Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Goluban Buhin

Album "For a Friend and Brother" na neki se način može shvatiti kao glazbena imaginacija određenih ideja koje dolaze iz odvojenih, ali i iz zajedničke radionice Tomislava Golubana i Nebojše Buhina. Album je objavila izdavačka kuća Spona 7. rujna, na 50. rođendan nažalost pokojnog Dražena Buhina.

Budući da su obojica afirmirani glazbenici i prijatelji, bilo je samo pitanje vremena kada će doći do njihova zajedničkog albuma, koji je i svojevrsni in memoriam čovjeku koji ih je spojio, ne samo u glazbenom interesnoj sferi, već i općenito. "Blues For You" (Spona/Croatia Records, 2013.), na kojem su zajedno radili višestruko nagrađivani glazbenici Nebojša i Tomislav, bila je samo uvertira. Baš su zato na ovom studijskom albumu doista ciljanog naziva Tomislav i Nebojša spojili svoje najjače adute i ponudili nam svoju fuziju usnjaka i gitare. Skladbe Tomislava Golubana i uvijek osebujni Buhinovi aranžmani urodili su vrlo ekspresivnim i nadahnutim materijalima. Kada se tome još doda i činjenica da je to njihov osobni i glazbeni tribute Draženu Buhinu, onda se priča itekako podebljeva.

Na albumu nudi nam se 12 instrumentalnih pjesama, i da, ima tu svega, od radio-friendly uradaka, preko countryja, americane i bluesa, do ambijentalnih tonova. Usna harmonika Tomislava Golubana u prvom je planu i ona zapravo vodi i dominira cijelim albumom kojim se provlači onaj bluesy 'štih' s obiljem plavičastih melodija, netko će kazati tužnim, sjetnim tonovima. Moram priznati da me to nekako smeta jer i inače obični ljudi povezuju blues s nečim tugaljivim i pomalo dosadnim. A to, naravno, apsolutno ne stoji i potpuno je pogrešno i deplasirano uopće to tako doživljavati. Upravo iz toga razloga osobno izbjegavam to tako determinirati, već iste nazivam 'plavičastim' melodijama i meni vrlo zanimljivim temama. S druge pak strane, pred nama je još jedna nova prezenatcijska i u cijelosti instrumentalna forma, kojom je ovaj dvojac želio pokazati kako se istinskim blues fanovima na ovim prostorima može pružiti 'nešto više'. Kada se radi o blues sceni u Hrvata ovo je, držim, izdvojen primjer instrumentalnog albuma.

Nebojši i Tomislavu pridružili su se i dali svoj obol gostujući glazbenici, među ostalima, u instrumentaloj verziji potresne "Play The Blues" i u bluesom obojenoj "Thunder Nights", Vlado Simcich Vava (gitara), u delta bluesu "Hook Walk" Lela Kaplowitz (glasovi, step), u razbacanoj "St. Martin" i u potpunosti  ogoljenoj "Sleepy Thing" Danko Burić (viola) te u "Wrong Patch" i "Don't You" Bruno Krajcar (klavir). Svakako valja istaknuti da je Tomislav Goluban skladao osam pjesama na albumu, dok su preostale četiri zajedničko djelo dvojca Goluban & Buhin, album je miksao Mladen Malek, dok produkciju zajednički potpisuju Goluban i Buhin. Na kraju, krajeva ovaj dvojac ponudio je publici album koji će se dugo vrtjeti u raznim uređajima brojnih radio postaja i njihovih specijaliziranih emisija i bit će česti glazbeni izbor podloga koje će radijski DJ-i rado koristiti.

Vrijedi istaknuti da se na ovom albumu obojica upuštaju u istraživanje tradicionalne glazbene forme i njezina gotovo egzotičnog ugođaja te groovy melodija i jednostavno daju prikaz jedne potpuno drukčije i nove prezentacijske forme. Njihova istraživačka ekspedicija urodila je plodom i to kod svih 12 punktova. Radi o autorskim pjesmama i to na način koji slušatelja tjera da onome što sluša posvećuje punu pozornost. Naravno, time i tek tada se upuštate u jednu ovakvu avanturu, a osobno vjerujem da ćete se iste uvijek rado sjećati.

