Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Jeff Dale and the South Woodlawners imaju novi album Blues Room, koji je svijetlo dana ugledao u listopadu 2011. godine preko Pro Sho Bidness/R.B.I. Media LLC., a evo o čemu se radi

I ovaj puta Jeff Dale predstavlja se u sjajnom ozračju dojmljive prezentacijske forme bluesa. Jeff i bend od prve kreću nimalo ne skrivajući svoju namjeru, a ona je odlična zabava. Kako mnogi glazbenici u svemu traže neke skrivene tragove, migove, utjecaje i sl. i pri tome zaboravljaju glavu zadaću svakog albuma, da svojim sadržajem nađe put do što više slušatelja i da ih pri tome dobro zabavi. Jeff i bend izuzetno pametno i rutinerski nas vode kroz album i preko 11 pjesama, od prve This Time pa do zadnje My Own Worst Enemy, permanentno nas iznenađuju. Doista ima tu svega.

Jeff je za album Blues Room dobio ritam sekciju legendarnog Buddya Guyja (Tim Austina - bubnjevi i Orlando Wright - bas). Tu se oko nekih pjesama uključio i poznati producent Bruce Botnick (radio je sa Doorsima i  Paul Butterfieldom op.a.), no Jeff Dale je u producentskom dijelu posla odradio sam i vlastitim snagama apsolutno sve. Bila bi velika šteta ne istaknuti bend Jeff Dale and the South Woodlawners, oni su redom:

Jeff Dale – gitara, vokal,
Greg Davidson, Rich Hyland, Georgic Avenesian – gitara
Geoff  'Jeff' Mohan & Jeff Stone – usnjak
Scott Kaufman & Derek Phillips – klavijature
Scott Steinman, Darryl Lieberstein, Orlando Wright – bas
Dave Harris, Clark 'Sparky' Pardee, Tim Austin– bubnjevi
Jim Jedeikin – tenor & bariton sax
Gordon Pettigrew – truba
Sherry Pruitt – back vokali
Charlie Love, Ron Jacobson, Rachel Jacobson – Hand Claps

Svi zajedno odradili su zaista respektabilni posao i snimili su odličan album, a kako i ne bi kad je Jeff profesionalno sazrijevao uz koncerte Hound Dog Taylora, Muddya Watersa, Howlin' Wolfa, Koko Taylor i onda naravno da je sve to duboko i snažno djelovalo na samog Jeffa Dalea. Nije nikakvo čudo da se nakon sjajnog albuma Blues From The South Side Of My Soul, Jeff sprijateljio s legendarnim Davidom 'Honeyboy' Edwardsom, jednim od svojih idola. S njime je nastupao i javno i privatno te se družio sa legendarnim blues umjetnikom sve do njegove smrti.

Svi poklonici modernog bluesa došli su na svoje, jer ovdje se radi o nepatvorenom klasičnom i modernom bluesu s izrazito suptilno pridodanim primjesama r & b. Jeff i probrano društvo u cijeloj se toj priči snalaze ko' riba u vodi.


 
Razumijevajući  iskonske blues postulate, prihvaćajući moderna stremljenja Chicago bluesa, Jeff je znalački spojio sve to i došlo je do pravog procvata njegove glazbene forme. Naime, nema nikakve dvojbe Blues Room je odličan album, koji nam daje kristalno jasnu sliku o ponajprije izvrsnom gitaristi Jeff Daleu, a onda i o ovom nadahnutom bendu. Njihovu glazbu krasi dinamičan i odmjeren ritam, osjećajna gitara te nadasve izražajni vokali. Sve u svemu, album Blues Room zrači istančanom i nadasve profiliranom blues snagom. Ako idemo još dalje, onda svakako treba istaknuti da albumom dominira vokal, gitara i usnjak, koji doslovno prosipaju sav taj blues feeling. To je sjajan osjećaj i to je izuzetno bitno i važno jer, ne smijemo zaboraviti, Jeff je punih 20 godina bio izvan scene sve do albuma Blues From The South Side Of My Soul, a potom i ovaj novi album Blues Room dostojno i značajno obilježavaju njegov povratak na blues scenu.

Svih 11 pjesama dokazuju nam da blues uvijek na ovaj ili onaj način nalazi nove, svježije i bolje glazbenike koji svojom prezentacijom jednostavno fasciniraju sve oko sebe. Uvijek se nađe svježe krvi! Baš zato, Jeff Dale već duže vrijeme permanentno skreće pozornost na sebe, on traži svoju afirmaciju, on traži svoje mjesto na sceni kako bi se na ovaj ili onaj način predstavio što većem broju ljudi. Svojim albumima i brojnim nastupima on to čini najbolje i to je pravi put. Pored toga važno je stalno ukazivati na ovaj sjajan bend i izvrsnog glazbenika. Jeff Dale and the South Woodlawners valja što češće puštati u eteru da se široko slušateljstvo jednostavno navikne na njihovu nimalo laganu blues formu.

PREPORUKA:
Album Blues Room odličnog blues gitariste Jeffa Dalea i njegovog benda The South Woodlawners otkriva nam prvotno odličnog glazbenika, gitaristu, koji svojim znanjem, iskustvom i instrumentalnim umijećem oduševljava sve oko sebe. Svojim albumom Blues Room Jeff nam otkriva blues kakvog mnogi poklonici bluesa vole slušati. Upravo taj i takav blues pršti energijom, odzvanja snažnim, ali istančanim riffovima gitare i pulsirajućom ritam sekcijom.

I na kraju da zaključim, album Blues Room, poštovani posjetitelji Blues Cornera, otkriće Vam izuzetno talentiranog glazbenika koji svoj glazbeni izričaj živi i i prezentira na tako otvoren i iskren način.Obavezno provjerite!!

Možda je najbolje da na samom kraju citiram Jeff Dalea koji kaže: Since I wrote my first blues song at the age of 14, this music has linked me to everyone who understands the blues. Whatever I'm feeling, good or bad, chances are someone else has experienced something similar in their lives and will connect with what I say. I tell my own stories through my music to be part of that common connection between all of us. That's the power of the blues.

Više o svemu možete saznati na:
Jeffdaleblues.com
Myspace.com/jeffdalethesouthwoodlawners

Popis pjesama:

01. This Time 4:49  
02. Hangin By A Thread 3:26
03. Blues Room 4:25  
04. Take Me For A Fool 3:14
05. Theyll Never Take Me Alive 4:35
06. Stuck In Traffic 4:45
07. Stumblin  2:51  
08. Carmela 3:13   
09. She's Mad 3:12   
10. Hey Now Hey  3:03
11. My Own Worst Enemy 5:43

(Pro Sho Bidness/R.B.I. Media LLC.)