Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

stilske

U nedjelju, 28. siječnja 2018., u 19.30h, u HNK Zagreb obilježit će se punih 50 godina izvođenja predstave „Stilske vježbe“, s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem, nastale prema djelu Raymonda Quenaua, u režiji Tomislava Radića te u prijevodu i adaptaciji Radića i Tonka Maroevića.

brecelj sedmas

Na mrežnoj stranici Lahki dodogovor Društva prijatelja umjerenog napretka/Društva prijateljev zmernega napretka (i Marka Brecelja) osvanuo je poziv na nagradnu pogađalicu-odgonetalicu. Nagrada – DVD „Samospevi“ (2015) Marka Brecelja, šalje autor osobno.

hitchckokijanski

Knjiga „Hitchcockijanski pogled“ Maria Vrbančića i Senke Božić-Vrbančić, objavljena u nakladi Jesenski i Turk, bavi se razmatranjem rubnih područja "kinematičkog načina proizvodnje".

Ukleti Holandez

Nakon više od trideset godina „Ukleti Holandez“ Richarda Wagnera ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK, u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Riječ je o operi čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze. Premijera je 26. siječnja 2018., u 19.30 h.

DSC 0014

U zagrebačkom Centru mladih Ribnjak, 20. siječnja, u 20 sati, premijerno će se, u produkciji umjetničke organizacije Točke na i i Ane Vilenice, izvesti „Duet za jednoga“ prema tekstu Toma Kempinskog koji je 1986. doživio i ekranizaciju s Julie Andrews u glavnoj ulozi.

Comic Sans still 1 s v 45 553

U hrvatska kina uskoro stiže komedija “Comic Sans”, novi film Nevija Marasovića, redatelja ostvarenja “Show Must Go On”, “Vis-à-vis” i “Goran”.

audicija

Kako ne bi samo jedan dan u godini bio dan smijeha, ekipa iz Audicije potrudit će se tijekom cijele godine nasmijavati publiku diljem Hrvatske.

famozna

U utorak i srijedu, 23. i 24. siječnja, pretpremijerno, a četvrtak, 25. siječnja premijerno, u zagrebačkom kazalištu Histrionski dom igra „Famozna“, po tekstu Petera Quiltera, u režiji Krešimira Dolenčića.

mutacije

11. Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma, održat će se od 18. do 24. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Europa u Zagrebu te u Art-kinu Croatia u Rijeci, pod tematskom krilaticom „Refleksije za budućnost“.

6

U petak, 19. siječnja premijerno, a u srijedu i četvrtak, 17. i 18. siječnja pretpremijerno, u zagrebačkom kazalištu Kerempuh igra „Šest lica traži autora“, po tekstu Luigija Pirandella, u prijevodu Helge Juretić te adaptaciji i režiji Olivera Frljića.

glembajevi

Praizveden krajem prošle sezone, balet „Gospoda Glembajevi“ prema drami i prozi Miroslava Krleže u koregorafiji Lea Mujića na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, postao je hit u publike, dobio je pohvale kritike te Nagrade hrvatskoga glumišta za najbolju baletnu predstavu u cjelini i za kostimografiju, Manueli Paladin Šabanović.

blank

Ususret petnaestgodišnjici postojanja, filmotvoračka udruga Blank_filmski inkubator ponudila je besplatnu edukativnu filmsku platformu dostupnu na mrežnoj stranici edu.blankzg.hr.

Pogled iz kabine za rasvjetu foto Toni Renaud

Jedinstveni program zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja, „U kazalištu o kazalištu“, u kojem su do sada mogli sudjelovati samo učenici osnovnih škola na inicijativu svojih učitelja, po prvi puta će se održati u slobodnoj prodaji, za sve zainteresirane koji žele upoznati kazalište.

Ero foto mara bratos1

Jedna od najatraktivnijih hrvatskih opera, „Ero s onoga svijeta“, proslavit će 700. izvedbu u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu, u srijedu, 10. Siječnja, s početkom u 19.30 h.

A Horse walks into a Bar Group

Izraelska predstava „Došao konj u kafić“ Davida Grossmana u režiji Drora Kerena gostuje u petak i subotu, 19. i 20. siječnja, u 20 h, u izvedbi Kazalište Cameri iz Tel Aviva, u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u okviru programa Europskog kazališta u ZKM-u.