Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ronnie Earl - Fathers Day

Oni koji prate svjetsku blues scenu odmah znaju da je u pitanju sigurno nešto kvalitetno, osobito i jedinstveno kada čuju ime Ronnie Earl. Jedan od najboljih blues gitarista danas, izvanserijski, osebujni i apsolutno rezolutan Ronnie Earl fascinira svakim svojim albumom. "Father's Day" je album kojeg je prije dva dana službeno objavila kanadska diskografska kuća Stony Plain Records, njihov zastupnik za Europu, Continental Records Services, učinio je istu stvar, a preko Bert Pijpersa Blues Corner ima još jednu ekskluzivnu svjetsku promociju novog naslova jednog od najvažnijih i najznačajnijih blues gitarista uopće.

Budući da Ronniejev rad pratim već desetljećima, na prvo slušanje "Father's Day" zvuči mi na neki način posebno, kao da ima pomalo drugačije ozračje. Da se razumijemo, nije to sada neka drastična razlika, možda je u pitanju samo moje trenutno psihičko stanje, emocionalne osjetljivosti, pa mi ovakvi aranžmani i skladbe tako dobro odgovaraju i daju mi neki unutarnji mir. S druge pak strane, znam da je blues glazba koja u sebi nosi tu emociju, čija svaka nota ukazuje na određeni perceptorni podražaj i efekt. Slušajući ono što se odvija na albumu, kako pjesme odmiču, tako moje unutranje biće vibrira, traži utjehu u tim plavičastim tonovima.

Mnogi poznaju Ronnieja Earla po mnogo instrumentala, ali ovdje je ipak drugačija situacija i od trinaest skladbi, čak dvanaest imaju vokal – prosto nevjerojatno kada se radi o Ronnieju Earlu. Njegovi The Broadcasters i dalje odaju dojam benda koji živi i diše taj blues, soul, R&B... Izuzetna ritam sekcija – Jim Mouradian na basu i Lorne Enttressa na bubnjevima – Dave Limina na Hammondu B3, inspirativna brass sekcija – Mario Perrett na tenor saksofonu i Scott Shetler na bariton saksofonu – uz pridružene gitariste – Nicholas Tabarias, Tim O’Connor i Larry Lusignan – i doista upečatljive vokalne dionice, snimili su još jedan fascinantan album u Wellspring Sound studiju u Actonu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Moram odmah istaknuti da je malo ovakvih glazbenika, gitarista, koji svojom izvanrednom ekspresivnošću i artističkim umijećem, plijene pozornost svojom glazbom i prezentacijskom formom široki auditorijum diljem svijeta.

Ronnie Earl rođen je kao Ronald Horvath, 10. ožujka 1953. u njujorškom Queensu. Posebnost kod njega je činjenica da gitaru počinje značajnije svirati tek na fakultetu u ranim 70-ima i ubrzo postaje vrlo važna i fascinantna pojava na tadašnjoj lokalnoj blues sceni. Ronnie Earl nikada nije skrivao da svoju inspiraciju crpi iz bogate ostavštine Earla Hookera, Magic Sama, Otisa Rusha, Louisa Myersa, ali i Big Walter Hortona, Muddyja Watersa, kao i od jazz velikana poput Johna Coltranea, Kennyja Burella i Granta Greena, što je apsolutno prepoznatljivo u njegovom glazbenom izričaju. Osobno, ono što me od samih početaka fasciniralo njegov je specifičan i jedinstven zvuk gitare, odnosno, unikatan gitaristički rukopis, što se tako dobro čuje baš i na ovom albumu.

Nakon razdoblja u legendarnim Roomful Of Blues, Ronnie se posvećuje svojim vizijama bluesa u samostalnoj karijeri, te sa svojim bendom the Broadcasters stvara jedan sasvim nov i nadasve bogat glazbeni izričaj. Filigranski istančan gitaristički rukopis Ronnieja Earla priskrbio mu je ogroman broj poklonika. Treba samo poslušati albume kao što su "Peace of Mind" (1990.), "I Like It When it Rain" (1990.), "Test of Time" (1992.), "Language of the Soul" (1994.), "Still River" (1994.), "Blues Guitar Virtuoso Live in Europe" (1995.), "Grateful Heart: Blues and Ballads" (1996.), "The Colour of Love" (1997.), "Healing Time" (2000.), "I Feel Like Goin' On" (2003.), "Now My Soul" (2004.), "The Duke Meets the Earl" (2005.), "Hope Radio" (2007.), "Spread The Love" (2010.), "Just For Today" (2012.), "Good News" (2014.) – ukoliko ste savladali ovu zadanu lektiru, uopće vam neće biti teško pretpostaviti da i "Father's Day" nastavlja ovu bogatu i fascinantnu tradiciju. No, ovdje je još izuzetno istaknuta vokalna komponenta, koja izlazi iz grla fenomenalnih pjevača, impresivne Diane Blue i Michaela Ledbettera iz Nick Moss Banda.

