Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Le ZborValentinovo će se na Saxu obilježiti uz zvukove Le Zbora. Njihov koncert 14. veljače, na kojemu će nastupiti i zbor Domaćigosti te senegalski bubnjari Commi Balde i Abi Seydi bio je povod našeg razgovora.

Kako Le Zbor danas funkcionira u odnosu na početke?

Teško nam je govoriti o počecima zbora jer su oni već prešli u legendu :) Žene koje su stvarale ovaj zbor su ostavile ogromno nasljeđe koje treba znati nastaviti. Naravno da smo imale uspona i padova, trenutaka kada nismo znale od kuda dalje krenuti, i trenutaka kada smo shvatile koliko je bitno da nastavimo. Današnje članice Le Zbora su žene koje su vrlo različite, no ono što nas veže je osjećaj nepravde i potrebe da kažemo nešto o tome. Današnji Le Zbor osim uobičajenog ljubavno-borbenog repertoara uvodi pjesme feminističke tematike i prenosi poruku solidarnosti prema ostalim ugroženim skupinama kao što su izbjeglice i beskućnici.
Imamo novu dirigenticu koja je donijela nešto svoje i drugačije u zbor. Svaka dirigentica koja je do sada vodila zbor donijela je nešto novo, napravila nove pjesme i nove aranžmane, dala drugačiju energiju. Zbor s vremena na vrijeme mijenja članice i dirigentice, no kao živi organizam raste i razvija se. Svaka članica daje koliko može da doprinese postojanju i organizaciji zbora i pokušavamo djelovati donositi odluke demokratski što na kraju ispadne lagano kaotično jer imamo na okupu hrpu različitih a opet glasnih žena :D

Prvi je album objavljen 2012. godine, što je trenutno u pripremi, na čemu trenutno radite?
mamo novih pjesama no trenutno još ne razmišljamo o snimanju albuma. U planu su akcije, mini turneje, suradnje s udrugama, snimanje spota, i nadamo se da će film o zboru uskoro ugledati svjetlo dana :)

Koliko je vaš kulturno-umjetnički aktivizam prihvaćen u regiji? Jeste li zadovoljni učinjenim?
Bilo bi nam jako drago kada bi imale priliku više surađivati sa sličnim kolektivima u regiji s obzirom na to da se svi suočavamo s istim problemima – korupcija, jačanje nacionalizma i neofašizacija društva, udar na ljudska prava te naročito prava žena itd. Što se tiče prihvaćenosti, u regiji se za zbor zna u istim krugovima u kojima je on poznat i unutar Hrvatske, znači u aktivističkim krugovima koji vide što se događa u društvu i pokušavaju na to upozoriti.

Na pitanje jesmo li zadovoljne učinjenim je malo teško odgovoriti jer u jednu ruku stvarno svjedočimo napretku u društvu, u većini slučajeva zahvaljujući šačici tvrdoglavih ljudi koji su se za taj napredak izborili, dok u drugu ruku gledamo kako je sav taj napredak doveden u pitanje onime što se u društvu događa – jačanje klerikalne desnice, konzervatizma i primitivizma. Trebamo biti zadovoljne pomacima koji su se dogodili i kojima je zbor možda malim dijelom doprinio, ali ne smijemo si dopustiti da se opustimo ili uljuljamo u lažni osjećaj sigurnosti jer i dalje postoji puno toga oko čega vrijedi biti glasna i borbena.

Kako održavate vokalnu kondiciju? Kako se pripremate za nastupe?
Redovito imamo probe i sastanke, radimo s vanjskim suradnicima i muzičarima, puno promišljamo kako i zašto, dogovaramo se zajedno oko novih pjesama i nastupa, smišljamo strategiju… Imamo hrpu ideja oko novih pjesama pa na kraju sve zapadne dirigenticu koja piše nove aranžmane. Pišemo tekstove za nove pjesme zajedno.
Uoči nastupa je uvijek malo pojačan broj proba od redovnih 2 tjedno, i s približavanjem nastupa uvijek živci bivaju malo stanjeni, no kad krenemo pjevati oslobodi se energija koju se ne može toliko vidjeti na probama, a to je taj moment kada imamo odgovor od publike, pa makar to bilo smijanje, podržavanje, pjevanje s nama, ili pak ljutnja i odmahivanje glavom u nevjerici :D

Gdje pronalazite inspiraciju? Što je vaša pokretačka snaga?
Inspiraciju pronalazimo u svemu s čime se svakodnevno suočavamo. U jednoj pjesmi koju ćete čuti u Saxu objedinile smo ono za što dižemo glas, a to su nepravda prema LGBT zajednici, razmatranje ukidanja osnovnih ženskih prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu, nepravda prema radnicima, te za naše društvo uobičajena cenzura.
Ljuti nas pojačavanje mržnje prema različitostima, negiranje drugoga, sebičnost i egocentrizam koji danas prevladavaju. Ljute nas pojedinci koji uspijevaju na leđima mnogih čiji se glasovi ne čuju. Tu smo da podržimo sve odbačene i maltretirane zbog toga što izgledaju, vole ili žive drugačije. Tu smo da stanemo na stranu žena koje povijest nije mazila, ali suprotno mišljenju većine i danas nailaze na slične prepreke, malo ljepše upakirane i malo dublje usađene.

Uskoro nastupate u Sax!u, što možemo očekivati?
U SAX-u imamo prvi veći koncert ove godine i jako se veselimo vidjeti i neku dragu stalnu publiku jer dugo nismo imale veći koncert u Zagrebu. Tematika će biti Ljubav za sve, što se doduše izravno referira na dan zaljubljenih, ali također želimo obilježiti One Billion Rising Day koji se obilježava na isti dan, a to je pokret koji želi proširiti svijest o učestalosti seksualnih napada na žene.
Od koncerta možete očekivati pozitivnu energiju, pjesme o ženama, poruke od žena ženama, pjesme ljubavne tematike, pjesme koje znate ali će vas svejedno iznenaditi i nadamo se nasmijati, te pjesme kojima želimo prenijeti poruku ljubavi i pravde za sve marginalizirane skupine koje nemaju dovoljno prostora da viču sami. Nadamo se da ćemo publiku podsjetiti na ciljeve za koje se vrijedi boriti, da ćemo prenijeti poruku ljubavi za sve!