Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

johnny cashDogađaji
1958. Johnny Cash je imao prvi singl na američkoj ljestvici. Zvao se ‘Cry! Cry! Cry! i dospio je do 14. mjesta. Idućih sedam singlova mu je ušlo u prvih deset pjesama američke ljestvice, a među njima su ‘I Walk the Line’ i ‘There You Go’ bili na samom vrhu.

thebandDogađaji
1976. The Band su održali svoj posljednji nastup. Dotada su na okupu bili 12 godina, a u početku su djelovali kao prateći sastav Bobu Dylanu. Koncert, održan na američki Dan zahvalnosti, ovjekovječen je u obliku filma pod nazivom 'The Last Waltz', u režiji Martina Scorsesea. Koncertni film je smatran jednim od najboljih te vrste ikada.

UndertonesDogađaji
1983. Sjevernoirski punk/glam/new-wave bend The Undertones objavili su raspad nakon osam godina djelovanja. Najpoznatiji su po ranom singlu ‘Teenage Kicks’. Magazin Q je njihov eponimni LP stavio na 90. mjesto najboljih britanskih albuma svih vremena. Ponovno su se okupili 1999. godine te su aktivni do danas.

jukeboxDogađaji
1899. U hotelu Palais Royal u San Franciscu ugrađen je prvi jukebox na svijetu.

1957 tom jerryDogađaji
1957. Paul Simon i Art Garfunkel pojavili su se kao Tom i Jerry na ABC-jevom ‘American Bandstand’. Te godine su postigli manji uspjeh pjesmom ‘Hey Schoolgirl’. Nedugo potom razdvojili su se te ponovno ujedinili nekoliko godina kasnije te 1964. izdali isprva nezamjetan, a kasnije slavni prvijenac ‘Wednesday Morning, 3 AM’.

chelsaeDogađaji
1976. Bend Chelsea je nastupio kao predgrupa popularnim The Stranglers u Londonu. Bio je to posljednji nastup Billyja Idola s Chelsea, a kasnije je ušao u punk sastav Generation X, nakon kojeg je počela njegova samostalna karijera svjetskog glasa.

bill-haley-rock-around-1Događaji
1955. Prema mnogima pjesma revolucionarnog značaja za popularnu glazbu, 'Rock Around the Clock' Billa Haleyja i njegovih Cometsa zauzela je vrh britanske ljestvice singlova. U nju je ušla još šest puta do 1974. godine. Na Rolling Stoneovoj listi najboljih pjesama svih vremena zauzela je 158. mjesto.

beatles 1Događaji
2000. The Beatles su ponovno osvojili britansku top listu albuma, ovog puta s kompilacijom 'The Beatles 1', koja je sadržavala sve njihove hitove broj jedan od 1962. do 1970. godine. To je i najprodavaniji album  21. stoljeća s 31 milijun prodanih primjeraka u svijetu.

Leona LewisDogađaji
2007. Pobjednica britanskog 'X-Factora', Leona Lewis, postavila je rekord u najbrže prodavanom albumu u Britaniji u prvih tjedan dana od objave. Radilo se o albumu 'Spirit', koji je srušio rekord Arctic Monkeys i njihovog debitantskog albuma 'Whatever People Say I Am...'.

harry-belafonteDogađaji

1957. Harry Belafonte je zauzeo prvo mjesto britanske top ljestvice singleova s "Mary's Boy Child". Bio je to prvi britanski single koji je prodan u više od milijun primjeraka. Na toj se poziciji zadržao sedam tjedana i postao božićni broj 1. Prva božićna pjesma u dvije verzije - druga je bila verzija Boney M iz 1978.

nino-tempo-april-steDogađaji
1963. Nino Tempo i April Stevens su sa svojom verzijom standarda ‘Deep Purple’ dosegli vrh američke ljestvice singlova. B-strana singla imala je neobičan naziv: ‘I've Been Carrying A Torch For You So Long That It Burned A Great Big Hole In My Heart’. ‘Deep Purple’ bila je omiljena pjesma bake Ritchieja Blackmorea te je po njoj on nazvao svoj sastav.

the-doors-image-jim-morrison-8Događaji
1966. The Doors su potpisali ugovor s Elektra Records za idućih sedam albuma. Također su odlučili izdati ‘Break on Through’ kao prvi singl. Debitantski album, ‘The Doors’, objavljen je na samom početku iduće godine.

 

Ray CharlesDogađaji
1960. Ray Charlesova verzija ‘Georgia on My Mind’ postala je singl broj jedan na američkoj top ljestvici. Pjesma, tada stara 30 godina, bila je prva od tri na američkom broju jedan za Raya. Rolling Stone ju je proglasio 44. najboljom pjesmom svih vremena.

a-tribe-called-questDogađaji
2004. Rap kolektiv A Tribe Called Quest ponovno se okupio nakon nekoliko godina, nastupivši na Rock the Bells koncertu. Istog dana preminuo je reper Ol’ Dirty Bastard iz Wu-Tang Clana, a Tribe su nastup posvetili upravo njemu, započevši ga s nekoliko njegovih pjesama iz opusa Wu-Tang Clana.

marc-bolanDogađaji
1965. Promijenivši ime iz Toby Tyler u Marc Bolan, buduća zvijezda benda T-Rex nastupila je na britanskoj emisiji ‘Ready Steady Go!’ sa svojim prvim singlom ‘The Wizard’. Istoga dana, s druge strane Atlantika svoj debitantski nastup uživo održali su The Velvet Underground u New Jerseyu.