×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/03/09/meena.jpg, images/SGrecenzije/2010/03/09/meenam.jpg, Meena - Try Me, Left} Na prvi pogled, album Try Me sasvim je običnog izgleda i na kraju krajeva tko je ta Meena? Thomas Ruf vlasnik Ruf Records, učinio je doista respektabilan potez spojivši ovu pjevačicu sa značajnim imenima bluesa. A gdje? Pa upravo u središtu te glazbe,  u Memphisu. Rezultat? …..Pfhuuu…tko bi to očekivao!

Eto, prije nekog vremena upoznao sam ovu pjevačicu o kojoj nisam, do prije dva tjedna, ništa znao. Meena je neku karijeru započela sa petnaest godina, u vrijeme kada su mladi ljudi izuzetno senzibilni i podložni raznim utjecajima. U tim počecima bilo je raznog lutanja od psihodelije preko simfo rocka pa do nekog tzv. bazičnog rock 'n' bluesa. Thomas Ruf odlučio je poduzeti nešto i primijeniti neki drastični zaokret u karijeri ove pjevačice. Njenog gitarista Chrisa Fillmorea i nju spojio je sa velikim Jimom Gainesom u  Memphisu. Jednako tako,  potaknuo je svoje mlade gitaristice Joanne Shawn Taylor  i Erju Lyytinen, kao i Donnu Grantis da joj se pridruže, a kada su se svemu tome pridružili eksplozivni Eric Sardinas i odmjereni Coco Montoya, dobili smo album čiji sadržaj se jednostavno mora preslušati, da se upije sav taj 'blues feeling'.

Od prve, naslovne pjesme Try Me, gdje se provlači briljantna gitara Joanne Shaw Taylor, Meena doslovno osvaja svakim novim tonom i vokalnom dionicom. Njezin glas zvuči nadasve svježe, nadahnuto, odrješito i snažno. On modulira sve što treba, prati prekrasne gitarističke pasaže, solaže, koje se samo nižu, a pred vama se otvaraju bezgranične mogućnosti uživanja u 'blue notes'. Nothnig Left je još jedna sjajna pjesma uz gitaru Joanne Shawn Taylor. Slijedi Meena i Eric Sardinas, konačno nema one njegove zamorne 'piljaže' , već me je doslovno oduševio svojim povezanim i osjećajnim sviranjem gitare u pjesmi Send Me A Doctor. Impozantna vokalna izvedba i pravi break imamo u slojevitoj blues baladi Put Your Hands Out Of My Pocket. Na prvo slušanje pjesma Sorry nije me se dojmila, ali nakon nekoliko ponavljanja, došlo je do snažnog obrata, jer ova osjećajna tema vrijedna je pozornog slušanja. I'm Leaving You je dojmljiva bluesy obojena rockerica, izražajnog vokala i gitare, gdje oboje vode glavnu riječ. This Song Is For You pomalo Patty Smithovskog pristupa gotovo iz ničega narasta u odličnu baladu, koju zaista vrijedi poslušati. Poznati blues standard I'd Rather Go Blind sama po sebi je strašna pjesma, Meena joj je dala neku novu dimenziju prezentacije uz dojmljivu asistenciju Donne Grantis. Svaka čast.

Ma, zapravo tko je ta Meena? Kako do sada nisam čuo za nju? Ovako iz neba pa u rebra … nevjerojatno, no čuda se događaju i to je ono što me uvijek razveseli. Od albuma od kojeg nisam očekivao previše, dobio sam porciju koju ću još dugo konzumirati i stalno se vraćati po još i još. Love Won't Fall Apart te Let Your Sweet Love Shine On Me, opet sa Joanne Shaw Taylor na gitari, dale su mi misliti. Ova dama je stvarno nešto posebno. Jednostavno ne bih volio da ovo bude samo taj album i ništa više. Njezin glasovni potencijal treba duboko respektirati, još k tome, ako se uz nju nađu pravi glazbenici, promašaja jednostavno ne može biti. Predzadnja pjesma I Shoot You Down sa Ericom Sardinasom i Erjom Lyytinen, nedvosmisleno je pokazala, kako sve to može biti i zvučati: snažno, energično i kvalitetno, ali i osjećajno, bez onih bespotrebnih gromoglasnih solaža i riffova (osobito, kada je u pitanju furiozni Sardinas o.a.). S druge pak strane, svi znamo da je Erja oduvijek naginjala suptilnom i filigranskom gitarističkom rukopisu. Za kraj nam ostaje skladba Just As I Am, gdje Meena doslovno blista u duetu sa zadivljujućom vokalisticom Shakurom S'Aida uz gitaru odličnog Coco Montoye. Koliko god puta za redom sam preslušao ovu pjesmu, svaki put me se duboko dojmila i prouzročila je velike tektonske promjene u mojoj blues percepciji. Da se ništa drugo nije dogodilo, bio bih zahvalan ovom albumu, ovim glazbenicima te fascinantnoj Meeni na snimljenim materijalima.

PREPORUKA:
Mislite Vi što god, ali album Try Me iskušao je ama baš sve mogućnosti ove do sada meni nepoznate pjevačice. Meena je sve ispite položila sa ocjenom IZVRSTAN!
Pitate zašto? Pa, jednostavno poslušajte album i sve će Vam odmah biti jasno.

Više o svemu možete saznati na:
www.rufrecords.de

Popis pjesama:

01. Try Me
02. Nothing Left
03. Send Me A Doctor
04. Put Your Hands Out Of My Pocket
05. Sorry
06. I'm Leaving You
07. This Song Is For You
08. I'd Rather Go Blind
09. Love Won't Fall Apart
10. Let Your Sweet Love Shine On Me
11. I Shoot You Down
12. Just As I Am

(Ruf Records)