Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

pick

Prava priča otvorila se Selwynu Birchwoodu nakon njegove pobjede na 29. International Blues Challengeu, kada je pobijedio 125 ostalih bendova iz SAD i inozemstva. Jednako tako, u njegovim rukama našla se i prestižna Albert King Guitarist Of The Year Award (samo da ne zaboravimo da su tada u polufinalu bili i naši Delta Blues Gang iz Pule). Od tada pa do danas Selwyn je sinonim za neprestani napredak i težnju da ide samo dalje. Pa evo upravo danas, 19. svibnja izlazi novi mu studijski album "Pick Your Poison", u izdanju jedne od najpoznatijih blues diskografskih kuća, Alligator Records.

Njegova impresivna moderna vizija i percepcija modernog bluesa, njegov raspaljivi gitaristički rukopis te fenomenalni vokal odaju glazbenika kojem ama baš ništa nije strano i koji u sebi objedinjuje sve ono što bi mnogi samo mogli poželjeti. Bez obzira gdje nastupa, u malom i neuglednom juke–jointu ili pak u zadimljenom podrumskom klubu ili u raskošnoj dvorani, velikoj pozornici nekog priznatog festivala, Selwyn i bend svakako će dati sve od sebe kako bi publici pružili odličnu zabavu i doista tu nema nikakve zezancije. Naravno, Bruce Iglauer nije mogao ispustiti ovog mladog glazbenika, kojem je dijamant 'middle name'. S druge pak strane ovaj mladi glazbenik voli se šaliti, voli sve što vole mladi i stalno je sklon istraživati a to se zapravo najbolje osjeti u njegovoj glazbi.

Selwyn Birchwood dolazi s Floride, a njegova gitara i lap-steel odaje svu njegovu eskaliranu gomilu čiste energije. Posvećen autorskom radu i izričaju Selwyn je oličenje visokooktanskog bluesa, ali prožetog pravom strašću i iskrenom emocijom. Pored toga on čvrsto stoji na zemlji i nije mu slava udarila u glavu, te i dalje predano i marljivo radi, kako bi stalno bio u pokretu, stalno angažiran i stalno prisutan na sceni. Držim da je to jednako važno i bitno koliko i njegovo glazbeno određenje. Upravo to snažno percipiraju i publika i kritika i svi su složni u jednom: ovaj mladi blues glazbenik istinska i živuća je potvrda da je blues siguran i da ima budućnost. Od 2013. njegova karijera i uspjeh poprimio je snažan karakter i pokazao je da IBC u Memphisu ima itekako veliko značenje u svijetu bluesa. A ovaj njegov drugi album ima u potpunosti jasnu i otvorenu viziju oko poimanja modernog bluesa. Što je u najmanju ruku vrlo važno za samog glazbenika, ali i za cijeli bend, kojeg čine: Selwyn Birchwood (gitara, lap steel, vokali), Regi Oliver (saksofoni, flauta, back vokali), Huff Wright (bas gitara, back vokali) i Courtney "Big Love" Girlie (bubnjevi,udaraljke, back vokali).

U 54 minute Selwyn i društvo upućuju vas na neke nove blues vidike i otvaraju vam neka potpuno nova vrata iza kojih se otvara prostor u kojem vlada trenutni, sadašnji stvaran život. Naime, autorske skladbe koje nam Selwyn nudi istinsko su soulom i funkom prožeto živo biće, koje tek ako je omotano R&B i bluesom doboko ukorjenjenim u tradicionalnu glazbenu baštinu daje potpuno pravi prikaz što je to moderni blues izričaj. Da, znam, mnogi to neće razumijeti, ali ako poslušate npr. skladbe "Police State", "Reaping Time", "R We Krazy" ili meni svakako posebnu "Trial By Fire" možda ćete samo zastati i kazati: da to je to!

Kako je Selwyn autor svih pjesama, tako je i sve to producirao i pred nama se otvorio jedan potpuno novi, plavičasti svijet u kojem jednostavno nema mjesta za one koji tu nisu doma! Naravno i ovaj put cijelu priču zdušno je podržao i sam Bruce Iglauer kao izvršni producent.

Evo što o tome piše Rolling Stone: "Bursting with exhilarating, genre-expanding blues and roots anchored by Selwyn’s gruff, urgent vocals and fiery guitar and lap steel playing. Thirteen striking original songs roam through raw roots rock, infectious Southern R&B, sweaty funk jams, searing blues and after hours ballads, forging a groundbreaking new sound created by one of the most sensational new blues talents in ages. A remarkable contemporary bluesman...a powerhouse guitarist and soulful vocalist...highly recommended."