"Father's Day" je još jedan izuzetno emocionalno obojen album, gdje je toliko evidentna umjetnikova neposrednost i bliskost s bendom i slušateljstvom. Njihova spontanost pršti u glazbenom izričaju u svim temama albuma, što daje posebnu draž ovom glazbenom, usuđujem se napisati, gotovo pa remek djelu. Iz vlastitog iskustva znam da vrlo mali broj gitarista u duljim skladbama može zadržati slušateljevu pozornost u punom opsegu; Ronnie je jedan od rijetkih koji to čini bez problema i što je stvar dulja, što je njegova improvizacija opširnija, to je slušateljeva pozornost veća. Osobno, jednostavno nisam u stanju prekinuti bilo koju temu dok cijeli album ne završi. Taj opojni Ronniejev osjećaj za improvizaciju, koja vas preplavljuje svojom glazbenom obojenošću, izaziva dodatnu fascinaciju bez ikakve sumnje! Ne, zaista nemam drugih riječi, kojima bih opisao svoj doživljaj albuma "Father's Day".

PREPORUKA:
Samo najveći mogu snimati što žele i na način koji žele, a Ronnie Earl i njegovi The Broadcasters jedni su od takvih glazbenika. Izbor skladbi za "Father's Day" to najbolje svjedoči, taj i takav izbor, otvara izuzetno veliki prostor za 'strašne' improvizacijske bravure. Ronnie sve ovo koristi i prakticira na najbolji mogući način, on je jednostavno dio toga. Jasno da primarnu ulogu ima i nosi njegova gitara, koja cijelim albumom dominira i nosi jedinstveni glazbeni ugođaj. Ta je gitara osjećajna, u nekim dijelovima vrlo sramežljiva zvuka, a u drugima pak izuzetno efektna i strašno energična, da bi kroz nekoliko trenutaka bila toliko ufurana u bilo koji glazbeni izričaj da to jednostavno nije za vjerovati. Sav taj preobražaj i prelazak iz žanra u žanr s tako izuzetnom lakoćom i artističkom mirnoćom mora vas zadiviti i osvojiti.

Možda sam Ronnie Earl najbolje opisuje svoj talent, zvuk i glazbeni izričaj kada kaže: "Sviranje gitare za mene je kao da pijem vodu, to je moj način komunikacije s ostatkom svijeta i stoga, prijatelju moj, pijmo tu vodu do kraja!". "Father's Day" se nikako ne može preporučiti, to bi bilo smiješno. On je objavljen i svi oni koji znaju o čemu je riječ već su se potrudili nabaviti ovaj briljantni album. Oni drugi, koji eventualno ne znaju o čemu je riječ i samo ako imaju 'dovoljno utakmica u nogama', mogu si dozvoliti da posegnu za ovim albumom. Nakon toga, siguran sam, osvojit će ih u potpunosti. A kako i ne bi, kada sam Ronnie o svemu kaže: “My greatest love in music is the blues; this is my ‘mother music'. And I dig deep — I have no choice; playing, for me, is a very emotional experience. I put every particle of my soul into it. I’m just trying to get into peoples’ souls and reach their humanity.”


I na kraju, evo kako je o njemu govorio legendarni i nažalost pokojni BB King: ''He is one of the most serious blues guitarists you can find today. He makes me proud!'


Više o svemu možete saznati na:
www.ronnieearl.com
http://listn.to/RonnieEarlMusic
www.facebook.com/RonnieEarlBlues
www.continental.nl
www.stonyplainrecords.com
www.lorneentress.com
http://www.mouradianguitar.com/

Popis pjesama:

1. It Takes Time
2. Higher Love
3. Right Place Wrong Time
4. What Have I Done Wrong
5. Giving Up
6. Every Night About This Time
7. Father's Day
8. I Need You So Bad
9. I'll Take Care of You
10. Follow Your Heart
11. Moanin'
12. All Your Love
13. Precious Lord

(Stony Plain Records / Continental Records Services / Bert Pjeris)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike