Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zagrebačka Tvornica je sinoć svjedočila odličnom nastupu profesora gitare Joea ‘Satcha’ Satrianija. Unutar dva sata pred punim Velikim pogonom, Satriani je predstavio svoj novi album ‘Unstoppable Momentum’, kao i retrospektivu bogate tridesetogodišnje karijere.

Koncert je najavljen za 21 sat, no u to vrijeme nas je još uvijek zabavljala predgrupa Žanamari & J’Animals. Doduše, publika nije davala previše povratnih informacija, već su prekriženih ruku promatrali zgodnu pjevačicu, iščekujući zvijezdu večeri. Tvornica je ovaj puta zaista bila ispunjena do kraja, dok je na posljednjem većem koncertu u Tvornici koji sam pohodio (Macy Gray u studenom) ipak bilo ‘zraka’. Zagušljivoj atmosferi je pridonijela i činjenica da je muška publika bila u ogromnoj većini, a ženski dio publike činile su uglavnom djevojke i žene Satrianijevih fanova.

Nakon nekoliko blues standarda iz razglasa, konačno je na scenu stupila ritam sekcija, koja je kratkim jam-om predstavila Joea i drugog gitarista/klavijaturista. Satriani je ‘ispao s postera’ sa svojim crvenim Ibanezom ravno pred lica publike i odmah ju zapalio (ili ohladio?) s ‘Cool #9’, kojoj naziv zaista pristaje. Mislio je Joe i na one nestrpljive te već u prvoj pjesmi pokazao što zna demonstracijom double tappinga i sviranja zubima(!). Svirka je nastavljena bez riječi sve do ‘Unstoppable Momentum’, uoči koje je Joe pozdravio okupljene i maestralno odsvirao pjesmu koja je zvučala daleko bolje nego na albumu. Nastavio je s miksom starih i novih pjesama, no očekivano su najviše aklamacija pokupile legendarne ‘The Crush Of Love’, ‘Satch Boogie’, ‘Cryin’ i ‘Always With Me, Always With You’. Čini mi se da su prve tri navedene bile i vrhunac sinoćnjeg koncerta, naročito ‘Boogie’ na koji je publika najbolje reagirala. A kako i ne bi? Satriani je uspio u tri-plus-nešto minuta strpati jedan od najoriginalnijih riffova u povijesti rocka, a pripadajući solo već godinama stoji visoko na ljestvici najboljih svih vremena. ‘Cryin’ je popratila i lijepa i nenametljiva izmjena plavog i crvenog osvjetljenja na pozornici. Možda je jedina zamjerka Joevoj svirci pretjerano kasapljenje ‘Always With Me...’, budući da se to činila kao dobra prilika za odmaranje slušnih kanala prije posljednjih nekoliko stvari.

Joe je ostao dosljedan svom imidžu: crna majica, sunčane naočale koje nije skidao te stalna izmjena gitara, počevši od signature crvenog Ibaneza. Komunikacija s publikom je bila idealna jer je pogodio trenutke kada se treba obratiti publici, a da ju ne zadavi riječima, naročito onima o ‘wonderful audience’. Publika jest bila pohvaljena, ali je Satriani zadržao skromnost kakva se rijetko viđa kod istinskih glazbenih zvijezda te je davao što je moguće više prostora pratećem bendu, a podijelio je i mnoštvo trzalica publici. Ekipa koju je zadužio da ga prati zaslužuje samo najbolje ocjene, naročito bubnjar koji je svirao na impresivno velikom setu bubnjeva bez greške te prateći gitarist i klavijaturist koji je pokupio simpatije publike odličnim jamom sa Satchom sredinom koncerta. Basist je također svoje odradio vrlo sigurno te pred kraj koncerta demonstrirao kako se stvarno ‘svira’ bas.

Devetnaest pjesama vrućoj zagrebačkoj publici nije bilo dovoljno te je Satrianija i bend pozvala na bis, tijekom kojeg su uslijedile redom ‘Crowd Chant’, ‘Summer Song’ i ‘Rubina’. Iz prednjih redova je doletjela i neka majica, a ‘Mr. Cool’ ju je stavio na vrh gitare i dovršio svirku. Publiku je na kraju pozdravio naklonom i obećanjem da će se ponovno vidjeti, naravno, ‘ako ga pozovu’.

Činilo se kako su svi prisutni otišli s koncerta zadovoljni što su prisustvovali dvosatnom ‘predavanju’ profesora Satrianija. Njegova glazba ne izaziva ravnodušnost: ili ga volite ili ne, što ga više približava kultu heavy metal nego rock glazbenika. Sinoć smo mogli vidjeti i čuti kako Satriani djeluje kao ‘prirodni most’ između svog idola Jimija Hendrixa i učenika poput Stevea Vaija jer svira žestoko, beskompromisno, ali s dušom; bez da se ona esencijalna nit njegove glazbe gubi u tehnički savršenim dionicama.

Setlista

Cool #9
Devil's Slide
Flying in a Blue Dream
Unstoppable Momentum
The Weight of the World
Ice 9
The Crush of Love
I'll Put a Stone on Your Cairn
A Door into Summer
Lies and Truths
Satch Boogie
Shine On American Dreamer
Three Sheets to the Wind
Cryin'
Jumpin' In
Jumpin' Out
A Celebration
Always with Me, Always with You
Surfing with the Alien

BIS
Crowd Chant
Summer Song
Rubina