×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
CHARLIE.jpgAlbum "Delta Hardware" višestruko nagrađivanog bluzera Charlie Musselwhitea, konačno je došao u moje ruke. Trebalo je punih tri i pol mjeseca za to, no, glavno da je on tu. Album "Delta Hardware" objavila je diskografska kuća Real World Records.

Charlie Musselwhite rođen je 31. siječnja 1944. godine. Po preseljenju u Memphis, gdje se školovao, posvetio se bluz glazbi. Interes za bluz kod Charlia se razvio vrlo rano. Tijekom tog početnog razdoblja Musselwhite je radio, učio i nastupa sa zaista najeminentnijim harpistima i bluzerima kao što su: Sonny Boy Williamson, Little Walter, Shakey Horton, Good Rockin" Charles, Carey Bell, Big John Wrencher, isto tako radio je i sa poznatim i priznatim velikanima bluz gitare. Svoj studijski rad i iskustvo započeo je na albumima Tracy Nelsona i Johna Hammonda te Shakey Hortona.

S druge pak strane zajedno sa Paul Butterfieldom, Charlie je bio jedan od najvažnijih i najutjecajnijih bluz glazbenika iz one poznate ere "white blues movement" sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća. Legendarni Big Joe Williams za njega je rekao, citiram: "Charlie Musselwhite is one of the greatest living harp players of country blues. He is right up there with Sonny Boy Williamson, and he"s been my harp player ever since Sonny Boy got killed."

Mislim da nije potrebno prevoditi stoga ću samo konstatirati, ako bluzer kao što je bio legendarni Big Joe Williams tvrdi da je velikom Sonny Boy Williamsonu ravan jedino Charlie Musselwhite, pa onda na kraju krajeva, tko sam ja da bih se usudio tvrditi bilo što drugo. Charlie nije samo harpista i vokalista, on je zaista kompletan glazbenik, svoj jedinstveni i osebujni stil Charlie Musselwhite dokazao je na slijedećim albumima:

1. Stand Back! Here Comes Charley Musselwhite"s /Southside/Band/Vanguard/1967
2. Blues from Chicago/ Cherry Red/1968
3. Louisiana Fog/ Blues Legends/1968
4. Stone Blues/ Vanguard/1968
5. Chicago Bues Star/ Blue Thumb/1969
6. Memphis Charlie/ Arhoolie/1969
7. Tennessee Woman/ Vanguard/1969
8. Mylon/ Cotillion/1971
9. Takin" My Time/ Arhoolie/1974
10. Goin" Back Down South/ Arhoolie/1975
11. Leave the Blues to Us/ Capitol /1975
12. Light of Your Shadow/ Sussex/1977
13 .Times Gettin" Tougher Than Tough/ Crystal Clear/1978
14 .Harmonica According to Charlie/ Blind Pig/1979
15 .Curtain Call/ Red Lightnin"/1982
16 .Dynatones Live -- Featuring Charlie Musselwhite/ War Bride/1982
17. Memphis Tennessee/ Crosscut/1984
18. Tell Me Where Have All the Good Times Gone?/ Blue Rock"it/1984
19. Mellow-Dee/ Crosscut/1986
20. Ace of Harps/ Alligator/1990
21.Signature/ Alligator/1991
22. Takin" Care of Business/ Kent/1993
23. In My Time/ Alligator/1993
24. Rough News/ Virgin/1997
25. Curtain Call Cocktails/ West Side /1998
26. Continental Drifter/ Virgin/1999
27. Up & Down the Highway Live: 1986/ Indigo/2000
28. One Night In America/ Telarc/2002
29. Live 1986: Up and Down the Highway/ Sanctuary/2003
30. Sanctuary/ Real World/2004
31. Delta Hardware/ Real World /2006

Zaista impresivna diskografska aktivnost, no tijekom 80 tih godina došlo je do određenog zasićenja i preopterećenosti uz izraženu ovisnost o alkoholu; ali nakon uspješnog liječenja uz izrazito radnu terapiju Charlie uspijeva to prevladati.

U 21. stoljeće Charlie ulazi kao apsolutno renomirani bluz glazbenik ili bolje kazati kao legenda bluza. Stoga je još važniji i značajniji njegov album "Delta Hardware"’, kojeg je Musselwhite snimio sa svojim bendom s kojim nastupa na turnejama a njega čine:

Chris "Kid" Andersen
, gitara
Randy Bermudes, bas
June Core, bubnjevi

na samom albumu glazbenici pokazuju izuzetnu prezentacijsku snalažljivost i kvalitetu. Albumom "Delta Hardware" Charlie Musselwhite postavlja neke nove standarde u poimanju i prezentaciji bluza, kao i prevladavanja postavljenih ograničenja. I zapravo postavlja se pitanje zašto Charlie već i prije nije snimao sa ovim glazbenicima, jer ovaj band je pravo otkriće.

Charlie Musselwhite nakon gubitka oba roditelja prošle godine i izrazito duhovnog albuma "Sanctuary", kreće još jače i dublje u korijene bluz glazbe. "Delta Hardware" je unikatni album, kojim dominira britka i opora gitara, te snažna ali suptila ritam sekcija, tu je i Charliev vokal u maniru najboljih trenutaka "shouter" bluzera i njegov apsolutno fantastični usnjak. Sve to rezultiralo je sa ovim odličnim albumom.

Na albumu "Delta Hardware" Charlie i momci kreću prilično žustro već od uvodne kotrljajuće i narastajuće rock & roll blues teme "Church Is Out", slijede fascinirajuća "One of These Mornings", atraktivni shuffle "Sundown", poemične "Black Water" i Little Walterova "Just a Feeling". Pun pogodak odnosno skladbe, kojima će Vas Charlie doslovno oboriti s nogu je čine hip-shaking - "Clarksdale Boogie" te izražajna i poetična skladba "Invisible Ones". No evo pregleda svih pjesama sa albuma Delta Hardware:

PREPORUKA:
Album "Delta Hardware" legendarnog Charlie Musselwhitea, do sada po svemu što se može čuti, osjetiti kao i svojom kvalitetom, zasigurno će biti jedan od najvećih favorita; kada je u pitanju kategorija "BLUZ ALBUM GODINE".

Više možete saznati na :
www.charliemusselwhite.com
www.realworldrecords.com


Popis pjesama:

01. Church Is Out/
02. One of These Mornings
03. Sundown
04. Black Water
05. Clarksdale Boogie
06. Just a Feeling
07. Gone Too Long
08. Invisible Ones
09. Town to Town
10. Blues for Yesterday

(Real World Records / Dallas Records)