Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

springsteen-high-hopesDogađaji
2013. Springsteenov album ‘High Hopes’ greškom je omogućen za download na američkoj stranici Amazona na nekoliko sati. Album je ubrzo procurio na torrent stranice diljem svijeta, a njegov službeni izlazak na tržište bio je planiran tek za 14. siječanj 2014. godine.

The Smiths1999. Prema anketi Melody Makera, ‘The Queen Is Dead’ The Smithsa izabran je za album tisućljeća.

pink-floydDogađaji
2005. Britanska radio postaja Planet Rock objavila je rezultate ankete provedene među 58.000 slušatelja, a koji su izglasali Pink Floyde kao najveće rock zvijezde ikada. Iza njih su se našli Led Zeppelin, Rolling Stones, The Who, AC/DC, U2, Guns&Roses, Nirvana, Bon Jovi i Jimi Hendrix.

the-faces

Događaji

1975. Raspali su se utjecajni rokeri The Faces. Rod Stewart je započeo samostalnu karijeru, Ronnie Wood je otišao u Stonese, Ronnie Lane u Slim Chance, a bubnjar Kenney Jones u The Who.

rolling-stonesDogađaji

1964. The Rolling Stones su u magazinu NME postavili čestitku u kojoj su svim gladnim frizerkama i njihovim obiteljima zaželjeli sretan Božić.

white-christmas-533x4001954. White Christmas Binga Crosbya po jedanaesti je put ušla na Billboardovu pop ljestvicu. Crosbyeva izvedba prodala se u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta s barem 50 milijuna primjeraka u obliku singla. White Christmas je bila najprodavanija singlica u glazbenoj povijesti sve do 1997. godine kada ju je pretekla Candle In the Wind Eltona Johna.

hotel-californiaDogađaji
1976. Album ‘Hotel California’ The Eaglesa dospio je na vrh američke ljestvice albuma te tamo ostao šest tjedana. Bendu je osigurao dva Grammyja, prodao se u 32 milijuna primjeraka diljem svijeta te je proglašen 37. najboljim albumom svih vremena u magazinu Rolling Stone.

transistor 1

1947. Predstavljen je tranzistor, ključna komponenta u kasnijem razvoju radija, kalkulatora, računala i sličnih aparata. Zasluge su pripisane trojici znanstvenika: Johnu Bardeenu, Walteru Brattainu i Williamu Shockleyju, koji su za svoj izum dobili Nobelovu nagradu 1956.

eric-burdonDogađaji
1968. Pjevač Eric Burdon napustio je nositelje ‘Britanske invazije’, The Animals, kako bi započeo svoju samostalnu karijeru. Vraćao se u bend još dvaput, 1975. i 1983. godine.

Događaji
2012. ‘Gangnam Style’ južnokorejca Psy-ja postao je prvi video na YouTubeu kojeg je pogledalo milijardu ljudi.

Noel-GallagherDogađaji
1999. Britanski magazin Guitar proglasio je Noela Gallaghera najprecjenjenijim gitaristom stoljeća. Jimi Hendrix je imenovan najboljim.

hunky dory

1971. David Bowie je objavio svoj četvrti studijski album, ‘Hunky Dory’. Na njemu su svirali Mick Ronson (gitara, mellotron), Trevor Bolder (bas, truba) i Mick Woodmansey (bubnjevi), koji su uskoro postali poznati kao Ziggyjevi Spiders from Mars. Klavijature je svirao slavni Rick Wakeman. Album je sadržavao dvije posvete, pjesme ‘Andy Warhol’ i ‘Song for Bob Dylan’, a danas se pamti po pjesmama ‘Changes’, ‘Oh! You Pretty Things’ i ‘Life on Mars?’. Magazini poput Rolling Stonea, Timea, Pitchforka, NME i Q-a su ga svrstali na svoje liste najboljih albuma svih vremena.