Sve ono što se našlo na "Pick Your Poison" otvoren je prozor u, uvjeren sam, svijetlu budućnost bluesa. Njegove pjesme su i pametne i zarazne, nevjerojatno svježe, pune topline i zabave. Glazbeni predlošci opjevani ugodnim vokalom cijeloj ovoj priči daju još i onaj dodatni šarm. Sva ova toplina koja izlazi iz njihove prezentacija sudara se s uvijek spremnom interakcijom publike. A to su neki od glavnih preduvjeta da postanete netko i nešto na ovoj nimalo laganoj i druželjubivoj blues sceni. Doista, tu je uvijek prisutna velika težnja ka uspjehu i neki ne prezaju da učine sve samo kako bi ostvarili svoj cilj. Selwyn je jedan od rijetkih koji će to, uvjeren sam, učiniti isključivo svojom glazbom.

Baš zato "Pick Your Poison" Selwyna Birchwooda čini doista velike korake na svjetskoj blues sceni, a pored toga svojim sadržajem, snagom i kvalitetom donosi novi val bluesa novoj generaciji blues fanova. Nama malo starijima ne ostavlja se prostora za izbor, no zapravo to nam niti ne treba, mi ćemo uvijek znati izabrati ono što valja. Kada je u pitanju Selwyn i njegova glazba dileme nema, i nju i njega izabirem odmah!

Za Selwyna postoje nekoliko vrlo bitnih imena bluesa uz koje se veže njegova ljubav prema bluesu i cijeloj toj priči, a to su Albert i Freddie King, Albert Collins, Muddy Waters, Lightnin' Hopkins i osobito Buddy Guy, zbog kojih je krenuo u blues vode sa svojih nepunih sedamnaest godina. Sonny Rhodes bio mu je glavni mentor kada su u pitanju turneje i nastupi, a Joe Louis Walker učitelj i mentor gitare. Sve u svemu idealne predispozicije da postanete netko i nešto na svjetskoj blues sceni. No, ipak ni to sve nije dovoljno, morate imati ono nešto, morate jednostavno biti dio tog glazbenog stila i tek kada u njemu pilvate 'kao riba u vodi', možete biti mirni i spokojni i čekati nešto poput ovog.

Stoga, album "Pick Your Poison" ocrtava kako to ovaj bend sjajno radi uživo, kada ih krase uigranost, opuštenost i potreba za trenutnom improvizacijom. Ovdje kada je u pitanju studijski snimak potpuno je drukčija struktura. Ovim albumom odlazimo na jedno putovanje na kojem posjećujemo raznovrsne destinacije, no ovaj put to su različiti glazbeni stilovi, balade, tradicionalni blues, funk i tzv. rootsy, swampy rock. Njegov bend u cijeloj ovoj priči blista bez obzira na potencirani 'front' plan samog Selwyna. I stoga Living Blues donosi: "Selwyn Birchwood is a master storyteller—both lyrically and musically. He’s an impressive, hard-crunching, modern blues guitarist. His fretwork is high-energy, raw and vivid…knife-edged leads and roadhouse-rattling grooves. He is graced with a depth and maturity that would be impressive in a grizzled veteran, let alone a fresh-faced young man."

PREPORUKA

"Pick Your Poison" Selwyna Birchwooda istinska je poslastica za sve znalce koji uvijek čekaju i potom 'guštaju'. A najkraće što se može napisati je: "Selwyn Birchwood - he is a real deal."

Više o svemu saznajte na:
www.selwynbirchwood.com
www.facebook.com/selwynbirchwoodband
https://itunes.apple.com/.../pick-your-poison/id1219566843?...
twitter.com/selwynbirchwood
www.alligator.com
https://www.facebook.com/selwynbirchwoodband

Popis pjesama:

1. Trial By Fire/4:18
2. Even The Saved Need Saving/4:26
3. Guilty Pleasures/5:10
4. Pick Your Poison/4:02
5. Heavy Heart/ 4:59
6. Haunted/3:28
7. Are Ya Ready?/3.45
8. Reaping Time/4.47
9. R We Krazy/4.34
10. Police State/3:06
11. My Whiskey Loves My Ex/3:16
12. Lost In You/3:57
13. Corporate Drone/4:06

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike