Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Elvis-Presley-Concert-June

1977. Elvis Presley je u Market Square Areni u Indianapolisu održao svoj posljednji nastup u životu. Preminuo je dva mjeseca kasnije.

Beatles1967. 200 milijuna ljudi diljem svijeta vidjelo je i čulo ‘All You Need Is Love’, pjesmu The Beatlesa emitiranu satelitskim putem u sklopu emisije ‘Our World’. Back vokale su pjevali Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon i Graham Nash.

eric clapton

Događaji
1999. Eric Clapton je stavio na aukciju stotinjak svojih gitara kako bi prikupio novac za svoju rehabilitacijsku kliniku Crossroads na Antigui. Najveću cijenu je postigao ‘Brownie’, Fender Stratocaster iz 1956. godine na kojem je Clapton snimio električnu verziju ‘Layle’, gotovo 500 000 dolara. Ukupno je prikupljeno oko pet milijuna dolara. Točno pet godina kasnije prodao je ‘Blackie’, sličan model Stratocastera koji je postao najskupljom gitarom na svijetu, prodavši se za 960 000 dolara.

led zeppelin

Događaji
1970. Led Zeppelin su nastupili prvi i posljednji put na Islandu, u njegovom glavnom gradu Reykjaviku. Posjet otoku je navodno inspirirao stvaranje pjesme ‘Immigrant Song’.

Stonehenge Free Festival

Događaji
1972. Održan je prvi Stonehenge Free Festival na čuvenoj povijesnoj lokaciji u Engleskoj. Prigodno je izabran ljetni solsticij kao početak festivala. Održavao se godišnje sve do 1984., a na prvom izdanju su nastupili Hawkwind, Dexys Midnight Runners, Jimmy Page, Wishbone Ash i Ozric Tentacles, među ostalim.

The Ed Sullivan Show

Događaji:
1948. Na CBS-u je premijeru doživjela emisija Toast of the Town, koja će od 1955. službeno nositi ime The Ed Sullivan Show. U svom prvom izdanju ugostila je mlade glazbene talente Deana Martina i Jerryja Lewisa.

donna-summer

Događaji:
1980. Donna Summer je postala prva akvizicija Davida Geffena u njegovoj diskografskoj kući Geffen Records.

u2 roof 04 600

Događaji:

2002. U2 nisu uspjeli sačuvati dablinski Hanover Quay studio od rušenja. Peticiju je potpisalo oko 8000 ljudi, a u njemu su U2 snimili album ‘All That You Can’t Leave Behind’ i dio albuma ‘Pop’.

BRUCE 2012

 

Događaji:
2012. Bruce Springsteen je u Madridu održao najdulji koncert svoje karijere. Set od 32 pjesme je trajao čak tri sata i 48 minuta i time je nadmašen stari rekord iz 1980. godine.

monterey pop festival ticket 0 1466162577

Događaji:
1967. Počeo je trodnevni Monterey Pop Festival u Kaliforniji. Radi se o, uz Woodstock dvije godine kasnije i Live Aid 1985., najslavnijem festivalu u povijesti popularne glazbe. Njime je započelo takozvano ‘Ljeto ljubavi’, razdoblje obilježeno hippie kulturom, psihodeličnom i folk rock glazbom te halucinogenim narkoticima. John Philips iz The Mamas and the Papas napisao je himnu festivala ‘San Francisco’, koja je kasnije postala hit za Scotta McKenzieja. Na Montereyju su prve velike američke koncerte održali The Who, Jimi Hendrix i Janis Joplin, a najviše se pamti Hendrixovo paljenje gitare na pozornici. Nastupili su i drugi slavni izvođači poput The Byrds, Grateful Dead, Otisa Reddinga, Simona i Garfunkela, The Steve Miller Band, Canned Heat, The Mamas And The Papas, Jefferson Airplane i Buffalo Springfield. Svi izvođači su se odrekli zarade od nastupa u dobrotvorne svrhe.

unknownpleasures

Događaji:
1979. Izdan je ‘Unknown Pleasures’, debitantski LP album kultne post-punk skupine Joy Division. Radi se o jednom od najutjecajnijih albuma svih vremena te klasiku tada novog post-punk žanra. Isprva se prodao u tek 10 000 primjeraka te nije dospio na britansku ljestvicu albuma, a tek je nakon smrti pjevača Iana Curtisa došao do 71. mjesta. Magazin Select ga je opisao kao ‘glazbu bez prošlosti i bez budućnosti’ te, kao i NME i Allmusic, ‘jednim od najboljih albuma ikada’. Spin ga je proglasio 11. najboljim punk albumom ikada, Rolling Stone 20. najutjecajnijim, a Pitchfork i Q devetim, odnosno četvrtim najboljim albumom 70-ih. Vlastitu slavu zadobio je čuveni minimalistički omot albuma.

Patsy-Cline

Događaji
1961. Patsy Cline se teško ozlijedila u automobilskoj nesreći, nakon koje je provela dva mjeseca u bolnici. U tom razdoblju je njena pjesma ‘I Fall to Pieces’ postala broj jedan na country ljestvici, kao i velik pop hit u SAD-u.

arctic monkeys

Događaji
2003. Arctic Monkeys su u Grapes pubu u Sheffieldu održali svoj prvi nastup u karijeri.

Peter jenner credit Wiggy-bw-e-crop-sh

Događaji
1966. Budući menadžer Pink Floyda, Peter Jenner, po prvi puta je gledao bend uživo. Nastup je održan u slavnom Marquee Club u ulici Wardour u Londonu.