Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Jimmy Stanic  i Scharf Club Swing Quintet  Vatroslav Lisinski 27.03.2015-03-7

Tako nekako glasi refren pjesme “Mimi” koji je jučer uz spontane salve smijeha otpjevao legendarni Jimmy Stanić u pratnji gospode svingera Igrecova Scharf Club Swing Quinteta u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Maloj dvorani Lisinskog u sklopu 3. večeri programa Jazz.hr/Proljeća.

AYAKO SHIRASAKI TRIO  Vatroslav Lisinski 25.03.2015-03-8

U srijedu 25. ožujka otvoreno je 25. izdanje festivala Jazz.hr/proljeće, tradicionalne jazz manifestacije u organizaciji Koncertne dvorane V. Lisinski i Hrvatskog društva skladatelja.

amira

16. ožujka u prepunoj Velikoj dvorani V. Lisinskog nastupila je aktualna kraljica sevdaha Amira Medunjanin, rado viđena gošća hrvatskih pozornica. Njezin posljednji, vrlo hvaljeni album ''Silk & Stone'' snimljen je na gotovo istom mjestu – u Maloj dvorani Lisinskog, a predstavila ga je u Zagrebu još prošle godine u ZKM-u, u sklopu VIP jazz festivala.

IMG 0114

Dobro raspoloženo društvo Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije predvođeno dirigentom Sašom Nestorovićem sinoć je u prepunom koprivničkom Domoljubu odradilo jazz nastup kakav Koprivnica dugo nije vidjela. Uz sjajne instrumentaliste imali smo prilike čuti jedu od naših najistaknutijih i najdugovječnijih pjevačica – Zdenku Kovačiček.

Chico FreemanQuartet  Lisinski Zagreb. 06.03.2015-03-17

Jazz.hr ciklusi traju već 25 sezona. Ova impresivna brojka je nepobitan dokaz ne samo za činjenicu da se radi o jednom o najdugovječnijih glazbenih programa u metropoli, već i dokazuje njegovu nepobitnu kvalitetu. Još jedno u nizu izuzetno kvalitetnih gostovanja, ono saksofonista Chica Freemana, u potpunosti je ispunilo očekivanja i zadržalo standard kvalitete imena „jazz.hr“ na sceni.

Ravi Coltrane 11

Famozni Ravi Coltrane Quartet sinoć je otvorio koncertnu sezonu tradicionalnog Jazz.hr festivala koji ove godine slavi svoj dvadeset i peti rođendan, a u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

dessay-legrande-simon-fowler

14. veljače u Velikoj dvorani Lisinskog nastupili su velikan francuske glazbe Michel Legrand i slavna operna diva Natalie Dessay, koji su predstavili svoj recentni album Entre elle et lui iz 2013. g.

Andrea Bocelli - Arena ZagrebSlavni talijanski tenor Andrea Bocelli održao je nezaboravan koncert u zagrebačkoj Areni u subotu navečer, 29. studenog 2014. Nakon što se hrvatskoj publici prvi put predstavio 1999. u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, a potom održao operni gala koncert u pulskoj Areni, ovaj karizmatični tenor po treći se puta vratio u Hrvatsku.

herbie-hancockHerbie Hancock, trenutno jedan od najpoznatijih jazz glazbenika i pijanista na planeti, jučer je održao koncert u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Početne stope svoje prebogate karijere napravio je za legendarnu nezavisnu jazz etiketu Blue Note, što mu je odmah u startu donijelo mjesto u drugom velikom kvintetu besmrtnog Milesa Davisa. Nakon sedam studijskih izdanja za gore navedenu kuću uz usporedno sviranje s Milesom, u potpunosti razvija tada novi pravac post-bop, a logičan slijed prelaska na velike igrače Warner i Columbiu, te eksplozija fusion žanra u kojem će se Herbie, kako će i vrijeme pokazati, odlično snaći, nepovratno su ga lansirala u glazbeno nebo. Nevjerovatan niz albuma sa Mwandishi bendom označili su zenit njegove kreativne glazbene karijere, čiji daljnji tok je išao mirnim, ali ne pretjerano uzbudljivim smjerom. Osamdesete su mu donjele nagli zaokret prema electro-funk zvuku i megahit „Rockit“ po kojemu ga i šira javnost danas zna.

1U petak 14. studenog u zagrebačkom VIP jazz klubu koncert je održao sarajevski world music bend Divanhana. Nakon niza koncerata na europskim pozornicama i uspješnih turneja u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori napokon su se predstavili i u Hrvatskoj.

medeski-martin-woodPrijatelj mi je prije otprilike godinu dana preporučio da poslušam Medeskija, Martina i Wooda, a jučer, na svoje oduševljenje, nisam propustio njihov koncert s Johnom Scofieldom! U sklopu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala taj kvartet i predgrupa Chui su mi uljepšali večer. Koncert se održao u punoj dvorani ZKM-a gdje je publika sjedila oko bine. Ja nisam imao numerirano mjesto pa sam sjedio na podu ispred samih glazbenika, što je po meni bilo najbolje moguće mjesto.

1 Gary Burton Quartet  ZKM 10 VIP Jazz festival 04.11.2014-11-41U ZKM-u je 4.11. u sklopu 10. VIP Zagreb jazz festivala nastupila legenda jazza, vibrafonist Gary Burton, sa svojim kvartetom. Gary Burton jedna je od institucija jazza, ne samo veliki izvođač i sedmostruki grammyjevac, već i predani edukator posvećen podizanju mladih generacija jazz glazbenika.

Anat Cohen ZagrebU ZKM-u je 3.11. u sklopu 10. VIP Zagreb jazz festivala nastupila mlada zvijezda jazza, izraelska klarinetistica i saksofonistica Anat Cohen sa svojim kvartetom. Ovo joj nije prvi nastup u Zagrebu – već smo je gledali 2007. na istoj pozornici u sklopu Jazzarelle te prošle godine u VIP klubu.

mark feldman i scott colley1

Od 24. do 27. listopada održao se jubilarni, 30. Beogradski jazz festival, u prostorima Doma omladine i Doma sindikata. Festival se održava od 1971. g. (s prekidom 1990.-2005.), kada je prvi umjetnički ravnatelj festivala Aleksander Živković na Newport Jazz Festivalu dogovorio suradnju s Georgeom Weinom (slavnim jazz impresariom) i u Beograd doveo glazbenike koji su svirali na Newportu. Festival je tijekom godina ugostio neke od najvećih legendi i zvijezda jazza kao što su Dizzy Gillespie, Ornette Coleman, Miles Davis, Oscar Peterson, Sarah Vaughan, Roland Kirk, Art Farmer, Carmen McCrae, Charles Mingus, Dexter Gordon, George Shearing i brojni drugi.

Marco CapelliSvako gostovanje sa prefiksom ZEZ iliti Zavod za eksperimentalni zvuk, ostavlja poprilično posebne utiske. Još od prošle godine i gostovanja Colina Stetsona, gotovo svaki koncert iz ciklusa na neki način dopunjuje ovu lijepu priču svojom dosljednošću ideji iza koje stoji, a ta ideja je suštinski prikaz recentne eksperimentalne jazz scene koja je dosada bila pomalo zanemarivana u našim krajevima. Nošen odličnim iskustvima dosad, jedva sam dočekao prvi jesenski koncert; Marco Capelli Acoustic Trio + Oscar Noriega uz podršku Yedo Gibson + Vasco Trilla.