Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Album "Keep It Clean" primio sam od Barryja 'Big B' Brennera i ostao sam iznenađen onim što nam nudi ovaj glazbenik. Pročitajte u nastavku o čemu se radi.

Kako je Barry samouk u bilo kojem glazbenom usmjerenju, to više iznenađuje kako je uspio, toliko da je, primjerice, radio i nastupao s velikim i legendarnim Albertom Kingom, ali i Ericom Burdonom. Na sceni je već više od 30 godina i iza sebe ima četiri albuma, koje je počeo izdavati od 2006. Evidentan je njegov vokalni i instrumentalni stil duboko inficiran bluesom dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća. To s druge pak strane odmah podrazumijeva glazbeni izričaj uz vokal i gitaru, akustičnu, resonator ili slide manje je važno. Važan je zapravo gitaristički rukopis kojim Barry iscrtava svoje viđenje prezentacije bluesa. Shodno tome je li to Delta slide, Piedmont rags ili Texas stomp manje je važno. I da, ovdje odmah predlažem poslušati nadahnuti instrumental "Reap What You Sow". Nema sumnje da će ovih ponuđenih deset pjesama istinskim blues znalcima i poklonicima prirediti pravu feštu!

Naravno, ova njegova prezentacijska forma nije za svakoga, apsolutno nije za one koji tek počinju. Jako dobro znam da njima treba nešto puno snažnije. U mom pristupu i zaljubljivanju u blues bile su zapravo tri faze - upoznavanje preko bijelih blues glazbenika, otrežnjenje, spoznaja i potpuna posvećenost tradicionalnim, starim majstorima bluesa te na koncu ova faza u kojoj radim na promociji  bluesa i gdje se susrećem s mnogim izdanjima koja svakodnevno osvješćuju moju spoznaju i percepciju bluesa.

Brenner je rođen i odrastao u južnom dijelu Chicaga i već time je bio na neki način predodređen za ovo. Naravno, radi se o njegovom interesu i velikoj želji da savlada sve tehnike koje će mu biti potrebne u profesionalnom radu i karijeri. Inače Barry je tvrdokorni zagovornik tradicionalne  'roots'  glazbe Amerike. Baš zato preferira finger-style, bottleneck slide i ragtime picking, što itekako možemo čuti i uživati u već spominjanoj "Reap What You Sow", a potom i u naslovnoj "Keep It Clean", "Cochinonas" i "Saint Elmo's Fire". Utjecaji folka očiti su u temama "Follow The Drinking Gourd" i "The Back Of His Hand". Nekako mi se čini da je upravo i zato album nazvan "Keep It Clean", jer na albumu čujemo samo njegov vokal i gitaru, čisto, jasno i efektno!

Ovaj album će kod nas starijih svakako imati značajni status, jer  želja je uvijek prisutna čuti i onaj iskonski blues, a upravo u tome leži sva vrijednost i kvaliteta glazbenog sadržaja "Keep it Clean". Svi oni koji to vole ovim album dolaze na svoje i postaju njegov, ali i Barryjev poklonik.

PREPORUKA:
"Keep It Clean" Barryja 'Big B' Brennera sjajno će leći u neki suton, u neki smiraj napornog dana, kada se u ruke uzme čaša finog pića, sjede u udobnu sjedalicu i prepustite se samo da Barryjeva glazba uičini svoje. Vjerujte, ostat ćete zapanjeni njezinim efektom! Zašto? Primjerice, kad slušate "Follow The Drinking Gourd", koja je prvi put objavljena još 1928., pred očima vam prolaze neke važne povijesne slike iz američke prošlosti , što tako sigurno potvrđuje upravo naslovna "Keep It Clean". A sve to daje i tu drugu dimenziju ovom albumu. No, neću vas zamarati, već ću samo još poručiti da potražite i poslušate, sigurno nećete požaliti.

Više o svemu saznajte na:
http://www.bigbbrenner.com/    
www.facebook.com/BigBBrenner    
http://www.cdbaby.com/cd/barrybigbbrenner

Popis pjesama:

1. Follow The Drinking Gourd
2. Reap What You Sow
3. The Back Of His Hand
4. Stack O'Lee
5. Cochinonas
6. France Blues
7. St. Elmore's Fire
8. Pistol Snapper Blues
9. Easy Rider
10. Keep It Clean

Diskografija:
Keep It Clean, 2013
When We Go Out of Town, 2013
Old School Blues, 2009
Blues, Rags & Stomps!,2006

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u