nova jazz sezona u Lisinskom otvorena je u četvrtak 24.9. nastupom briljatnog francuskog violonista Didiera Lockwooda, koji je nastupio s triom hrvatskih jazzera: Joe Kaplowitzem na klaviru, Zvonimirom Šestakom na basu i Jankom Novoselićem na bubnjevima. Prvi ovosezonski koncert niza jazz.hr (25. sezona) ostvaren je u organizaciji Jazz kluba Zagreb, HDS-a i KD Lisinski, u suradnji s Rendez-vousom, Festivalom Francuske u Hrvatskoj.

1

U ponedjeljak je na na platou Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Jazz orkestar HRT-a održao predstavljanje vrlo uspješne suradnje s Valerijom Nikolovskom i Viktorom Lipićem, koju je obilježio studijski album "Well Paid Girl", ali i sjajna ljetna turneja diljem Hrvatske.

gil i veloso 1

Posljednji dio Umbria jazz festivala obilježio je duet legendi iz Brazila, Caetana Velosa i Gilberta Gila. Iako su obojica nastupili solo na Umbria jazz festivalu mnogo puta, ovo im je prvi zajednički nastup od 1994., kad su nastupili zajedno povodom 25. godišnjice Tropicalisma, glazbenog pokreta u čijem su osnivanju sudjelovali 1968. i koji je imao značajan utjecaj na brazilsku glazbu i kulturu. Tadašnja diktatorska vlast u Brazilu smatrala ih opasnim glazbenim subverzivcima pa ih je prvo poslala u zatvor, a zatim deportirala u Englesku. Veloso i Gil stvarali su glazbu koja se nadahnjivala rockom, zapadnom psihodelijom, brazilskom popularnom glazbom i ritmovima Afrike. U petak 17. srpnja nastupili su na glavnoj pozornici Arena Santa Giuliana pred brojnom publikom i prošetali se kroz neke od svojih najpoznatijih pjesama. Veloso je uvijek bio liričniji kantautor, nježnog i pomalo snovitog vokalnog izričaja, a Gil je živahniji i kombinira rock, sambu, funk i bossa novu u originalan izričaj koji pršti zaraznom energijom. Koncert je naslovljen ''Two Friends, One Century of Music'' (svaki od njih ima glazbeni ''staž'' od 50 godina, dakle zajedno 100 godina), i na repertoaru su se izmjenjivale njihove autorske pjesme s drugim klasicima brazilske glazbe. Iako su obojica u ranim 70-ima, i dalje su impresivni glazbenici koji unose mnogo osjećaja i osobnosti u glazbenu izvedbu. Na koncertu nije bilo nekih iznenađenja - bila je to večer prekrasnih melodija i prekrasnih tekstova u emotivnoj i nadahnutoj interpretaciji dva glasa i dvije gitare.

36

Najiščekivaniji koncert 42. Umbria jazz festivala bio je svakako nastup Tonyja Bennetta i Lady Gage, koji je održan sredinom festivala, 15. srpnja, i na kojem su uglavnom izvodili pjesme s njihovog recentnog zajedničkog albuma ''Cheek to Cheek'' iz 2014. g. Iako su na prvi pogled neobičan duo (dijeli ih gotovo 60 godina dobne razlike), njihova suradnja nije tako neočekivana - Lady Gaga gostovala je na Bennettovom albumu dueta ''Duets ll'' iz 2011. g., a uostalom oboje su veliki ''entertaineri'', samo iz različitih perioda. Ovom ih je prilikom spojila velika američka pjesmarica, pa je par tako izveo čak 30-ak pjesama i brojnoj publici (Arena Santa Giuliana bila je dupkom puna) priuštio 2-satni spektakularan show koji je vjerojatno zadovoljio fanove i Tony Bennetta i Lady Gage.

