Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

rock in rio1985. Otvoren je festival Rock in Rio u brazilskom Rio de Janeiru. Radilo se o najvećem festivalu na svijetu u to vrijeme – privukao je oko 1,4 milijuna ljudi. Nastupali su Queen, AC/DC, Whitesnake, Rod Stewart, James Taylor, Scorpions, Yes i brojni drugi, mahom brazilski izvođači.

rory-gallagher
1995. Rory Gallagher održao je svoj posljednji koncert u životu. Nizozemski koncert bio je posljednja prilika vidjeti i čuti irskog gitarista uživo, budući da je preminuo pet mjeseci kasnije. Gibson ga je imenovao 42., a Rolling Stone 57. najboljim gitaristom svih vremena.

vinil ploča lpDogađaji
2014. Nielsen Soundscan je objavio kako je prodaja vinila u svijetu narasla s 4,5 milijuna u 2012. godini na 6 milijuna u 2013. Prodaja CD-a pala je 14,5 % u istom razdoblju.

Muddy-WatersDogađaji
1954. Muddy Waters je u Chicagu snimio ‘Hoochie Coochie Man’, jednu od danas njegovih najprepoznatljivijih pjesama. Ovaj blues standard napisao je Wille Dixon, tada skladatelj za Chess Records. Njegov riff i ritam ‘posudio’ je Bo Diddley za svoju pjesmu ‘I’m a Man’, a od tada ta praksa postaje uobičajen za mnoge blues i rock glazbenike. Rock and Roll Hall of Fame je pjesmu uvrstila među 500 pjesama koje su ‘oblikovale rock and roll’, a Rolling Stone ju je svrstao na 226. mjesto najboljih pjesama svih vremena.

saturday night feverDogađaji
1979. Soundtrack filma ‘Saturday Night Fever’ postao je najprodavaniji LP svih vremena, dostigavši prodaju u 25 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Jimi HendrixDogađaji
1969. Jimi Hendrix se sa svojim Experience bendom pojavio na The Lulu Show na BBC-ju te znatno produljio trajanje emisije, za vrijeme koje je odsvirao ‘Voodoo Child’ te ‘Hey Joe’, usred koje je bend počeo svirati verziju pjesme ‘Sunshine of Your Love’ kao tribute netom raspadnutih Cream. BBC je nakon tog događaja zabranio Hendrixu nastupanje na tom kanalu. Sličan nastup ponovio je Elvis Costello 1977. na američkom NBC-ju, nakon kojeg je dobio zabranu pojavljivanja na tom kanalu na 12 godina.

Aretha FranklinDogađaji
1987. Aretha Franklin postala je prva dama u Rock and Roll Hall of Fame. Te godine inaugurirani su još Eddie Cochran, Bo Diddley, The Coasters, Marvin Gaye, Bill Haley, Rock Nelson, Roy Orbison, Carl Perkins, Smokey Robinson, Clyde McPhatter i Jackie Wilson.

gnarls-barkley-crazyDogađaji
2007. ‘Crazy’ Gnarls Barkleya (sastav CeeLo Greena i Danger Mousea) proglašen je najprodavanijim singlom 2006. godine, a ujedno i prvim koji je to postigao uzevši u obzir samo download. Rolling Stone ju je proglasio pjesmom desetljeća.

springsteen-high-hopesDogađaji
2013. Springsteenov album ‘High Hopes’ greškom je omogućen za download na američkoj stranici Amazona na nekoliko sati. Album je ubrzo procurio na torrent stranice diljem svijeta, a njegov službeni izlazak na tržište bio je planiran tek za 14. siječanj 2014. godine.

The Smiths1999. Prema anketi Melody Makera, ‘The Queen Is Dead’ The Smithsa izabran je za album tisućljeća.