Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Osobito mi je zadovoljstvo u Blues Corneru predstaviti Vam najnoviji studijski album Six String Diary van serijskog glazbenika i gitariste, koji nam dolazi iz Bjelovara. Oni upućeniji odmah znaju da je to Nebojša Buhin – Nebo.

Nebojša Buhin dolazi nam iz Bjelovara, grada središta Bjelovarsko – bilogorske županije. U ovom gradu je rođen i u njemu i dan danas živi. Nebojša već dugi niz godina permanentno radi i nastupa u razno raznim kombinacijama. Intenzivnije je zastupljen na hrvatskoj glazbenoj sceni od 1998. godine. Već sljedeće godine izdaje svoj prvi studijski uradak Bejb (mini EP, 1999), a potom usljedili su albumi objavljivani sljedećom dinamikom: 10 Guitar Stories (2003 ), Nebo plays Christmas Songs (2007) i Guitar Language (2007).

Trebalo je proći tri godine do objavljivanja novog albuma Six String Diary. I tako, opet je pred nama novi instrumentalni album, čija geneza se proteže: od ideje do realizacije gotovo punih dvije godine. Odabir pjesma i pokusna snimanja započela su sredinom 2009. godine a novi moment iskrsnuo je odlaskom na IBC 2010. odnosno Blues Challenge u Memphis, USA. Pored bogatog iskustva tu se izrodila prigoda za suradnju sa američkim glazbenicima. Shodno tome tijekom siječnja 2010. producent i bubnjar Mike Gage u svom studiju Engagement Productions u Dallasu, Texas, započeo snimanje bubnjarskih dionica za cijeli album. Pored toga Nebojši su se na snimanju pridružili odlični hrvatski glazbenici:Goran Kovačić – klavijature, Martin Petračić – bas gitara, Robert Vrbančić – bas gitara, Marko Petrović - klavijature, Krešo Oremuš – usna harmonika, Jurica Leikauff – klavijature. Glavni posao producenta, kao i na prijašnjim albumima preuzeo je naš poznati i najnagrađivaniji glazbeni producent Nikša Bratoš.

Na albumu imamo i specijalne goste, već spomenutog Mike Gagea na bubnjevima, dok u pjesmi Rollin' na gitari mu se pridružio izvrsni gitarista Greg Koch, koji je svojim dolaskom i aktivnim učešćem na 1st Zagreb International Blues Festivalu se dodatno zainteresirao i za ovaj projekt, te je odvojio nekoliko sati u studiju, gdje je potom i snimljen materijal za pjesmu Rollin'. Greg Koch je inače jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice, kolumnist u gitarističkim magazinima i predavač na Fenderovim workshopovima. Ta suradnja svakako je dala neki novi ' vjetar u leđa' Nebojši a njegova velika glazbena širina i interes učinili su svoje. Shodno tome ne treba se čuditi što glazbeni izričaj ovog vrsnog gitariste ima svoje uporište i ishodište u tradicionalnoj glazbi američkog i europskog kontinenta. Njegove utjecaje možemo naći u glazbenom stvaralaštvu poznatih i legendarnih blues majstora ali isto tako Nebojša u svojoj glazbi jasno daje do znanja da i rock i jazz influence poput npr. odlične glazbe Kenny Burrella nisu mu strane. Preslušavajući album Six String Diary jasno možemo odrediti sve navedene glazbene utjecaje ali istovremeno, taj njegov spoj odiše nepobitnom originalnošću i visokoznačnim autorskim radom, što u konačnici rezultira ovako kvalitetnim i nadahnutim albumom.

Album Six String Diary je Buhinov peti album po redu, koji svojim sadržajem nedvojbeno pokazuje kako je glazba ovog izvrsnog gitariste: raskošna, kvalitetna i inspirativna u ama baš svakom pogledu. Ovu konstataciju značajno podebljava činjenica da je album u cijelosti instrumentalnog karaktera, gdje se ništa ne može sakriti a virtuoznost i nadahnutost su stalno primarno izraženi.

