Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

mike zito

Mike Zito svakako je jedan od meni najdražih blues gitarista nove generacije. Budući da već nekoliko godina snima i izdaje albume za njemačku blues diskografsku kuću Ruf Records, nije čudo da se i ovaj njegov novi studijski album, "Keep Coming Back", našao na 'lageru'. Istog je 6. studenog objavila ova njemačka blues izdavačka kuća, koju već više od dva desetljeća vodi vlasnik Thomas Ruf. Doista, svako malo na ovom glazbenom portalu, zahvaljujući susretljivosti njegova tima imamo prigodu čuti novitete sjajne Ruf Records. Album "Keep Coming Back" svakako je jedno od takvih izdanja.

Mike Zito je jedan od najboljih izvođača ove diskografske kuće. On paralelno radi na nekoliko polja, samostalno, sa super grupom Royal Southern Brotherhood te s bendom The Wheel, a jednako tako radi kao producent i skladatelj. Na kraju krajeva, oduvijek je činio ono što najbolje zna, a to je stvarati i svirati glazbu. Ovaj novi studijski album donosi nam 12 skladbi koje će vas oboriti s nogu svojom kvalitetom, iskrenošću, snagom i apsolutno nevjerojatnom ekspresijom. Albumom otvara dušu i potpuno iskreno i otvoreno predaje nam svoju intimu, privatni život i sve svoje probleme i životnu realnost.

Mike Zito sa svojim The Wheel (Jimmy Carpenter – saksofon i vokal, Rob Lee – bubnjevi, Scot Sutherland na basu, Lewis Stepens na klavijaturama, Trina Shoemaker – udaraljke) i s pridruženim gostima čine doista odlične stvari. Taj spoj, taj sudar atraktivnih glazbenika, samog Mikea i njegovih The Wheel, rezultirali su albumom koji će svakako proći kod brojne publike itekako zapaženo i to osobito kod njegovih fanova i, naravno, poklonika glazbe koju tako impresivno stvara Mike Zito.

Baš bi zato "Keep Coming Back" vrlo lako mogao ući u najuži izbor za najbolji rock – blues album godine. Svi znamo da je Mike Zito itekako čvrsto ustalio svoju reputaciju što se tiče BMA.

Predlažem vam, poslušajte album u cijelosti i vjerujem da ćete se jako iznenaditi i da će vas atmosfera samog albuma jednostavno ponijeti. Uživanje u svirci Mikea Zitoa mora vas inervirati na svaki način, a kako se stvari redaju, sva ta svirka, feeling itekako postaju opušteniji, snažniji i ekspresivniji. Samo uz ovakve The Weel Mike može u potpunosti izraziti sebe i svu tu glazbu koju nosi u sebi. Osobito stoga što on nije samo pjevač, gitarist i skladatelj. Naime, Mike se intenzivno bavi i producentskim poslom, voli istraživati i općenito raditi s puno različitih glazbenika, gdje svakako dolazi do izražaja njegova glazbena širina.

S vokalom je dosta sličan Johnu Hiattu, no s više 'soula'. Pored toga, tu je i njegovo skladanje, koje također poput Hiatta donosi nam i daje ono najbolje. "Keep Coming Back" odiše tom čari Teksasa i njegovog zaraznog bluesa.

Mike i bend daju taj neponovljivi duboko osobni ton cijelom albumu i to treba cijeniti i naravno, samo slušati. Oni će vas oduševiti svojom prljavom, kotrljajućom i narastajućom prezenatcijskom  formom, orguljama Lewisa Stepensa, koje lome sve pred sobom, dok vokalom i sinkopiranim ritmom te naglašenom ali fenomenalno 'background' orijentiranom gitarom Mike stalno grabi i ide naprijed. Zapravo, on je ta 'glavna faca', ali s vrlo doziranom ekspozicijom. Ne smijem zaobići sjajnog saksofonista i pratećeg vokala Jimmyja Carpentera – ljudi, kako ovaj čovjek puše u svoj saksofon, to je ludilo!

Album je u svakom smislu te riječi iznenađenje, jer tako opušteno, tako jednostavno donijeti, odraditi i snimiti pjesme, čini mi se da može samo i jedino izvanserijski Mike Zito i njegovi The Wheel. Svaka čast, majstori!

Tu su i odlično odabrane pjesme za album s velikom dozom uravnoteženosti jednog i drugog laganog i brzog, dinamičnog i sporog. Na kraju držim da ovo dovoljno govori o kakvom se albumu ovdje radi. Ma, ovakva svirka svakako da je znatno pridonijela ovakvom kompletnom zvuku i atmosferi albuma.

PREPORUKA:
"Keep Coming Back" je tipičan blues album, koji svojom obojenošću i naginjanjem na bogate blues elemente pršti od tirkizno plavih blues tonova. Shodno tome, ovaj album nadarenog i izuzetno kvalitetnog Mikea Zitoa ide rame uz rame s mnogim studijskim albumima drugih blues glazbenika. No, činjenica je da je ovaj album zauzeo visoko mjesto na nekoj mojoj rang listi baš takvih albuma.

Više o svemu saznajte na:
www.mikezito.com
https://www.facebook.com/mikezitomusic/
www.rufrecords.de
www.piedmonttalent.com
www.eclectogroove.com
http://www.royalsouthernbrotherhood.com

Popis pjesama:

1.Keep Coming Back/3:41
2.Chin Up/3:59
3.Get Busy Living/3:54
4.Early in the Morning/3:24
5.I Was Drunk/4:11
6.Lonely Heart/3:56
7.Girl from Liberty/4:19
8.Get Out of Denver/2:55
9.Nothin' But the Truth/4:28
10.Cross the Border/4:44
11.What's on Your Mind/6:45
12.Bootleg/3:55

(Ruf Records)

Diskografija:

Mike Zito –Today,2008/Electro Groove Records
Mike Zito - Pearl River,2009/Electro Groove Records
Mike Zito - Greyhound,2011/Electro Groove Records
Mike Zito & The Wheel -Gone To Texas,2013/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Mike Zito & The Wheel- Songs From The Road – Live in Texas (CD/DVD,2014/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Keep Coming Back/ 2015, Ruf Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike