Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

crossing over

Na samom kraju prošle godine izdavačka kuća Laudato objavila je "Crossing Over", album bogat duhovnom glazbom koju potpisuje Nebojša Buhin (feat. Landon Spradlin).

Nebojša Buhin - Nebo rođen je u Bjelovaru, gdje i danas živi. Poznat i priznat je to glazbenik iza kojeg stoji šest instrumentalnih albuma na kojima se čuje njegova raskošna glazbena širina. Na tim albumima Nebojša spaja pop-rock glazbu s bluesom i jazzom, no ovaj album sušta je suprotnost svemu do sada, jer radi se o vokalnom albumu (samo je jedna instrumentalna skladba, razigrana i prošna "New Way to Heaven"). Naime, "Crossing Over" svojim je soulfističnim, hrapavim gospel vokalom dojmljivo obojio, markirao američki pjevač i pastor Landon Spradlin. Imali smo ga prigode čuti na albumu "Blues for You - Tribute to Drazen Buhin- Buha" u pjesmi "Play A Blues For Me". Landonov vrlo privlačan vokalni potencijal privukao je, vjerujem, mnoge poklonike moderne glazbe, no on je sa svojim bendom još 2009. pobijedio na PBPS Blues Challengeu, samo da se zna!

S druge pak strane, Nebojša Buhin iza sebe ima zavidnu kolekciju nagrada i priznanja koji govore da su prvotno njegov rad prepoznali stručni ljudi, što je posebno važno. Naravno, publika je uvijek tu koja nekako daje zadnju riječ, a s obzirom da se radi o ciljanoj populaciji, to je razlog više za potvrdu Nebojšine kvalitete i rada. Za sve to dobiva pozitivne i dobre kritike u specijaliziranim magazinima i časopisima poput Blues Matters (V. Britanija), 20th Century Guitar (SAD) i Concerto (Austrija), a isto je i s mnogim web-portalima, gdje ni SoundGuardian nije iznimka.

U siječnju 2010. "Nebo & Downstrokes" su kao prvi hrvatski bend sudjelovali na 26. International Blues Challengeu u Memphisu, najvećem natjecanju blues bendova u svijetu. Jednako tako, sa svojim bendom nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog, Grega Kocha, Johnnyja Wintera i Lancea Lopeza. Tijekom godina surađivao je s raznim glazbenicima u različitim stilovima, što ponovno potvrđuje njegovu glazbenu širinu.

"Crossing Over" će, vjerujem, mnoge iznenaditi svojom svježinom, odličnom međuigrom bluesa, gospela, soula i iskričavih "jazzy grooves". Sjajna se tu ekipa glazbenika skupila, od pjevača i pastora Landona Spradlina, bubnjara Mikea Gage, basista Martina Petračić, klavijaturista Jurice Leikauffa do pratećeg vokala Danijele Večerinović i, naravno, Nebojše na gitari. Uz njih, tu je i brass sekcija koju čine Marko Prepelić (truba), Petar Prepelić (trombon), Daniel Dundas (saksofon) te Marko Petrović na klavijaturama. Album su svakako obilježili brojni gosti: duhovni sastav Apostoli mira (Ana Oreški, Mateja Gašparić Prepelić, Janja Turković, Marija Ipša, Marko Ipša, Mario Ipša), gitaristi Elvis Stanić, Dimitar Božikov, Ivan Pešut i Bruno Kovačić, saksofonist Igor Geržina, pijanist Matija Dedić te Tomislav Goluban na usnjaku, dok je producentski dio posla odlično odradio Nikša Bratoš, koje je i svirao gitaru, mandolinu i klavijature.

Odlika velikih glazbenika je da svojom nazočnošću i svirkom zapravo djeluju kao katalizator i poveznica među glazbenicima. I onako, gledajući sa strane, moramo priznati da je ta nenametljivost urodila odličnim rezultatom. "Crossing Over" sjajan je primjer kako baš takva fuzija daje najbolje rezultate. Treba napomenuti da je to ipak prvi Nebojšin album koji ima duhovni prizvuk i za prvijenac tog glazbenog usmjerenja ima itekako dobar uspjeh i prijem kako kod slušateljstva, tako i kod kritike.

Svi tekstovi djelo su Dražena Buhina, nažalost pokojnog Nebojšinog brata, i eto, ti tekstovi dobili su zasluženu glazbenu podlogu i formu, jer glazbu i aranžmane potpisuje sam Nebojša, dok su po jednu pjesmu uglazbili Landon Spradlin i Tomislav Goluban. Nema nikakve sumnje, sve je to otišlo na jednu vrlo visoku umjetničku razinu. Naravno, ne smije se zaboraviti i još jednom istaknuti odlično odrađen producentski dio posla Nikše Bratoša, ali i kompletne ekipe glazbenika koja je dala svemu svoj obol i doprinjela da sve na albumu zvuči baš tako. Naime, da bi se dobio baš taj 'sound' trebao im je netko poput Landona, ali i netko poput Apostola mira; poslušajte "Wake Up In The Mornnig" i sve će vam biti jasno. Pored toga, moram istaknuti rock n' bluesom određene "Gone Too Deep", "Last Train", "Memphis Bros", dojmljivu akustičnu "Heal the Pain", još jednom razigranu, prpošnu instrumentalnu "New Way to Heaven", ali i melankolične balade poput "Thinkin of you" i naslovne "Crossing Over".

PREPORUKA:
Album "Crossing Over" upravo je to! Naime, kroz osam skladbi jednostavno dominira Landonova osebujna interpretacija, koja je dala cijelom albumu ozračje duhovnog 'crossing overa'. Budući da tekstovi direktno progovaraju o životu, vjeri i uvjerenjima te neizbježnom odlasku, odnosno, smrti, teško da možemo govoriti o nekom 'laganom' materijalu, dapače, ovdje je riječ o iznimnom prezentacijskom i produkcijskom albumu! Jednom riječju: svjetski!

Više o svemu saznajte na:
www.nebobuhin.com
https://soundcloud.com/neboj-a-buhin
www.cdbaby.com/cd/nebojsabuhinnebo
https://www.facebook.com/landon.spradlin
http://galerije.laudato.hr/Webshop/Multimedija/Laudato-audio-izdanja/Crossing-over.aspx /

Popis pjesama:

1.Wake up in the morning (feat. Apostoli mira)
2. Crossing over (feat. Tomislav Goluban)
3. Thinkin’ of you (feat. Igor Geržina)
4. Empty promisses (feat. Ivan Pešut)
5. Heal the pain (feat. Nikša Bratoš)
6. Memphis Bros (feat. Bruno Kovačić)
7. Last train (feat. Elvis Stanić)
8. Gone too deep (feat. Dimitar Božikov)
9. New way to Heaven (feat. Matija Dedić).

(Laudato)

Diskografija:
Babe (HB Ton, 1999),
Promo mini CD sa 4 pjesme
10 Guitar Stories (Dallas Records, 2003)
Guitar Language (Dallas Records, 2007)
Nebo Plays XMAS Songs (Dallas Records, 2007)
Six String Diary (Dallas Records, 2011)
For A Friend & Brother (Spona, 2015)
Crossing Over (Laudato, 2015)

NAPOMENA: Album se može nabaviti u svim Laudato galerijama u Zagrebu, Zadru i Slavonskom Brodu te u u Croatia Recordsu u Zagrebu, Splitu i Rijeci. U Zagrebu se album može nabaviti i u knjižari Sv. Antun te u Ćirilometodskoj knjižari.

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike