Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mike zito"Songs From The Road" novo je izdanje izvrsne njemačke izdavačke kuće Ruf Records koja u svojih proteklih dvadeset godina rada učvrstila visok status na diskografskom tržištu. Od mnogih glazbenika, koji su snimali za ovu kuću, stvarno sam nestrpljivo očekivao kad će izaći "Songs From The Road - Live in Texas" Mikea Zitoa i benda The Wheel. Dosta sam čekao, album je konačno tu, a, zahvaljujući susretljivosti tima Thomasa Rufa, sada i vi, poštovani posjetitelji Blues Cornera, imate prigodu i čuti i vidjeti o čemu se radi.

12. kolovoza je album ugledao svjetlo dana, a Mike i njegovi The Wheel na samom su početku ove godine, točnije 10. siječnja, u prepunom Dosey Doe u teksaškom Woodlandsu otprašili svoj nastup. Osjeća se i vidi kako je glazbenike snažno inspirirala ovako 'luda' publika, koja je od prve note bila 100 % 'IN'.

No, već prije šest godina i albuma "Today" (2008.), pisao sam sljedeće: "Ovaj studijski album gitarista Mikea Zitoa nije tipičan blues album, ali svojom obojenošću i naginjanjem na bogate blues elemente, osobno, svrstavam upravo u blues. Shodno tome, album Today nadarenog i izuzetno kvalitetnog Mikea Zitoa ide zajedno s albumima isto tako mladih i talentiranih glazbenika poput Erica Lindela i JJ Grey & MOFRO. Ova mlađahna ekipa praši osobito nadahnutu i bluesom obojenu glazbu. Ono što ih sve krasia pa tako i Mikea Zitoa, je fantastična sposobnost prilagodbe glazbenih elementa i strukture bluesa u izvođenje skladbi koje nisu blues, ali koje imaju izrazito bogate i raznolike elemente mnogih glazbenih stilova. Tu poglavito mislim na rock, soul, r&b, funky a sve to protkano istančanom bluesy podlogom. Svih 13 skladbi na albumu imaju izraženu osobnost, eksplozivnost, osjećajnost i atraktivnost, a Mike Zito na svoj jedinstveni način prenosi svoje viđenje prezentacije glazbe i, moram priznati, to mu uspijeva i više dobro."

Sljedeće godine izlazi mu album "Pearl River" (2009.) i evo što sam tada pisao: "Sada je red na nama, koji se bavimo promocijom bluesa, da učinimo sve da ovaj album što prije čuje što više ljudi, da svi oni koji rade u medijima što više prostora posvete glazbi i albumu Pearl River odličnog Mikea Zitoa. Glazba će zasigurno učiniti svoje… duboko sam uvjeren u to!"

Već 2010. na 31. dodjeli Blues Music Awards, Mike osvaja nagradu za blues pjesmu godine, "Pearl River". Tijekom te godine imam prigode dati svoj tekstualni prikaz njegovog koncertnog albuma "Live From The Top", snimljenog tijekom dvije sjajne noći na Blues From the Top Festivalu. Tada sam u svojoj preporuci napisao: "Album Live From The Top Mikea Zitoa doslovno pršti od bluesa, od strastvenog bluesa, kojeg Mike izvodi beskompromisno i potpuno!"

mike zito and mike

2011. Mike Zito za Electro Groove Records snima album "Greyhound", o kojem pišem sljedeće: "... moram napisati da je vrlo teško naći bilo kakvu zamjerku ovom fenomenalnom albumu. Da je na albumu snimljena samo pjesma Judgment Day bilo bi i više nego dovoljno, ali ne, Mike nije takav, on nam nesebično isporučuje još deset strašnih skladbi, od kojih sam već danima, bolje napisati tjednima, zatrpan onime što tako jako volim, pravim tsunamijem plavih tonova."

Uslijedio je zatim moj osobni susret s Mikeom tijekom zagrebačkog nastupa u Hard Placeu, a moje impersije bile su ovakve: "Mike Zito je i dalje izuzetno skroman i običan čovjek, koji izuzetno lako ostvaruje bilo kakvu komunikaciju. Mike je opušten glazbenik, koji će uvijek s vama popričati, zahvaliti vam na potpori i rado se družiti sa svakim. Govorim to iz vlastitog iskustva jer sam imao prigode na koncertu u zagrebačkom klubu Hard Place upoznati se i družiti se s njim. Na ovaj sjajni nastup odlično raspoloženog Mikea Zitoa zamalo da nisam stigao, ali tu uskaču ljudi, prijatelji i prije svega istinski znalci rocka, bluesa i svih onih pridruženih im glazbenih stilova. Naime, iz Virovitice su dečki potegnuli i pokupili me da zajedno uživamo u zaista briljantnom koncertu očigledno i više nego iznenađenog Mikea, koji nije očekivao ovako topli, neposredan i srdačan doček. S druge pak strane vjerojatno ga je iznenadila spoznaja da ljudi ovdje u Hrvatskoj toliko dobro poznaju njegovu glazbu i da su čuli za njega. Istina da je Mike sjajan gitarist i još bolji pjevač odmah je izašla na vidjelo i ono što je uslijedilo bila je prava i istinska proslava glazbe, koju volimo."

Prošle godine Mike Zito & The Wheel objavljuju album "Gone To Texas", u izdanju Ruf Records, a moja malenkost to je čula i opisala ovako: "... još jedan studijski album Mikea Zitoa o kojem će se dugo, dugo pričati a još duže će se slušati i preslušavati. Radi se o albumu kojim je Mike Zito & the Wheel ponovo pomaknuo granice u prezentacijskoj formi bluesa n' rocka."

