facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 7400

Velikim koncertom „Bow vs Plectrum“ ili „Gudalo protiv trzalice“ u Hrvatskom domu, Križevci su u subotu, 11. veljače 2017. imali priliku doživjeti vrhunski glazbeni užitak kroz jedinstvenu fuziju etna i jazza autorskog dvojca Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka. Dugo najavljivani koncert dvojice renomiranih mladih jazz glazbenika, skladatelja i aranžera, u Križevcima je dočekan s velikim zanimanjem i nagrađen dugim pljeskom prepune Velike dvorane Hrvatskog doma.

Uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), maestra Siniše Leopolda i slovenskog perkusionista Žana Tetičkoviča, Novosel i Hojsak su publiku proveli svojim skladbama u izvornim modernim aranžmanima za neuobičajen duo kontrabasa i tambure. Križevačka publika je imala privilegiju ovaj koncert poslušati premijerno, nakon što je prvi put izveden u HRT-ovom Studiju Bajsić sredinom prošlog listopada.

IMG 7369

Naslovi kompozicija i motivi otkrivaju temeljnu inspiraciju – hrvatske tradicijske napjeve i plesove. Tako smo imali, između ostalog, priliku poslušati Podravski inferno, Dalmatinsko jutro i Dinarsku suitu koje kreću od prepoznatljivih motiva i pjesama, ali se ubrzo pretvaraju u jazz varijacije iskidanih ritmova i neke nove melodije pune humora i iznenađenja. Osebujan spoj etna i jazza odražavaju i naslovi Balkanika, Penthouse, Bow vs Plectrum (s prošle godine izdanog istoimenog CD-a).

U samim izvedbama su, osim publike i solista, uvelike uživali i članovi pratećeg Tamburaškog orkestra, koji, prema riječima maestra Leopolda, već godinama rade na tome da tamburu kao glazbalo pokažu u raznim glazbenim stilovima koje nije ograničeno i usmjereno samo na tradicijsku ili zabavnu tamburašku glazbu. Stalni član TO HRT-a je i križevački profesor Igor Kudeljnjak, jedan od najzaslužnijih za ostvarenje ovog gostovanja, a odnedavno s orkestrom surađuje još jedan Križevčanin, profesor Mihael Konfic.

IMG 7332

Posjetitelji još danima nakon koncerta imaju samo riječi hvale za ovaj izvanredni glazbeni događaj, nekima su subotnje izvedbe bile ravne kulturnom šoku, no opći dojam je oduševljenje širokim i raznovrsnim mogućnostima tambure kojima su svjedočili u “gradu tambure”, kako je više puta s pozornice poručio maestro Leopold. Ovaj koncertni spektakl su organizirali križevačka udruga P.O.I.N.T. i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, uz pokroviteljstvo Grada Križevaca.

Filip Novosel je križevački koncert na Facebooku opisao kao „…onaj trenutak kad iznova saznaš kako se baviš najljepšim poslom na svijetu… Hvala fenomenalnoj publici u Križevcima na dugotrajnom aplauzu i fantastičnom prijemu!“ te posebnu zahvalu uputio profesoru Kudeljnjaku, Tamburaškom orkestru HRT-a i Udruzi P.O.I.N.T.