Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

bottom line club

1974. Otvoren je klub The Bottom Line u New Yorku. Klub je tijekom trideset godina ugostio mnoge velikane popularne glazbe, a Lou Reed je tamo snimio album ‘Live: Take No Prisoners’. Klub je bio poseban i po tome što se u njemu nije smjelo pušiti.

1956. Screamin’ Jay Hawkins je snimio svoju danas najpoznatiju pjesmu, ‘I Put a Spell on You’. Kontroverzna pjesma postala je još kontroverznija kada je na 44. godišnjicu snimanja pjesme njen autor preminuo. Hawkinsovo izvođenje ove pjesme uživo postalo je temelj za kasniji razvoj tzv. shock-rocka. Obradili su je Dr. John, Alice Cooper, Eric Burdon, Screaming Lord Sutch, Warren Zevon, Arthur Brown, Black Sabbath, Ted Nugent, George Clinton, The Butthole Surfers, The Cramps, Marilyn Manson i mnogi drugi.

1961. Singl ‘Shop Around’ The Miraclesa postao je prvi prodan u milijun primjeraka sa slavne etikete Motown. Također je bio broj jedan na Billboardovoj R&B ljestvici. U idućih deset godina prodan je u još šest milijuna primjeraka.

1967. Izvršena je policijska racija u engleskom domu Keitha Richardsa poznatom po nadimku ‘Redlands’. Pronađene su razne zabranjene supstance te su Richards i Jagger optuženi za njihovo posjedovanje.

1972. ‘Let’s Stay Together’ Ala Greena našla se na vrhu američke ljestvice singlova. Skinuta je s istoimenog albuma, a Rolling Stone ju je proglasio 60. najboljom pjesmom svih vremena.

1976. U londonskom klubu Marquee nastupili su Eddie & the Hot Rods, a predgrupa su im bili The Sex Pistols, koji su održali svoj debitantski nastup.

1992. Izdan je 'Selected Ambient Works 85-92', debi album Aphex Twina. Smatra ga se osnovom moderne elektronske glazbe. NME ga je proglasio 92. najboljim albumom svih vremena, a FACT najboljim albumom 90-ih.

1997. David Bowie je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

Rođeni:

1939. Ray Manzarek, rođen kao Raymond Daniel Manczarek Jr., američki klavijaturist, producent i autor, najpoznatiji kao suosnivač grupe The Doors. Jedan je od najutjecajnijih rock klavijaturista svih vremena. Glazbenik poljskog porijekla na fakultetu je sreo Jima Morrisona te s njime osnovao The Doors. Nakon raspada grupe 1973. svirao je u sastavu Nite City te surađivao s Phillipom Glassom, Iggyjem Popom i Echo & the Bunnymen. Preminuo je 2013. u Njemačkoj.

1952. Michael McDonald, američki kantautor, najpoznatiji kao pjevač Doobie Brothers od 1976. do 1982. i prateći vokal te klavijaturist Steely Dan.

Preminuli:

2000. Screamin’ Jay Hawkins, rođen kao Jalacy Hawkins 1929., američki blues glazbenik i glumac. Jedan je od pionira tzv. shock-rocka. U mladosti je bio boksač, a karijeru mu je obilježila pjesma ‘I Put a Spell on You’. Albume i filmove snimao je do svoje smrti 2000. godine. Ženio se čak šest puta.

2017. Alwin Lopez 'Al' Jarreau, američki glazbenik. Najpoznatiji je po svom albumu "Breakin' Away" iz 1981. te temi iz serije "Moonlighting". Bio je jedan od glazbenika koji su pjevali humanitarnu pjesmu Michaela Jacksona i Lionela Richiea "We Are The World". Dobitnik je sedam nagrada Grammy.