Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

16. rujna u jednoj od glavnih koncertnih dvorana u Beču, Stadthalleu, nastupio je Tony Bennett sa svojim kvartetom. Iako je u visokoj dobi od 88 godina, Tony Bennett i dalje učestalo nastupa, a postao je popularan i kod mlađih generacija zahvaljujući recentnim albumima dueta s aktualnim pop zvijezdama kao što su Lady Gaga (hit The Lady Is a Tramp), Michael Buble, Norah Jones i ostali.

Ovaj članak moram započeti s jednom anegdotom. Naime, prije kojih mjesec dana jednog je izvrsnog glazbenika poznanik koji ima klub upitao može li mu osim svog benda preporučiti još neki splitski bend za svirku uživo. Glazbenik mu je odgovorio kako ih zna barem pet, no postoji jedan veliki problem. Upitan koji, značajno je odgovorio: svima nam je bubnjar trenutačno u Americi.

U subotu 14. lipnja u Velikoj dvorani V. Lisinskog nastupila je slavna jazz vokalistica i višestruka dobitnica Grammyja Dee Dee Bridgewater sa svojim novim bendom. Zagrebačka ju je publika očekivala još u proljeće 2010., kad je Dee Dee trebala otvoriti Jazzarellu, no islandski vulkani poremetili su planove i ostavili ljubitelje jazza razočaranima – naime, zbog otkazanih letova preko Atlantika otkazani su svi koncerti ''ženskog'' jazz festivala. U međuvremenu je Dee Dee Bridgewater nastupila dva puta u Rovinju (2011. sa svojim bendom i 2013. sa sjajnim pijanistom Ramsey Lewisom), a Zagreb se morao malo strpiti, no vrijedilo je – Dee Dee Bridgewater dala je izvrstan i energičan jazz koncert začinjen soulom, čime je osvojila i najširu publiku.

U četvrtak 5. lipnja 2014. godine u intimnoj atmosferi kazališta ZKM, u sklopu već tradicionalnog 10. Vip Zagreb jazz festivala, publika je uživala u skladbama fantastične Carle Bley i profinjenoj komornoj virtuoznosti njenog trija.

Nakon što je Charles Tolliver u srijedu otvorio tradicionalni proljetni festival ''Jazz.hr proljeće'', nastupio je opet u petak 11. travnja u Maloj dvorani V. Lisinskog, prvenstveno kao dirigent Jazz orkestra HRT-a, s kojim je predstavio izuzetan projekt “Re-creation of John Coltrane's Africa/Brass''. Riječ je o kultnom Coltraneovom albumu iz 1961., za koji su aranžmane napisali Eric Dolphy i McCoy Tyner. Nažalost, ubrzo nakon snimanja ploče partiture su izgorjele u požaru i ta se djela više nisu izvodila, a i sam Coltrane ih je rijetko svirao, i to samo s malim ansamblima. Charles Tolliver, sjajni trubač, skladatelj, aranžer i big band lider, transkribirao je sve skladbe s albuma, ali i obogatio ih nekim vlastitim zamislima, s namjerom da ih izvodi uz jazz orkestre, te je napisao jedno novo djelo posvećeno McCoyu Tyneru, legendarnom pijanistu i Coltraneovom suradniku. Tolliver je dosad ta djela svirao sa svojim Big Bandom i s hr-Bigbandom, a gosti-solisti bili su nekadašnji Coltraneovi suradnici: McCoy Tyner i slavni saksofonist Archie Shepp.

Sinoć je, u maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, otvoren 24. po redu jazz.hr festival, koji će i ovo proljeće u svoja tri dana trajanja ponuditi tri različita nastupa renomiranih domaćih i stranih izvođača. Čast da otvori festival pripala je velikom trubaču iz New Yorka, Charlesu Tolliveru. Rođen 1942. godine, stasao je na njujorškoj sceni u trenutku kada je već sveopće prihvaćeni bebop počeo koketirati s drugim žanrovima, poput free jazza avangarde i sl. Uz respektabilnu solo diskografiju, valja istaknuti gostovanja i suradnje s velikim jazz glazbenicima poput Maxa Roacha, Herbiea Hancocka, Sonnya Rollinsa i Jackiea McLeana. Uz njegovu četveročlanu pratnju na basu, klaviru, gitari i bubnjevima, pridružila mu se i velika domaća snaga Saša Nestorović, saksofonist s golemim pedigreom na domaćoj sceni, čiji je rad nagrađen brojnim priznanjima u RH.