A početkom ove godine Mike Zito sa svojim bandom The Wheel (Jimmy Carpenter - saksofon i vokal, Rob Lee - bubnjevi, Scot Sutherland na basu te Lewis Stepens na klavijaturama) čini odlične stvari. Taj spoj, taj sudar atraktivnih glazbenika te samog Mikea i njegovih The Wheel rezultirali su dvostrukim albumom koji će svakako proći kod brojne publike itekako zapaženo i to osobito kod njegovih fanova i naravno, poklonika glazbe, koju tako impresivno stvara Mike Zito. Baš bi zato "Songs From The Road - Live in Texas" vrlo lako mogla ući u najuži izbor za najbolji blues-rock album godine, odnosno, za najbolji video uradak. Svi znamo da je Mike Zito itekako čvrsto ustalio svoju reputaciju što se tiče BMA.

I audio i video zapis ima svoje posebnosti i stoga predlažem da najprije poslušajte audio, a potom i pogledate video zapis; vjerujem da ćete se jako iznenaditi i da će vas atmosfera ponijeti. Uživanje u Mikeovoj svirci vas mora inervirati na svaki način i kako se stvari redaju, sva ta svirka, feeling itekako postaju opušteniji, snažniji i ekspresivniji. Samo uz ovakve The Weel Mike može u potpunosti izraziti sebe i svu tu glazbu koju nosi u sebi. Osobito stoga što on nije samo pjevač, gitarist i skladatelj. Naime, Mike se intenzivno bavi producentskim poslom, voli istraživati i općenito raditi s puno različitih glazbenika. Neću ih sada nabrajati, ali spomenut ću bar Royal Southern Brotherhood, gdje svakako dolazi do izražaja njegova glazbena širina.

Izdanje sa svojim CD-om i DVD-om doslovno će vas oduševiti svojom prljavom, kotrljajućom i narastajućom formom, orguljama Lewisa Stepensa koje lome sve pred sobom, dok vokalom i sinkopiranim ritmom te naglašenom ali fenomenalno background orijentiranom gitarom Mike stalno grabi i ide naprijed. Zaporavo, on je ta 'glavna faca', ali s vrlo doziranom ekspozicijom. Ne smijem zaobići sjajnog saksofonista i pratećeg vokalista Jimmyja Carpentera - ljudi, kako ovaj čovjek puše u svoj saksofon - ludilo!

Album je u svakom smislu te riječi, pravo svojevrsno iznenađenje, jer tako opušteno, tako jednostavno donijeti, iznijeti i odraditi pjesme i sam koncert, čini mi se da može samo i jedino izvanserijski Mike Zito i njegovi The Wheel. Svaka čast, majstori! Doista, svaka pora nastupa ispunjena je glazbom koja će vas oboriti s nogu. Držim da to dovoljno govori o kakvom se albumu ovdje radi.

"Songs From The Road - Live in Texas" je tipičan blues album, koji svojom obojenošću i naginjanjem na bogate blues elemente doslovno pršti od tirkizno plavih blues tonova. Shodno tome, ide rame uz rame zajedno s mnogim koncertnim albumima drugih blues glazbenika. No, činjenica je da je ovaj album zauzeo visoko mjesto na nekoj mojoj rang listi baš takvih albuma, a vjerujte, to nije samo tako, jer osobno, volim to što radi Mike i njegovi The Wheel.

PREPORUKA:
Najbolja preporuka za "Songs From The Road- Live in Texas" bila bi ono što je o svemu izrekao sam Mike: 'I was overwhelmed many times throughout this performance by the sheer energy of love that poured out of every soul in that building. It was a truly magical night, one I will never forget.'

Nema zaista, nikakvog razloga da mu ne vjerujemo, ali zapravo, provjerite sami!


Više o svemu saznajte na:
www.mikezito.com

www.rufrecords.de
www.piedmonttalent.com
www.eclectogroove.com
http://www.royalsouthernbrotherhood.com

 

 

Sadržaj:

CD:
1.Introduction /00:11
2.Don't Break A Leg/05:14
3.Greyhound /05:43
4.Little Red Corvette/ 05:22
5.Rainbow Bridge/ 04:15
6.Pearl River / 04:53
7. Hell On Me/ 05:29
8. C'mon Baby/ 07:03
9.Judgment Day/ 07:17
10. Dirty Blonde/ 06:29
11.Substraction Blues/ 05:22
12.Gone To Texas/ 07:35

DVD:
1.Don't Break A Leg /04:22
2. Greyhound /05:51
3. I Never Knew A Hurricane */ 05:28
4. Hell On Me /05:18
5. Pearl River /04:55
6.Dirty Blonde /06:14
7.One Step At The Time*/ 05:24
8.Substraction Blues/ 05:23
9.Judgment Day / 07:08
10. Gone To Texas / 06:54
11.Let Your Light Shine On Me* / 05:54
12.Natural Born Lover * /09:20
13. Texas Flyer*/ 05:38
* Nema na CD - Discu

BONUS :
Fan Interviews
Storyteller Videos- Acoustic set incl.:
Dead Of Night
Death Row
Goen To Texas
Judgement Day
Motel Blues
Today

(Ruf Records)

Diskografija:
Mike Zito -Today,2008/Electro Groove Records
Mike Zito - Pearl River,2009/Electro Groove Records
Mike Zito - Greyhound,2011/Electro Groove Records
Mike Zito & The Wheel -Gone To Texas,2013/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel - Mike Zito & The Wheel- Songs From The Road - Live in Texas (CD/DVD,2014/Ruf Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike