Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Metallica 1981

Događaji
1982. Metallica je održala svoj prvi nastup u karijeri. Nastupili su u Radio City klubu u Anaheimu, Kalifornija.

sex pistols

Događaji
2006. Sex Pistolsi su odbili prisustvovati svojoj inauguraciji u Rock and Roll Hall of Fame, pritom izvrijeđavši instituciju. Istog dana u Kuću su ušli metal pioniri Black Sabbath, jazz velikan Miles Davis, jedni od predvodnika američkog novog vala Blondie i southern rokeri Lynyrd Skynyrd.

Allman Brothers Band

Događaji
1971. Kroz dvije večeri snimljen je danas slavni ‘At Fillmore East’, live album The Allman Brothers Banda. Rolling Stone ga je proglasio 49. najboljim albumom svih vremena, a uvršten je u američku Kongresnu knjižnicu. Album je obilježila 23-minutna verzija njihovog hita ‘Whipping Post’.

Rock And Roll hall Of Fame

Događaji
2010. Leonard Cohen, Madonna, John Mellancamp, The Dave Clark Five i The Ventures su postali novi članovi Rock and Roll Hall of Fame.

Notorious1990. Grupa Mother Love Bone u rodnom je Seattleu održala svoj posljednji nastup. Pjevač Andrew Wood preminuo je od posljedica predoziranja deset dana kasnije.

small faces

Događaji
1969. The Small Faces, jedna od najutjecajnijih britanskih grupa 60-ih, najavila je raspad. Pjevač Steve Marriott oformio je Humble Pie, a Ronnie Lane, Ian McLagan i Kenney Jones su osnovali The Faces sa Ronniejem Woodom i Rodom Stewartom.

Elton-John

Događaji
1976. Elton John je dobio voštanu repliku u londonskom muzeju Madame Tussaud te postao prvi roker od Beatlesa koji je dobio tu čast.

Eric-Clapton

Događaji
2000. Eric Clapton je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame kao samostalni izvođač te postao prva osoba koja je tamo inaugurirana tri puta. Clapton je prije toga ušao u Kuću kao član The Yardbirds i Cream.

led zeppelin

Događaji
1971. Led Zeppelin su započeli 12-dnevnu 'Thank You' turneju po Britaniji, vrativši se tako u klubove, gdje su ulaznice naplaćivali kao na početku njihove karijere. Na toj turneju prvi put su zasvirali pjesme s nadolazećeg albuma 'IV', poput 'Stairway to Heaven', 'Black Dog' i 'Rock and Roll'.

Grammy-Awards

Događaji
1959. Održana je prva dodjela nagrada Grammy. Snimka godine bila je 'Volare' Domenica Modugna (kasnije je slavnu obradu snimio Dean Martin), album godine 'Peter Gunn' Henryja Mancinija, a Grammy za najbolju R&B pjesmu pripao je The Champs za pjesmu 'Tequila'.

foo fighters 1995

Događaji
1995. U Portlandu, Oregon, svoj prvi nastup održao je novi sastav Davea Grohla, Foo Fighters. Bend je isprva bio samostalni projekt Grohla, kojeg je započeo ubrzo nakon smrti Kurta Cobaina i raspada Nirvane.