U utorak 8. travnja u Velikoj dvorani Lisinskog koncert je održala velika diva jazza Cassandra Wilson. Očekivali smo je još prije nekoliko godina, na nesuđenom izdanju Jazzarelle, kad su zbog islandskih vulkana ukinuti letovi i otkazana čitava Jazzarella. Srećom, zagrebačkoj se publici ukazala nova prilika čuti uživo ovu doista zanimljivu vokalisticu, i visoka su očekivanja itekako ispunjena.

Sinoćnje otvaranje proljetnog ciklusa Zavoda Za Eksperimentalni Zvuk (ZEZ) donijelo nam je gostovanje jednog od najjutjecajnijih avantgardnih jazz glazbenika prošlog desetljeća - Matsa Gustafssona i njegov band „Fire!“. Ovaj trio, koji još čine Johan Bertling (bas) i Andreas Werliin (bubanj) stvara iznimno intenzivni eksperimentalni jazz često visokog tempa, pa smo tako jučer mogli uživati u solo majstorijama band-lidera Matsa Gustafssona uz kreativnu progresivnu pratnju basa i bubnja. No prije nego što se bacim na analizu njihovog nastupa, valja napomenuti i predrgrupu Duur DRUYD.

Rođendanski koncert slovenske vokalne senzacije Perpetuum Jazzile stvarno je opravdao 30 godina postojanja i možemo reći da smo počašćeni što je i Zagreb uvršten na listu gradova njihove slavljeničke turneje. Nastup je započela beat sekcija, odnosno beatbox i bas, tzv. „vokalni instrumenti“ zbora. To su, naime, dva talentirana člana Perpetuuma od kojih je jedan i kompozitor njihovih autorskih pjesama, a ujedno i simulacija instrumenata pošto je glavni specifikum ovog projekta pjevanje a capella.

U četvrtak 20.2. u Maloj dvorani V. Lisinskog, u sklopu jazz ciklusa nastupio je John Hollenbeck Large Ensemble. Ovaj američki band često se svrstava u vrh aktualnih svjetskih big bendova, kako po kvaliteti svirke, tako i po maštovitom propitivanju žanrovskih granica.

Black Coffee, poznati splitski jazz sastav, jučerašnjim je nastupom u Maloj dvorani “Lisinki” u sklopu ovogodišnjeg Jazz.hr-a pred zagrebačkom publikom proslavio 20 godina postojanja, i to u tri čina. Svojim skladbama odali su počast, prije svega, preminulom prijatelju Bošku Petroviću, velikom licu hrvatske jazz scene. Uz pratnju gostiju Martine Thomas, Daniele Di Bonaventura, Matije Dedića polazi im za rukom u 2 sata koncerta proći kroz gotovo sva razdoblja rada ovog višestruko nagrađivanog sastava.

U Lisinskom su se pod vodstvom Dražena Siriščevića odlučili za zanimljivu proslavu 40. obljetnice dvorane. U subotu je uz Ivu Pogorelića na glasoviru dirigirao daleko najbolji mladi hrvatski dirigent Ivan Repušić. Dan nakon toga Carminom Buranom ravnao je jedan od najstarijih i najcijenjenijih hrvatskih dirigenata Vladimir Kranjčević, čovjek koji je među ostalim bio dirigent i na otvorenju same dvorane. Međutim, zanimljiv izbor dirigenata bio je sasvim uobičajen u odnosu na neke druge stvari povezane sa nedjeljnom izvedbom.

23. studenog u Zagrebu je počelo jubilarno, 15. izdanje Tjedna Izraela, u organizaciji Židovske općine Zagreb, na kojemu se do 30. studenog hrvatskoj publici predstavlja izraelska i židovska kultura. Ta kulturna manifestacija je u početku bila koncipirana kao niz tjednih događanja u Zagrebu unutar židovske sedmice, odnosno od nedjelje do Šabata. No s godinama se povećavao broj programa, pa su organizatori u Tjedan Izraela uključili i pozornice u drugim hrvatskim gradovima – ove je godine riječ o Koprivnici i Čakovcu.

Natalie Cole nastupila je po prvi puta pred zagrebačkom publikom u potpuno popunjenoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u sklopu svoje Europske turneje gdje promovira album “Natalie Cole en Espanol”.

Dok se kod nas u hladnom Zagrebu svi spremaju za dolazak zime, Zagrebački orkestar mladih glazbom je odveo slušatelje do tople i sunčane Španjolske. Iz Lisinskog smo putovali kroz vrijeme i prostor te se našli na ulicama Madrida.