Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

primer coritorre

Upravo danas, 21. travnja, poznata kalifornijska izdavačka kuća Delta Groove Music izbacila je na tržište dva nova izdanja. "Ain't Nothing You Can Do!" prvi je album koji ću tom prigodom predstaviti. Gitarist John Primer i harpist Bob Corritore udružili su svoje snage i snimili ovaj album, koji bi morao biti mali dio svake ozbiljnije blues kolekcije.

I ovaj put, naravno, promociju mogu zahvaliti radijskom promotoru Artu Martelu, koji je nastavio tamo gdje smo Steve Dixon i moja malenkost stali. I zato, dragi moji, pred nama je apsolutno "tvrdi" i nadasve briljantan album tradicionalnog i west-coast-bluesa izvanserijskog gitarista Johna Primera, te osebujnog, duboko tradicionalistički određenog svirača usne harmonike, naprosto briljantnog Boba Corritorea. Uzajamno uvažavanje i poštovanje duboko je odredilo ovaj odnos. Razlog je čisto ljudski, pristojnost i  poštovanje, koje je apsolutno zdrava podloga za svaku suradnju, jer ako toga nema, ako to nije prisutno, onda zapravo sve pada u vodu i nema nikakvog smisla.

A Johnu Primeru (vokal, gitara) i Bobu Corritoreu (usna harmonika) pridružila se ovakva ekipa: apsolutno nevjerojatni Henry Gray (klavir), Barrelhouse Chuck (klavir), Big Jon Atkinson (gitara), Chris James (gitara), Troy Sandow (bas), Patrick Rynn (bas) i Brian Fahey (bubnjevi) – garancija ne dobrog već izvrsnog blues-tuluma. Pred nama je album od kojeg će nam krv brže kolati, od kojeg će nam nutrinu bića grijati neka posebna toplina a kostima strujiti ona poznata hladnoća, koja zapravo izaziva sveopću ugodu. Blues znalci jako dobro znaju o čemu pišem jer to nam se često događa. Ovakve reakcije ne može izazvati nešto što nije dobro, što nema 'ono nešto'. Duboko u sebi nosim te neke znakovite vibracije, osjećaj da bi tako trebao zvučati pravi blues album. Ne znam već koliko godina pratim rad kako Primera, tako i Boba, i zapravo bilo je pitanje koliko će to sve imati odjeka. Na svu sreću, već njihov prvi album, "Knockin' Around These Blues" (2013.) pokazao je da ovaj glazbeni žanr ima puno potencijala koje valja što prije iskoristiti i proslijediti prema publici. Kao i mnogi prije njega, Bob je dosta dugo čekao na svoju afirmaciju, a sada nakon što već gotovo puno desetljeće važi za itekako uvažavanog glazbenika, ta afirmacija samo je došla kao potvrda kvalitete i nadahnuća ovog odličnog glazbenika.

John Primer, gitarist u bendovima Juniora Wellsa, Muddyja Watersa, Willieja Dixona, Magic Slima i Jamesa Cottona, do svog samostalnog rada i djelovanja već je samo po sebi dovoljno označio sve što treba. John je siva eminencija chicago-blues scene. Njemu nasuprot stoji 'mladi' Bob Corritore, harpist koji je najprije samo slušao, a onda je krenuo u taj beskrajni plavičasti svijet u kojem danas ima itekako značajnu ulogu.

Bob nije samo svirač usnjaka, Bob ima svoj klub, on je radio DJ i glazbeni producent. No, ako i sve stavimo na stranu, ostaje njegova svirka usnjaka. Taj njegov prezentacijski stil  u sebi snažno objedinjuje jedinstvene glazbene bravure Little Waltera, Juniora Wellsa i Jamesa Cottona. Naravno, velika stvar je upravo taj njegov vlastiti i originalni stil sviranja usnjaka. Svakako da je baš time Corritore stekao globanu afirmaciju. To je doista veliki uspjeh, kojeg treba respektirati i odati mu veliko priznanje.

S druge pak strane, ovakav sraz generacija nevjerojatno oslikava svu veličinu, snagu i raskoš prezentacijske forme samih glazbenika, ali i ovog zaista, jedinstvenog albuma. "Ain't Nothing You Can Do!" svojim sadržajem donosi nam istinski tsunami tradicionalnog bluesa, koji najprije samo nadire i to čini polako i postupno, a onda, kada postane visok preko 30 metara, samo vas poklapa i priča je završena! Ovih deset pjesama pomest će vas svojom ekspresijom. Album se sluša u cijelosti i tih 52 minute proći će u tren. A onda "ponovi" sve od početka i tako se krug stalno otvara i zatvara. Želim biti dio tog kruga. Želim da me "poklopi" taj veliki plavičasti val koji će me zauvijek odvesti u tu "blue land" iz koje se jednostavno ne želim vratiti.

PREPORUKA:
Svakodnevno se u mojim rukama nalazi dosta albuma, ali samo neki uvijek zasjednu na ono posebno mjesto u mom biću. E upravo tu se smjestio "Ain't Nothing You Can Do!" izuzetnih glazbenika Johna Primera i Boba Corritorea.

Više o svemu saznajte na:
www.johnprimer.com
www.bobcorritore.com
www.deltagroovemusic.com

Popis pjesama:

1. Poor Man Blues
2. Elevate Me Mama
3. Hold Me in Your Arms
4. Big Leg Woman
5. Gambling Blues
6. Harmonica Boogaloo
7. Ain’t Nothing You Can Do
8. For the Love of a Woman
9. May I Have a Talk with You
10. When I Leave Home

(Delta Groove Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike