Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno2/z.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/04/zedno2/zm.jpg, Žedno uho - četvrtak, Left} Bečka umjetnica Mia Zabelka i riječki bend Marinada obilježili su četvrtu, mirnu noć Žednog uha. Neobična tišina i pustoš proširili su se prostorima ITD-a poput kakvog znakovitog predznaka. U dvoranu je ušetao tek pokoji ustrajni zaljubljenik u glazbu (ili prijatelji benda Marinada), zauzeo svoje mjesto i strpljivo čekao početak koncerta. Iako je to u početku izazivalo nelagodu u meni i misli poput “da li se možda dogodila nekakva elementarna nepogoda pa su svi pametni i informirani ljudi ostali u kućama? Što ja znam, možda je opet nešto procurilo u nuklearki?”, uspjela sam se prilagoditi tom usporenom i spokojnom (nametnutom) ritmu, zavaliti u sjedalo i uživati u predstavi koju su za nas pripremili Mia Zabelka (violina i “vokal”), Johannes Frisch (kontrabas) i Pavel Fajt (bubnjevi).

Mia nije samo violončelistica. Ona je umjetnica koja svoju viziju i filozofiju svijeta nastoji pretočiti i dočarati eksperimentiranjem zvukovima i raznim kolaboracijama sa glazbenicima. Kako bi bolje razumjeli njenu namjeru, prenosim citat sa njene službene stranice na kojoj citira riječi Prof. Dr. Wernera Jauka:

The instrumentalization of expressional behaviour itself becomes the process of movement and method of playing an instrument. The transience of sound is preserved in the neume, in the graphically notated record which serves as a set of instructions for the gesticulative operational movement of playing in order to execute or produce a melody.

Niti u jednom trenutku dosadni ili pretenciozni, uspjeli su u sat i pol na zanimljiv način okupirati moje misli i osjetila, dok su svoju viziju ekspresionalnog ponašanja prenosili stvarajući zanimljivu mrežu zvukova.

U drugom dijelu večere, nastupili su četveročlani bend Marinada koje se bez grižnje savjesti može opisati kao nepretenciozan pop band koji niti ne pokušava glumiti da su nešto drugo. Iako motivirani i dobrog raspoloženja, većina ionako malobrojne publike odustala je od svoje ustrajnosti tog dana i otišla već nakon par pjesama. Marinada tako nisu imali priliku osvojiti veći broj novih obožavatelja, iako su bili simpatični i zabavni. Koncert je bio ugodan i pozitivan. Ni manje, ni više od toga.