Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 4196

Ponedjeljak je manje mrzak kada se za dobar smijeh pobrinu Sabaton i njihovi fanovi. Štovanje ovog benda u regiji je veoma zanimljiv, ali i prilično zabavan i smiješan fenomen. Rijetko koji, vjerojatno niti jedan metal bend srednjeg kalibra nema ovako zagriženu publiku kao što to imaju ovi Šveđani, delikatno zaljubljeni u povijest ratovanja.

Nema rata, nema bitke koje se oni nisu dotakli te uz navod najvažnijih povijesnih činjenica u stihovima dodali hopa-cupa ritam upakiran distorziju gitara kako bi ostali frajeri. Di ćeš bolje za balkanske metalce, s Metallicom na majici a Vucom u srcu? Okej, ovo možda jest malo pretjerano, ali nije niti daleko od istine. Ugodno su popunili, ali i ne do kraja ispunili malu dvoranu Doma sportova. Najavljen je spektakl. Premda je i prošli put tenk krasio binu, ovaj su put dodali veliki videozid s projekcijama koje su vjerno pratile svaku pjesmu i statiste. U gaćicama.

IMG 4377

No, da se radilo o velikom spektaklu, pa i nije, premda Joakim "My Friends" Broden puca od ponosa što je krenuo stopama ABBE, no dobra bica i trica nije dovoljna da se nosiš s ovakvom produkcijom. Bendu fali zvjezdani karakter koji bi se stopio s onim što stoji iza i ispred njih. Pjesmama mogu protresti cijelu dvoranu, s ekstremno nabrijanom publikom, no oni se kao osobe u toj silini naprosto izgube pa se dobije dojam male nespretnosti. Da sad ne cjepidlačimo, stvorili su kaos, jebeni kaos.

IMG 4246

Na vrisku koji je pjevač Joakim dobio kada je na hrvatskom pozdravio publiku zavidio bi i Justin Bieber, a lokalni bi H&M umjesto Stonesa i AC/DC-ja definitivno u kolekciju trebao uvesti i Sabaton jer očito je to bend čiji fanovi ne mogu bez minimalno dvije njihove majice po događaju. Predstavljena su dva nova člana - bubnjar koji je odlično zamijenio dečka Floor Jansen i gitarist koji je dobio nadimak Šupak u pervanovski izvedenom igrokazu. Cijeli je njihov nastup bio jedan veliki uigrani igrokaz humorističnog karaktera, a tik pred vrhunac večeri odradili su akustičnu izvedbu pjesme "The Final Solution". Balada posvećena Hitlerovom režimu, odnosno holokaustu, otpjevana je kao da je riječ o nekoj uspješnici Miše Kovača. U pozadini se krije izuzetno tragična i teška tematika pjesme, no netko tko ne razumije stihove sigurno ne to ne bi ni u najluđim snovima pomislio kad bi vidio atmosferu koja je vladala. Sat i pol bez prestanka bend je palio publiku koja nije prestajala skakati, nije prestajala vrištati i bila je ponosna na svaku izgovorenu riječ "šupak". Prvoklasna zabava za sve koji su se tamo našli, no pomalo i bizarna jer priče koje se kriju iza njihovih pjesama nisu nimalo zabavne. No, prilično su edukativne.

IMG 3823

Vratimo se na ozbiljnije teme - Accept. Došlo je vrijeme kada su njemačke heavy metal legende predgrupa Sabatonu, odnosno posebni gosti turneje, ljepše zvuči. No, dali su im mogućnost za vlastitu scenografiju koja je bila u industrijskom stilu, ali i nije bila toliko niti potrebna jer je glavni fokus ovog benda na glazbi. I to kvalitetnoj glazbi. Klasični heavy metal u svom originalnom izdanju zvučao je mudro i profinjeno. Izuzetno ritmični uz nažalost relativno kratko trajanje pokrenuli su publiku i dobili velike ovacije. Njihove povremene koreografije izgledaju uvjerljivo, premda i nisu spontane - zabavne su. Naravno, radi se o drugačijoj vrsti zabave od one koja je uslijedila, no na samom su kraju izvedbom "Balls To The Wall" napravili pravi spektakl. Ranije su se također dogodili izuzetno zanimljivi trenuci za koje je većinom bio zaslužan gitarist Wolf Hoffman, veliki zaljubljenik u klasičnu glazbu. Beethoven je njegovom interpretacijom postao veliki heavy metal frajer.

IMG 3730

Glazbeno fantastična kombinacija dva različita žanra i komercijalna pristupa koja imaju mnogo zajedničkih osobina. Sabatonovi fanovi pokazali su se u najboljem svijetlu, a ni bend im nije ostao dužan. Stereotipni su to Šveđani na kvadrat, daleko od ozbiljnosti tamošnje death metal scene, ali ono što rade itekako pali lokalnu publiku. In Flames će zapaliti samo Tvornicu, a ovi su uspjeli Dom sportova. Doduše mali, no tko zna što nas čeka za dvije godine, ako nastave tradiciju osvajanja  strastvenog balkanskog teritorija.