×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/02/02/guitarb.jpg, images/SGrecenzije/2010/02/02/guitarbm.jpg, Guitar Shorty - Bare Knuckle, Left} Nakon njegovog nastupnog albuma za Alligator Records, Watch Your Back, 2004., te sjajnog albuma iz 2006. godine We The People pobjednika BMA u kategoriji najbolji album modernog bluesa, došao je ovaj novi studijski album. Shodno tome, prije samog preslušavanja, moja su očekivanja bila zaista vrlo, vrlo velika. No, već nakon uvodnih taktova pjesme koja otvara album Please Mr. President bilo mi je jasno da su bilo kakva moja strahovanja, bila apsolutno neutemeljena i bezrazložna.

Album Bare Knuckle još jednom će osvojiti sve one koji će ga nabaviti i preslušati. Odlični gitaristički pasaži, riffovi i solaže vode glavnu riječ. Shortyjeva gitara zvuči tako sjajno, osebujno i nadahnuto, naravno, da su tu i ostali glazbenici koji su dali veliki doprinos kako bi album zvučao tako efektno. Uz Guitar Shortyja - gitara & vokal, tu su:

Wyzard – bas, ritam gitara (3,10)
Alex Alessandroni – klavijature
Tadashi Namba – piano (9, 10), orgulje ( 6,7,11)
Vida Simon - orgulje (12)
Rickey Rouse – ritam gitara ( 1,4,5,7, 8,9, 11)
Spacey T. – ritam gitara ( 2,3,6,10,12,)
Harlod Seay – bubnjevi, udaraljke (8)
Alviono Bennett – bubnjevi (10,12)

Tu su još bili:
Keb Mo' - ritam gitara (1)
Larry Goetz - ritam gitara (4), udaraljke (10)
Leven Kali aranžmani (4)

Album je producirao Wyzard, a tu je i izvršni producent, izvršni direktor i vlasnik diskografske kuće Alligator Records gospodin Bruce Iglauer.

Prošlo je gotovo punih četiri godine od Shortyjeva posljednjeg albuma i priznajem, za mene osobno, to je razdoblje bilo izuzetno dugo. Kada je napokon iz Chicaga preko oceana do mene stigla ova zadnja pošiljka, koju je, kao i svaki put, uredio i odaslao veliki prijatelj Vaše i naše emisije BLUES ZA VAS i ovog web portala, zaista veliki čovjek, Mr. Bruce Iglauer.

Na službenoj stranici Alligator Records (www.alligator.com) mogao sam čuti tek nekoliko skladbi sa albuma, ali to je bilo samo zagrijavanje. Svi oni koji se bave ovim poslom, ili bolje napisati pasijom, znaju jako dobro o čemu pišem. To razdoblje, dok čekate neki materijal, se teško izdržava, bez obzira koliko kratko traje. Kada konačno stigne, dolazi do izražaja ona, svima nama poznata, katarza, pa slijedi olakšanje, a tek onda se prepustite uživanju. A upravo to nas, sve zajedno, očekuje kada se radi o zadnjem studijskom albumu Guitar Shortyja Bare Knuckle.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/02/02/guitar.jpg, images/SGrecenzije/2010/02/02/guitarm.jpg, Guitar Shorty, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Inače, Guitar Shorty rođen je kao David William Kearney 08. rujna 1939. godine u Hustonu, TX. Kao vrlo mali počeo je učiti gitaru, dok je rastao uz svoju baku u gradiću Kissimmee na Floridi. Na gitaristički rukopis Guitar Shortyja utjecali su B.B. King, Guitar Slim, T-Bone Walker i Earl Hooker. No, najveći utjecaj na njega imao je Willie Dixon, uz Otisa Rusha, Buddyja Guya i Magic Sama. Tijekom svih ovih godina Guitar Shorty morao je dočekati 2004. godinu i album Watch Your Back, kojim je nakon punih 54 godina profesionalne karijere, doživio taj, toliko očekivani i zasluženi, svjetski status, renome i uspjeh.

Danas, u svojoj 71. godini života, Shorty zvuči toliko mladenački i poletno da je tome jednostavno teško povjerovati. Stoga, njegove pjesme govore puno više od bilo kakvih riječi. Kada čujete kako izvodi udarne pjesme, poput već spomenute Please Mr. President, Too Hard To Love You, The Sting, onda stvar malko smiruje u temi Slow Burn da bi potom 'razvalio' u svoj obradi skladbe True Lies mladog K.W. Shepherda. Daljnja vibracija ide preko Texas Women (briljantni Texas - laid back), koja se doslovno prelijeva u izražajnu Too Late. Potom nam dolaze Neverland te opsesivna balada Betrayed, nakon koje slijedi razigrana rockerica Get Off. Samu završnicu albuma čine: opuštena bluesy tema Bad Memory, a za kraj Guitar Shorty isporučuje nam izvrsnu Temporary Man.

Osobno, ovaj blues izričaj Guitar Shortyja posebno mi je prirastao srcu i stoga jednostavno, nakon višekratnog uzastopnog preslušavanja, stalno pronalazim nove i nove elemente, koji svakoj kompoziciji dodaju neku novu i neotkrivenu kvalitetu.

Guitar Shortyjev gitaristički stil prvenstveno je osjećajan, a tek potom snažan i energičan. On je pravi majstor bluesa i naravno, blues gitare, kojom plijeni svekoliku pozornost svih onih, koji znaju što je pravi blues.

PREPORUKA:
Bare Knuckle je zaista izvrstan glazbeni uradak Guitar Shortyja, a želja svih nas je da i u budućim albumima opravda sve ono što sada službena i ona druga kritika pišu i da sve pohvale i nagarde, koje je dobio budu poticaj da i dalje ustraje na ovom osebujnom blues stilu.

Što se tiče preporuke dovoljna je preporuka slijedeća istina: Guitar Shorty ima novi album Bare Knuckle i stogadvojbe nema. Nabaviti!!! Slušati i uživati!!!

Više o svemu možete saznati na:
Alligator.com
Guitarshorty.com
Myspace.com/guitarshorty

Popis pjesama:

01.Please Mr. President
02.Too Hard To Love You
03.The Sting
04.Slow Burn
05.True Lies
06.Texas Women
07.Too Late
08.Neverland
09.Betrayed
10.Get Off
11.Bad Memory
12.Temporary Man

(Alligator Records)