Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

John Garcia Vintage

Ista lokacija, isti akteri, kauč i fotelja na pozornici te boca Jacka na stolu, sve kao i prije nekih 10 mjeseci kada je John Garcia prvi put (u solo formatu) posjetio našu prijestolnicu i ostao okupljenom mnoštvu u vrlo dragom sjećanju potvrdivši svoj status fenomenalnog vokalista kojeg smo do tada mogli čuti skrivenog iza zlokobne grmljavine Kyussovog, Unidinog, Slo Burnovog ili nekog drugog žestokog instrumentarija.

Tog, a i ovog puta svjedočili smo ogoljenom vokalu Johna Garcije praćenog milozvučnim sviranjem akustične gitare u izvedbi sjajnog Ehrena Grobana, koji je ovaj put, uz zavidnu vještinu na gitari, pokazao što sve može uz malu pomoć looping mašine.
Početkom godine ovaj dvojac izdao je novi album naziva The Coyote Who Spoke In Tongues koji promoviraju turnejom Coyote Unplugged Tour 2017 koja ih je dovela i na naš prag. Na spomenutom albumu se, uzgred rečeno, nalaze i dvije snimke s prošlogodišnjeg odličnog koncerta u Vintageu. Lijep kompliment, nema šta.
Teško je nekome tko ga zna samo sa snimaka uopće predočiti koliku snagu i stabilnost vokala Garcia posjeduje te kojom lakoćom pjeva iste one dionice koje je režao prije dva i pol decenija. U odnosu na svoje dane u Kyussu, moguće je čak i da se poboljšao, no u svakom slučaju se promijenio, jer pomalo ga je čudno vidjeti kako izvodi žestoke, veće-od-života Kyuss stvarčine (recimo Gardenia ili Green Machine) u laganom ritmu, praćen Grobanovim prebiranjem po akustičnoj gitari. I već kad se, tužni i ožalošćeni, pomirimo s time da je Gardenia pretvorena u otužnu baladu, krene poznati riff i ludnica kao da je ponovno 1994. i Garcia dijeli pozornicu s Hommeom, Reederom i Bjorkom.
Odnos s publikom u ovom donekle intimnom akustičnom okruženju je i dalje Garcijina jača strana te se ne ustručava pričati između stvari (blago rečeno), pa, iako to kojiput ispadne pomalo nespretno, uvijek izmami pljesak i odobravanje publike. Tako je govor kako je i dalje onaj isti momak iz Palm Deserta, te priznanje da na ovu turneju nosi staklenku pijeska, koji je skupio ispod znaka Welcome To Sky Valley (s naslovnice istoimenog albuma), kako bi ga podsjećala na početke naišlo na najglasnije odobravanje publike. Nismo mu vjerovali, pa nam je pokazao staklenku.
Za kraj koncerta ostavio je Kyussov klasik Whitewater prije kojega je, kao i prošle godine, pozvao parove iz publike da im se pridruže na pozornici, sjednu na kauč, popiju koju i odmore. Bisa, nažalost, nije bilo, no bilo je postkoncertnog druženja s fanovima, prodaje mercha i potpisivanja na isti. Sve u svemu, bila je to odlično provedena večer te se nadamo se da će se John Garcia i Ehren Groban još kojiput vratiti u Hrvatsku, a možda i uvrstiti koju snimku s ovog koncerta na novi album.