facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Kauflin 1Tradicionalni jesenski jazz festival HDS-a Jazz.hr/jesen ove je godine obilježila nova pijanistička zvijezda, 30-godišnji Justin Kauflin, čiji je posljednji album "Dedication" producirao Quincy Jones. Inače, od ove se godine ovaj festival odvija u novom prostoru: u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji, koja je po veličini i ugođaju dostojna zamjena za Malu dvoranu Lisinskog.

Kauflinov je trio nastup započeo standardom "A Sleepin' Bee", a uslijedila je prekrasna obrada Beatlesa, "Strawberry Fields". Kauflin je virtuoz sjajne tehnike, voli se poigrati standardima, no melodije uvijek ostaju prepoznatljive, a na prvom je mjestu glazbena ljepota i gušt muziciranja, bez ikakve pretencioznosti. Kauflin se zatim obratio publici i podijelio svoja sjećanja na Oscara Petersona i njihov telefonski razgovor, te izveo Oscarov orginal "On Danish Shore". Uslijedio je Kauflinov original "For Clark", posvećen Clarku Terryju. Trio je nastavio s nekoliko Kauflinovih originala s njegovog novog albuma "Dedication", riječ je o manje upečatljivim kompozicijama, no koje sadrže isti svirački polet i uzbudljivu međuigru cijelog trija. Službeni dio koncerta završio je lijepom kompozicijom "Thank You Lord", u duhu gospela. Nakon oduševljenog pljeska publike trio je izašao na bis i izveo poznati standard Bye Bye Blackbird, u kojem je Kauflin još jednom demonstrirao svoj srčani stil koji odražava brojne utjecaje iz prošlosti i daje topli omaž klasičnom jazzu, ali istodobno zvuči vrlo moderno. Kauflin je jedan od onih pijanista koji osim virtuozne tehnike nude i osjećajnu izvedbu s "dušom", te strastvene improvizacije i međuigru s odličnom ritam sekcijom.

Poljaci 1Kauflinov je trio otvorio festival Jazz.hr/jesen 20. listopada, a zatvorio ga je još jedan mladi klavirski trio 22. listopada u istoj dvorani – Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio iz Poljske. Pijanist, aranžer, kompozitor i lider benda Pawel Kaczmarczyk dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagradu Gazeta Wyborcza's Cultural Flights u kategoriji najboljeg umjetnika 2009. te nagrade Jazz Music Lovers' Grand Prix (Jazz Oscara) kao najbolji umjetnik godine i autor najboljeg albuma. Album “Complexity in Simplicity” njegova Audiofeeling Banda, koji je objavila prestižna diskografska kuća ACT Music, otvorio mu je vrata prema uspješnoj međunarodnoj pijanističkoj karijeri. CD je proglašen albumom godine, a Kaczmarczyk pijanistom godine. Na koncertu u Zagrebu trio je izveo niz originala, u kojima istražuju nove zvukovne mogućnosti, a nadahnuće im pruža i slavenski melos. Za razliku od Kauflinova tria , koji je osim tehnike ponudio i onaj "višak", odnosno zaraznu strast muziciranja, poljski je trio ostavio hladniji dojam "školske" izvedbe koja je svakako demonstirala virtuoznost glazbenika, ali čini se da je nedostajao onaj umjetnički višak koji bi izdvojio koncert iznad prosjeka. Tu su svi elementi – suvremeni zvuk, interes za eksperimentiranje, vrsni svirači, no sve skupa zvučalo je kao da se još traže – nadahnjuju se izričajima niza suvremenih klavirskih sastava, ali kao da još nisu profilirali svoj vlastiti stil. Za bis su izveli poznati standard, prekrasnu "Invitation", koju je komponirao poljski kompozitor Bronislaw Kaper, ali izvedba je bila prilično standardna i bez posebnog nadahnuća.

To je bio posljednji koncert na Jazz.hr/jesen, a redoviti ciklus Jazz.hr 2016/2017 nastavlja se 7.11. koncertom sastava The Cookers.