3pc

Od 10. do 19. srpnja održao se 42. Umbria jazz festival, jedan od najstarijih europskih jazz festivala, i jedan od rijetkih na kojima se glazba doslovno prelijeva s glavnih pozornica i zaposjedne cijeli grad, njegove srednjovjekovne ulice te terase i vrtove s kojih pucaju slikoviti pogledi na stari grad i prekrasne umbrijske krajolike. Na malo je kojem jazz festivalu ambijent postao tako bitan dio cijelog festivalskog iskustva i teško je zamisliti slikovitiju pozadinu za dobar jazz od šarmantne Perugie i svih hedonističkih dodataka koji idu s tim, od gastronomije do turizma (vrlo je blizu i Toskana).

01-DSC00778-2DalMotion je prvi autorski moderni jazz uradak sa sedam autorskih pjesama Jana Pele Ivelića, 36-godišnjeg bubnjara iz Splita koji je surađivao i aktivno svirao s Dinom Dvornikom, TBF, Oliverom Dragojevićem, grupom Libar, na Runjićevim večerima, Splitskom festivalu i Šibenskoj šansoni, te s autorskom gitarističkom fusion grupom Waveform Band iz Splita i mnogim drugima. Pjesme su žanrovski raznovrsne, od post-bopa do modernog jazza i fusiona, sa snažnim utjecajem Dave Holland kvinteta, Joshue Redmana, Aarona Parksa, Donnyja McCaslina, Christiana Scotta, Ambrosea Akinmusirea te mnogih drugih.

1

U utorak, 30. lipnja, otvorene su 34. zagrebačke ljetne večeri, koje će se održavati do 15. srpnja u atmosferičnom atriju Klovićevih dvora i crkvi sv. Katarine. Na otvaranju manifestacije nastupio je francuski puhački ansambl 'Les Vents Francais', poznat po promicanju tekovina francuske puhačke škole vrhunskim izvedbama majstorskih djela. Ansambl su osnovali renomirani glazbenici, redom izvanredni solisti, članovi uglednih orkestara i pedagozi: švicarsko-francuski flautist Emmanuel Pahud (prvi flautist Berlinske filharmonije), François Leleux (prvi oboist u Komornom orkestru Europe), klarinetist i dirigent Paul Meyer, fagotist Gilbert Audin (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u istom gradu), te jedini član ansambla koji nije Francuz, hrvatski hornist svjetskog ugleda, Radovan Vlatković, dobitnik brojnih priznanja te počasni član Kraljevske akademije za glazbu u Londonu. Pijanist Eric Le Sage pobjednik je natjecanja Robert Schumann u Zwickauu i jedan od najtraženijih komornih suradnika.

2Celloslipnja 09 2015Druga je večer klasičnog dvodnevnog događaja kojeg je priredio dvojac 2Cellos u suradnji s Zagrebačkim solistima protekla u prilično opuštenom i smirujućem tonu. Premda koncert nije bio rasprodan, dvorana je bila ugodno popunjena, a tu i tamo se moglo pronaći još koje slobodno mjesto.

2Celloslipnja 09 2015-23Dva će se dana za redom Luka Šulić i Stjepan Hauser predstaviti u Lisinskom kroz repertoar klasične glazbe i to uz pratnju Zagrebačkih solista. Sinoć je održana prva večer kada su pokazali kako zvuče njihova violončela u partiturama Vivaldija, Boccherinija, Bacha, Rachmaninova, Morriconea, Zimmera… Galeriju fotografija pogledajte u nastavku.

2015 05 21 - Al Di Meola-01

Al di Meola, Amerikanac je talijanskog podrijetla, u cijelom svijetu prepoznat kao istinski gitaristički virtuoz, čije je performerske početke obilježilo sviranje u legendarnom fusion sastavu Chicka Coreae Return to Forever, u kojem je još kao student Berklee College of Music debitirao s nepunih dvadeset godina, a danas je iza njega već četrdeset godina impresivne karijere.

stetson 025

Stari znanac Colin Stetson, i njegova pratnja Sara Neufeld, nešto manje poznata našoj publici, jučer su stigli u KSET na drugi koncert iz ciklusa „Zavoda Za Eksperimentalni Zvuk“. Colin Stetson, bariton i bas saksofonist, ime je izgradio kao „putujući glazbenik“ bendova Bon Iver i Arcade Fire, no njegovi solo radovi i kolaboracije s raznim glazbenicima (Timber Timbre, Swans, Mats Gustafsson) donijeli su mu stvaralački kredibilitet sceni. S druge strane, sličnu priču ima i Sarah Neufeld, također članica sastava Arcade Fire i povremena suradnica brojnih glazbenika,a ovaj novonastali duo (iako su prije kratko surađivali) stigao je u Zagreb kako bi promovirao svoj još neobjavljeni debitantski studijski uradak „Never were the way she was“ izdan za Constellation Records. Iako se radi o materijalu koji je još nedostupan, poznavaoci rada ovo dvoje glazbenika, a i te scene općenito, u solidnom su broju napunili KSET kako bi ispratili premijeru albuma.

1 rosenberg trio 010

Bio je osobit užitak sinoć uživo slušati senzacionalni The Rosenberg Trio, sinonim za gypsy jazz, predvođen jednim od najbriljantnijih gitarista današnjice, dobitnikom Zlatne gitare 2012. godine, časopisa Guitarist Magazine. The Rosenberg Trio definitivno je najdugovječniji i najprestižniji band koji se oslanja na baštinu Djanga Reinhardta i zlatno doba pariškog hot club jazz stila, a sve začinjeno specifičnim, neponovljivim, preciznim, mekim i virtuoznim sviranjem Stochela Rosenberga na njegovoj Selmer gitari.

IMG 0760

U Križevcima je 11. travnja u sklopu 11. CultureShock festivala održan jazz koncert na kojem je nastupio MATE MATIŠIĆ TRIO u sastavu: Mate Matišić (gitara), Saša Nestorović (saksofon), Jurica Štelma (kontrabas). Trojica vrhunskih glazbenika koji se dugo poznaju, a tek nedavno su počeli malo više skupa svirati.

IMG 8392

Napraviti uvod u koncert istinskog velikana nije lagan posao. Ennio Morricone, jedan od najvećih filmskih skladatelja svih vremena, duboko u osmom desetljeću života, napokon je došao u Zagreb kako bi uživo pokazao barem dio svog golemog stvaralaštva, koje se sastoji od 450 filmskih skladbi te nebrojenih drama i komedija. Najpoznatiji kao skladatelj u filmovima Sergia Leonea, njegove teme iz tih filmova postale su njegov zaštitni znak i „potpis“ a ono što smo sinoć čuli u Areni, podsjetilo nas je kako je on puno više od svega toga. Koncert zakazan u Areni garantirao je pravi spektakl, no iako je organizator puno uložio u promociju samog događaja, medijski odjek ovog vrlo bitnog događaja nije se dogodio.

The Kandinsky Effect  KSET ZEZ 09.04.2015-4417

Početak ovogodišnjeg ciklusa Zavoda Za Eksperimentalni zvuk donijelo nam je ponovljeni nastup prošlogodišnjeg otkrića, The Kandinsky Effect. Eksperimentalni jazz sastav s prebivalištem u Parizu i Nevadi komponira dub i elektro elemente u svoj slojevit zvuk, a ono što je bilo tek načeto prošlogodišnjim nastupom i promocijom albuma „Synesteshia“, doživjelo je svoj prvi klimaks ovogodišnjim izdanjem „Somnambulist“ koje u najmanju ruku zvuči kao napredna i zaokružena cjelina ideja koje smo mogli čuti na prvom uratku. Najava njihovog povratka na ZEZ poprilično me razveselila, a kako sve nebi bilo bajno, pobrinule su se aviokompanije zagubivši većinu njihove opreme, pa su tako momci svirali na posuđenim pedalama i mikrofonima.