Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Rolling Stone Issue 1Događaji
1967. Objavljen je prvi broj američkog časopisa Rolling Stone, s Johnom Lennonom na naslovnici.

paul-mccartneyDogađaji
1971. Paul McCartney organizirao je zabavu u čast osnutka svoje nove grupe, Wings. Bend je potrajao deset godina.

Frank SinatraDogađaji
1951. Frank Sinatra oženio je glumicu Avu Gardner. Par se razdvojio dvije godine kasnije, a službeno rastao 1957. godine. Sinatra je bio ukupno četiri puta u braku.

Sex-Pistols-2Događaji
1975. Sex Pistols održali su svoj prvi nastup uživo. Bili su predgrupa sastavu Bazooka Joe, koje je prevodio Stuart Goddard, koji se kasnije prozvao Adam Ant.

Billy Joel1983. Jedan od najvećih pop hitova 80-ih, ‘Uptown Girl’ Billyja Joela, popeo se na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je bila hit i za boy band Westlife 2001. godine.

the band last waltz1977. Dokumentarni film ‘The Last Waltz’ o sastavu The Band doživio je premijeru u New Yorku. Do danas je ostao pojam za koncertni film. Režirao ga je Martin Scorsese, koji je takav koncept ponovio i u filmu ‘A Bigger Bang’ o The Rolling Stones.

carly simonDogađaji
1972. U brak su stupili 24-godišnji kantautor James Taylor i 27-godišnja kantautorica Carly Simon. Brak je potrajao 11 godina.

Fats DominoDogađaji
1956. Na koncertu Fatsa Domina u Fayettevilleu policija je morala upotrijebiti suzavac kako bi spriječila nerede koji su izbili među publikom. Fats i dva člana njegovog benda su te večeri lakše ozlijeđeni.

nirvana-unplugged1994. U SAD-u je izašao live album Nirvane, ‘MTV Unplugged’. Bend je, osim autorskih pjesama, svirao obrade Davida Bowieja, The Vaselines, Leadbellyja i Meat Puppets. Album je dosegao vrh Billboardove ljestvice albuma i prodan je u više od 5 milijuna primjeraka u SAD-u do 1997. godine. Također je dobitnik Grammya za najbolji album alternativne glazbe 1996. godine.

iggy-popDogađaji
1952. 26-godišnji gitarist Chuck Berry pridružio se bendu pijanista Johnnieja Johnsona. Berry je, uz sviranje u bendu, još tri godine radio kao frizer.
1964. The Supremes su bili na vrhu američke top ljestvice singlova s ‘Baby Love’.
1967. Iggy Pop & The Stooges u Detroitu su nastupili po prvi puta uživo.

Jim MorrisonDogađaji
1970. Jim Morrison iz Doorsa kažnjen je novčanom i zatvorskom kaznom od šest mjeseci zbog svlačenja i uriniranja na koncertu u Miamiju. Kaznu nije odslužio zbog prerane smrti niti godinu dana kasnije. Posthumno je pomilovan 2010. godine.

Joan BaezDogađaji
1975. Joan Baez se pridružila Rolling Thunder Revue, pratećem sastavu Boba Dylana. U bendu su bili, među ostalim, i T-Bone Burnett i Mick Ronson.

shea stadiumDogađaji
1961. Počela je gradnja njujorškog Shea stadiona. Četiri godine kasnije, na njemu su nastupili Beatlesi pred više od 55.000 ljudi, a koncert se smatra prvim stadionskim nastupom nekog rock benda. Posljednji koncert na stadionu održao je Billy Joel. Stadion je sravljen sa zemljom početkom 2009. godine.