Nebojša Buhin – Nebo i pridruženi mu glazbenici snimili su devet originalnih autorskih pjesama i jednu obradu 'covera' Behind The Sun Eric Claptona; a sve zajedno je izuzetno dobro uklopljeno u zaista dojmljiv i nedvojbeno izražajan album.

Iskustvo i brojne dosadašnje suradnje su lansirale među značajnije gitariste današnje Hrvatske glazbene scene. To lako mogu argumentirati dosadašnjim priznanjima i nagradama, koje je osvojio a to su :

četverostruki je dobitnik nagrade STATUS za najboljeg instrumentalistu-gitaristu Hrvatske u kategoriji pop-rock glazbe,
dobitnik je nagrade Fender/Mega Muzika za najbolji instrumentalni gitarski projekt 2003/2004,
pečata grada Bjelovara za doprinos u kulturi (2007),
plakete Bjelovarsko-bilogorske županije za doprinos u kulturi (2008)
te diskografske nagrade Porin (2008) za najbolji instrumentalni album - Guitar Language.
Nebojša je počeo svirati gitaru sa 14 godina i samouk je. Počeci su bili u autorskom Agnus Day Bandu u kojem je svirao sa svojim bratom Draženom, zatim je nastavio kao gitarist bjelovarskog Sigma jazz banda (1. mjesto na Proljetnoj reviji jazza u Zagrebu 1992. godine). U razdoblju (1998.-2001.) radi u Hamburgu gdje surađuje sa tamošnjim glazbenicima.

Nakon povratka iz inozemstva započinje ozbiljniji rad na instrumentalnoj glazbi. Za svoju glazbu dobiva dobre kritike u specijaliziranim časopisima : poput 20th Century Guitar (USA), Concerto (Austrija), kao i na mnogim web portalima.

U siječnju 2010. Nebo & Downstrokes su kao prvi hrvatski band učestvovali na 26th IBC ( International Blues Challenge-u) u Memphisu (USA), najvećem okupljanju i natjecanju blues bandova u svijetu. Sa svojim bandom nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog, Grega Kocha, Johnny Wintera, Lance Lopeza, što svakako dodatno potvrđuje neospornu kvalitetu samog Nebojše a i njegovog banda.

Činjenica je da sadržaj albuma Six String Diary nudi glazbu gdje će svatko pronaći nešto za sebe. A tim svojim sadržajem gdje u 40. minuta slušamo teme umotane u različite glazbene utjecaje i osebujnim formama bluesa, pop-rocka i fusion crossovera. Ovdje bih svakako pored ostalih izdvojio sljedeće skladbe: My Own Texas, Just 4 Us, Burn The Bridges, Rollin' sa Greg Kochom, Ponta Delgada i obradu covera Eric Claptona Behind The Sun.

PREPORUKA:
Ovaj peti album Six String Diary - Nebojše Buhina pružiti će Vam zaista ugodne i opuštajuće trenutke. Svi Vi koji poznajete ovakav glazbeni stil zasigurno ćete i odmah prepoznati vrijednost i značaj albuma, koji je pred Vama. Jednako tako, osobno, jako dobro znam da ćete o svojim pozitivnim iskustvima …usmeno prenositi poruku…što prije nabaviti i slušati ovaj album. Bolje preporuke nema a vjerujte, zaista se ima što čuti.

PROVJERITE!

Više o svemu možete naći na:
Nebojsabuhin.com
CDbaby.com/cd/nebojsabuhinnebo

Popis pjesama:

01.My Own Texas
02.Just 4 Us
03.Bam
04.Burn The Bridges
05.Rollin' Feat. Greg Koch
06.Don't Go In Anger
07.Ponta Delgada
08.Heart Prelude
09.Heart & Mind
10.Behind The Sun

(Dallas Records)