Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Slow Motion Suicide novoJednostavnost glazbe devedesetih ukomponiran u rock današnjice inspirirao je ekipu iz grupe Slow Motion Suicidea, a kao rezultat toga je debitantski album koji su najavili singlom "Castaway". Ususret svirci u Tvornici kulture, 3. veljače, popričali smo s bendom.

U Tvornici ćete predstaviti debitantski album. Recite mi nešto o stvaranju samog albuma, kako su nastale pjesme, gdje ste našli inspiraciju?

Stvari su nastajale dugi niz godina, što kroz melodije, što kroz stihove. Na pjesmama treba neprestano raditi kroz dugi period vremena čak i ako su napisane doslovno u deset minuta inspiracije nakon mamurluka. "Fool On The Inside" je najstarija stvar, čak devet godina čeka u ladici ako ne i duže, a nakon "Revolution" sam definitivno odlučio da želim svirati u bendu i izdati album.

Tri su godine prošle od okupljaja benda do izlaska debintatskog albuma. Kako izgleda vaš kreativan proces?
Užasno puno svađe i buke. Obično složim kostur pjesme na akustičnoj gitari sa melodijama i stihovima, onda je predstavim bendu i čekam reakciju koja je uvijek mlaka ili je nema. Onda ostavim da pjesma odstoji na laganoj vatrici. Zatim bend sjedne svatko ponaosob sa svojim instrumentom, slože svoje dijelove. Zatim se svađamo oko tih dijelova. Onda odjednom volimo pjesmu. Uglavnom jako puno samo prijezira pomiješanim sa oduševljenjem u jednoj rečenici. Nekad imam cijelu stvar u glavi kako treba zvučat, nekad složimo sve zajedno u petnaest minuta.

Album je miksan u San Fransicu, a mastering je rađen u New Yorku. Kako to?
Htio sam raditi sa profesionalcima jer smo mi trenutno amateri. Ako radite sa boljima od sebe, automatski se upgrejdate na novi nivo. Pogotovo ako su ti ljudi voljni bit strpljivi i odgovarati na naše upite. Emily Lazar sam kontaktirao preko mejla i imam samo riječi hvale za način na koji su se i ona i njen management odnosio prema meni. Kult ličnosti je stavljen u stražnji plan i profesionalnost je na visokom nivou. To je ekipa na nekom drugom nivou svijesti i pristupu prema poslu u odnosu na situacije koje svakodnevno susrećemo u Hrvatskoj, ne samo u glazbenom svijetu…

Album najavljuje singl "Castaway". Zašto ste odabrali tu pjesmu kao singl?
Pjesma je prošla kroz Rogović filter, a to znači da Igor posluša pjesmu i ako se naježi, to je dobra pjesma. Vrlo jednostavno. Natjerao me je da obećam da će biti prvi singl i nisam htio prekršiti obećanje.

Za singl ste snimili i spot. Koju ste poruku željeli poslati spotom?
Htjeli smo pokazati što je bilo u mojoj glavi za vrijeme dok sam napisao "Castaway", a to je kaos. Svakako sam šokirao mamu sa zadnjom scenom. Ako su neki elementi povezani sa religioznošću, to nam, recimo, nije bio cilj. Ne bih previše objašnjavao spot, to je na publici da procjene.

Kako se pripremate za nastupe?
Dosta vremena provodimo vježbajući u podzemlju i eksperimentirajući sa zvukom ili dodavanjem dijelova, jammanjem i sve ostale stvari koje obično bendovi rade. Tučemo se i volimo i to je najbitnije.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa u Tvornici kulture?
Najbolje da nitko ništa ne očekuje pa da onda iznenadimo sa audiovizualnom šakom u lice!