Ovaj dvojac šalje svojevrsnu poruku kojom gotovo stidljivo poručuje, ovo su samo neki od naših vrhunaca. Ako sumnjate da nešto nije kako treba, počnite slušati i uvidjet ćete da se ovdje radi o doista dojmljivom radu i vrlo unikatnom djelu.

"For a Friend and Brother" svojim skladbama to i potvrđuje i zato ga valja slušati u cijelosti. Tada se dobiva kompletna slika što je to u svom svojem značenju. Naime, ovaj dvojac ovdje, upravo na instrumentalnom albumu, nedvosmisleno prezentira svoju virtuoznost na način koji u svakom svom segmentu traži svekoliku pozornost slušatelja uz uvijek prisutnu usmjerenost ka ogromnom i raznolikom bogatstvu bluesa i sve ostale glazbe. Oni su sve te vrijednosti snažno percipirali i shvatili, te potom i prezentirali kao nešto što će svakako pomaknuti slušateljevo poimanje idioma i prezentacijske forme  tradicionalnog bluesa.

PREPORUKA:
Bilo bi vrlo neozbiljno sada isticati bilo koju skladbu, baš iz tog razloga što se radi o instrumentalima, o svojstvenim i raznovrsnim glazbenim usmjerenjima, koje Tomislav Goluban i Nebojša Buhin vrlo suptilno prezentiraju. I da zaključim, "For a Friend and Brother" će vas osvojiti svojom raznolikošću, vrhunskom svirkom i konstantnom izvrsnošću. Svaka čast!

Više saznajte na:
www.goluban.com/
www.m2.facebook.com/profile.php?id=31502538121   
www.facebook.com/TomislavGolubanBand
www.spona.biz
www.nebojsabuhin.com
www.cdbaby.com/cd/nebojsabuhinnebo
www.dallasrecords.com

Popis pjesama:

1. Don’t You
2. St. Martin
3. Thunder Night
4. Wrong Patch
5. Drop of Dust
6. On the Way
7. Seeds and Plants
8. White Stone
9. Hook Walk
10. Sleepy Thing
11. Play the Blues
12. Rollin’ Tear

(Spona)

Glazbenici:
Tomislav Goluban: usna harmonika – usne harmonike
Nebojša Buhin: gitara
Vlado Simcich Vava: slide gitara (3, 11)
Mike Sponza: gitara (5)
Mario Mikor: bas (1, 2, 3, 4, 6, 8, 12)
Jurica Štelma: doublebas (5, 7, 10)
Mladen Malek: bubnjevi (1, 2)
Igor Vugrek: bubnjevi (5)
Jurica Leikauff: klavijature (2, 3, 4, 5, 6, 7)
Goran Kovačić: klavijature (2, 12)
Bruno Krajcar: klavir (1, 4)
Toni Eterović: synth (5)
Boris Šaronja: truba(1, 6)
Zvonimir Bajević: truba (5)
Robert Polgar: sax  (5)
Mario Šincek: trombon (5)
Danko Burić: viola (2, 10)
Igor Križanić: kalimba (7)
Darka Veronika Bišćan: violoncello (9)
Lela Kaplowitz: back vokali (9)
Lela & Lucia Kaplowitz, Bojan Valentić: tap dance (9)

Diskografija - Tomislav Goluban:
For a Friend & Brother (Spona, 2015.)
Blow Junkie (Menart/Spona, 2014.)
Med bregi (Menart/Spona, 2012.)
200$ SUN Memphis Album (Croatia Records, 2010.)
Zagorje Blues (Aquarius Records / Spona, 2009.)
Mr. B. (Aquarius Records / Spona, 2007.)
Pigeon's Flight (Aquarius Records / Spona, 2005., 2008.)

Diskografija - Nebojša Buhin:
For a Friend & Brother (Spona, 2015.)
Six string Diary (Dallas Records, 2011.)
Guitar Language (Dallas Records, 2007.)
Nebo plays Christmas Songs (Dallas Records, 2007.)
10 Guitar Stories (Dallas Records, 2003.)las Records, 1999.)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike