Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Brad Vickers and His Vestapolitans - Thats What They Say

Ovaj bend pratim od onih dana kada su tek počinjali i kada im je trebala sva moguća potpora i promocija. Brad Vickers and His Vestapolitans 27. listopada objavljuju svoj novi studijski album, "That’s What They Say", preko ManHatTone Music. A kao i puno puta do sada i za ovu promociju zaslužan je Frank Roszak i njegova Frank Roszak Radio Promotions.

Ponovno je producentski posao - i ne samo to - odradio Dave Gross. Moram i ovaj put ustvrditi da me posebno oduševljava njegova određenost i veliko razumijevanje tradicionalne glazbene baštine američkog kontinenta. Bend sada čine: Brad Vickers (gitara i vokal) i Margey Peters (bas, violina i vokali) te Charles Burnham (violina), Bill Rankin (bubnjevi), Jim Davis (klarinet, tenor saksofon), Matt Cowan (bariton saksofon), Dave Gross (kontrabas, mandolina, udaraljke), Mikey Junior (vokal), Christine Santelli (vokal) i Gina Sicilia (vokal).

Sjećam se kada sam prije 7 godina promovirao njihov prvi album "Le Blues Hot", mnogi nisu baš imali previše sluha i razumijevanja za njihovu prezentacijsku formu te njihove tradicionalizmom određene glazbe. Doista sam se trudio da na što pristupačniji način širem slušateljstvu približim njihovu glazbu. Godine su prošle, situacija se znatno popravila što se tiče afirmacije benda i sada je došlo vrijeme da Brad ubire plodove svoga rada. Ne mogu ne spomenuti da mi je to izuzetno drago, jer osjećam da sam bar malo i sam pridonio toj afirmaciji.

Naravno, i na ovom albumu njihova priča ide dalje, oni i dalje ustraju na svom poimanju prezenatacije glazbe, koju mnogi nazivaju americana. Meni to baš nije previše bitno, jer znam koliko su se trudili da ustraju u svemu tome. Shodno tome, sada doista nema bojazni, Brad Vickers and His Vestapolitans nastupaju diljem Amerike i o njima, kao i o njihovoj glazbi dosta se piše, govori i, što je i najvažnije, sluša. Iskonska vrijednost tradicionalnog bluesa nije mjerljiva, bar nijednom nama poznatom metodom; ona se mjeri opipljivim stvarima, poput, primjerice, skladbe "Seminole Blues"...

Na albumu imamo 15 skladbi, koje slobodno možemo svrstati u onaj tzv. 'front porch blues'. Blues znalci znaju o čemu se radi; tradicionalni blues se prezentira na ovakav način, samo ako ste 100% in i da se u svemu tome snalazite k'o riba u vodi. Naravno, duh, prašina i patina prošlosti mora biti afektirana, jer inače to nije to. Brad Vickers and His Vestapolitans s izuzetnom i apsolutno nepredvidljivom lakoćom prezentiraju ovaj zahtjevni blues izričaj. Ovdje nema nekih snažnih rifova gitare, ovdje nema razarajućih ritmičnih udara, ali zato ima puno tradicionalnih bravura, jako izraženih osjećaja, bezgranično puno sjajno ukomponiranih 'blue notes' kao, primjerice, u naslovnoj pjesmi "That's What They Say". Naime, da bi snimili ovakav album prvenstveno morate biti sjajno glazbeno potkovani, morate biti duboko uvjereni da ono što radite, da je to toliko dobro i da je to vaš pravi put. Naime, vjera u sebe i u ono što radite pravi i jedini je ispravni put. Jako dobro znam da je Brad za svoje glavne uzore izabrao Tampa Reda i Jimmyja Reeda. No, u njegovu glazbenu bazu implementirani su svi relevantni glazbenici koje ubrajamo u lidere moderne glazbe. Sam Brad ništa ne bi uspio tako sjajno posložiti i iz tog razloga, tek kada je oko sebe okupio ovakve glazbene istomišljenike, čarolija se i ovaj put mogla dogoditi. Drago mi je što je u tome u potpunosti uspio, a ovaj zadnji studijski album samo je dio velike slagalice uspjeha, priznanja i uvažavanja koje je konačno i zasluženo okrunilo karijeru ovog odličnog benda.

"That's What They Say" je još jedno jedinstveno i neponovljivo glazbeno djelo, koje briljira u svojoj jednostavnosti. Moram istaknuti međusobni fluid glazbenika, koji kroz pjesme prolaze iznenađujućom lakoćom i u svakoj temi daju ono najbolje i najpotrebnije. Iz toga razloga jedna je pjesma bolja od druge i to bez obzira radi li se o ragtimeu, delta bluesu, jazzy temama, soul bluesu ili nečem drugom. Slušatelju je potpuno jasno da glazbenici daju svoj maksimum i zvuče stvarno odlično. U današnje vrijeme teško se može snimiti album poput ovog, stoga sve pohvale idu Bradu Vickersu i njegovim Vestapolitans.

PREPORUKA:
"That's What They Say" bi se zapravo trebao samo slušati i učiti, a potom i uživati u neprocijenjivom bogatstvu tradicionalne američke glazbene baštine. Ako treba dati ocjenu albumu, to je čista desetka!

Više o svemu možete saznati na:
www.BradVickers.com
www.myspace.com/Vestapolitans
www.Cdbaby.com/Vestapolitans

Popis pjesama:

1. Seminole Blues
2. Don’t You Love Your Daddy No More?
3. If You Leave Me Now
4. Everything About You Is Blue
5. Another Lonesome Road
6. That’s What They Say
7. Mountain Sparrow
8. Fightin’
9. Don’t You Change A Thing
10. Wishing Well
11. Mama’s Cookin’
12. Twenty-First Century Rag
13. The Secret
14. Havin’ A Ball
15. In For A Penny

(ManHatTone Music / FRRP)

Diskografija:
Le Blues Hot (2008)
Stuck With The Blues (2010)
Traveling Fool (2011)
Great Day in the Morning (2013)
That's What They Say (2015)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike