Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

dylan-stratDogađaji
2013. Gitara Fender Stratocaster koju je Bob Dylan svirao na Newport Folk Festivalu prodana je na aukciji za 965 000 dolara. Festival se smatra mjestom gdje je Dylan počeo nastupati s električnom gitarom.

Otis ReddingDogađaji
1967. Otis Redding je snimio pjesmu ‘Sitting on the Dock of the Bay’, koja će postati njegov najveći hit. Nažalost, Redding je poginuo samo tri dana kasnije u padu aviona. Album ‘The Dock of the Bay’ postao je prvi posthumno izdani album na britanskom broju jedan.

coolioDogađaji
1995. Reper Coolio je osvojio nagradu za singl godine (Gangsta’s Paradise) na Billboard Music Awards. Tom prilikom je izveo pjesmu, a pridružio mu se Stevie Wonder, čija je pjesma ‘Pastime Paradise’ bila osnova za Cooliov hit.

adeleDogađaji
2011. Adelein album ‘21’ postao je najprodavaniji album u Britaniji u ovom stoljeću, prestigavši ‘Black to Black’ Amy Winehouse.

Led Zeppelin1980. Led Zeppelin su službeno objavili da više neće djelovati. Ranije te godine preminuo im je bubnjar John Bonham, a njegov sin Jason zauzimao je njegovo mjesto na povremenim kasnijim okupljanjima Led Zeppelina.

Who19791979. Dogodila se jedna od najvećih koncertnih katastrofa u rock povijesti. Jedanaestero fanova starosti između 15 i 27 godina poginulo je u stampedu na ulazu u Riverfront Coliseum u Cincinattiju, Ohio, kada su pomislili da je, zbog zvukova iznutra, koncert The Who već počeo. Ozlijeđeno je još 26-oro ljudi. Bendu je za to rečeno tek nakon održanog koncerta.

pink floyd animalsDogađaji
1976. Započelo je snimanje fotografija za kultnu naslovnicu albuma ‘Animals’ grupe Pink Floyd. Mjesto snimanja bila je elektrana Battersea.

geffen-records-502bb31c8276c1983. Geffen Records su objavili tužbu u vrijednosti od preko 3 milijuna dolara protiv njihovog pulena Neila Younga. U optužbi je stajalo kako Youngov je novi album prerazličit od njegovih prijašnjih, nekomercijalan i prekratak. Radilo se o rockabilly albumu 'Everybody's Rockin' u trajanju od samo 25 minuta, a koji je naslijedio electro-rock album 'Trans' iz 1982. Young je pripremio protutužbu od 21 milijun dolara te dobio slučaj. Nakon što su čuli za Youngov slučaj, tada nadolazeće zvijezde R.E.M. odbili su potpisati za Geffen te su sklopili ugovor s Warner Bros.

2pacDogađaji
1994. Reper Tupac Shakur upucan je pet puta pri pokušaju trojice muškaraca da ga opljačkaju. Tih dana se odlučivalo i o optužnici prema kojoj je Shakur navodno počinio kazneno djelo seksualnog zlostavljanja. Tupac se oporavio od ozljeda, no dvije godine kasnije nije preživio novi oružani napad.

ABBA

1980. ABBA su dobili svoj deveti i posljednji britanski singl na broju jedan sa ‘Super Trouper’.

Winifred-Atwell-008Događaji

1954. Winifred Atwell je s pjesmom 'Let's Have Another Party' postala prvi crnoputi glazbenik s britanskim singlom broj jedan te prvi s milijun prodanih ploča. Porijeklom s Trinidada, Atwell je bila pijanistica koja je 50-ih svojom boogie-woogie i ragtime glazbom osvojila britansko i australsko tržište.

Glen CampbellDogađaji

1976. Kompilacijski album '20 Golden Greats' country glazbenika Glena Campbella popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Campbell je u karijeri izdao 54 studijska i više od 100 kompilacijskih albuma. Samo u 1967. godini osvojio je četiri Grammyja. Njegovi albumi i singlovi prodali su se u više od 45 milijuna primjeraka diljem svijeta.

johnny cashDogađaji
1958. Johnny Cash je imao prvi singl na američkoj ljestvici. Zvao se ‘Cry! Cry! Cry! i dospio je do 14. mjesta. Idućih sedam singlova mu je ušlo u prvih deset pjesama američke ljestvice, a među njima su ‘I Walk the Line’ i ‘There You Go’ bili na samom vrhu.

thebandDogađaji
1976. The Band su održali svoj posljednji nastup. Dotada su na okupu bili 12 godina, a u početku su djelovali kao prateći sastav Bobu Dylanu. Koncert, održan na američki Dan zahvalnosti, ovjekovječen je u obliku filma pod nazivom 'The Last Waltz', u režiji Martina Scorsesea. Koncertni film je smatran jednim od najboljih te vrste ikada.

UndertonesDogađaji
1983. Sjevernoirski punk/glam/new-wave bend The Undertones objavili su raspad nakon osam godina djelovanja. Najpoznatiji su po ranom singlu ‘Teenage Kicks’. Magazin Q je njihov eponimni LP stavio na 90. mjesto najboljih britanskih albuma svih vremena. Ponovno su se okupili 1999. godine te su aktivni do danas.