Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

eric-claptonDogađaji
1973. Eric Clapton vratio se na pozornicu nakon dvogodišnje neaktivnosti (izuzevši Concert for Bangladesh). Slavni gitarist se u tom razdoblju borio s ovisnošću o heroinu, a koncert je, kao ‘novi početak’, organizirao Ericov prijatelj Pete Townshend iz The Who. Događaj se zbio u Rainbow Teathre u Londonu, a snimljeni zapis ugledao je svjetlo dana u rujnu iste godine pod nazivom ‘Rainbow Concert’. S Claptonom su zasvirali još i Steve Winwood (kolega iz Blind Faith), Ronnie Wood i Jim Capaldi (Traffic).

1962. Chubby Checker (Ernest Evans) ponovno je s ‘The Twist’ osvojio vrh američke ljestvice singlova. Pjesma je već bila tamo dvije godine ranije, čime je postala prva pjesma koja je u dva navrata to uspjela ne mijenjajući izvođača ni izvedbu. Izvorna verzija pjesme, koju je snimio Hank Ballard, dosegla je 28. mjesto iste ljestvice 1959. godine. Rolling Stone je Checkerovu verziju postavio na 451. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.
1968. Johnny Cash je održao danas slavni koncert u kalifornijskom zatvoru Folsom. Tamo je izveo i ‘Folsom Prison Blues’, pjesmu koju je snimio još 1955., a koju je inspirirao dotični zatvor te film snimljen o njemu. Iste godine izdan je live album s zvučnim zapisom koncerta, naslovljen ‘At Folsom Prison’.
1978. The Police su započeli snimanje svog debitantskog albuma ‘Outlandos d’Amour’. Album je izbacio hitove ‘Roxanne’, ‘So Lonely’ i ‘Can’t Stand Losing You’.
2008. Debi album Amy McDonals, ‘This Is the Life’, dosegao je vrh britanske ljestvice albuma. Tada 20-godišnja škotska kantautorica je izdala još dva studijska albuma.
2010. Časopis Forbes proglasio je Beyonce i Jay-Z-ja holivudskim parom s najvećom zaradom. Par je uprihodio 122 milijuna dolara između lipnja 2008. i lipnja 2009. godine.

Rođeni:
1961. Wayne Michael Coyne, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava The Flaming Lips. Bend je osnovao još 1983., no radio je u lokalnom restoranu sve do 1990., a The Flaming Lips su postigli značajniji uspjeh tek krajem 90-ih albumom ‘The Soft Bulletin’. Coyne se, uz glazbu, bavi i filmom.