Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MikeZito-MakeBluesNotWar

Prošle je godine njegov "Keep Coming Back" (Ruf Records) završio na 17. mjestu Top 50 blues albuma glazbenog portala SoundGuardian. Prije 11 dana Ruf Records objavila mu je, pak, novi studijski album, "Make Blues Not War", a on je jedan od meni najdražih blues glazbenika – Mike Zito.

Njegov rad pratim od albuma "Today" (Electro Groove Records, 2008.), slušao sam ga uživo, družio s njim prije i poslije koncerta i doista ga pamtim kao vrlo ugodnu osobu i zahvalnog sugovornika. Danas, osam godina kasnije, Mike je respektabilno ime na svjetskoj blues sceni, odličan gitarist i pjevač, sjajan skladatelj, izvrsni producent i respektabilni promotor bluesa.

Na albumu "Make Blues Not War" Mike je ugostio Waltera Trouta (gitara na "Highway Mama") i Jasona Riccija (usna harmonika na "Make Blues Not War" i "One More Train"). Tu je i proslavljeni producent Tom Hambridge, koji svira bubnjeve i pjeva u pjesmi "One More Train". Naime, nepobitna činjenica je da sve što Tom Hambridge radi daje doista izvrsne rezultate. Pored njih, tu su još i Tommy MacDonald na bas gitari, Rob McNelley na gitari, Kevin McKendree na B3 Hammond  klavijaturama te Zach Zito na gitari u "Chipp Off The Block".

Mike Zito radeći sa svojim bendom The Wheel, kao i u poznatoj supergrupi Royal Southern Brotherhood, koju napušta, posvećuje se solo karijeri, samostalnom radu, te produkcijskim zahvatima za druge glazbenike. Na svim poslovima pritom ima odlične uspjehe. Ovaj novi album doživljavam kao svojevrsnu krunu njegove karijere, mada je pred njim još puno rada i djelovanja. Naime, svaki glazbenik u određenom razdoblju karijere postiže vrhunce i onda se postavlja pitanje, što dalje?  Malo je onih koji uspijevaju održati kontinuitet izvrsnosti.

Mike Zito permanentno grabi naprijed i ovim albumom i suradnjom s Tomom te  uključivanjem sina u projekt, a svemu tome želi dati baš takvu određenu 'težinu'; to je zapravo istinska kruna nečijeg rada i djelovanja. Suvremeni život i svakodnevica odvija se nevjerojatno brzo i sve naprosto prolazi pored nas. Mi smo zapravo samo statisti u svemu tome ako stvari, odnosno, svoj život ne uzmemo u svoje ruke.  Meni se čini da to upravo Mike i radi, i zato kao i uvijek, ali sada posebno, ima moju svesrdnu podršku.

Volim ovakve albume, oni svojim sadržajem dočaravaju zapravo stvarni život. Osobno, držim da je blues ta glazba koja notama opisuje baš taj i takav realan život. To je nevjerojatno snažan album, gdje je sve praktično išlo uživo, gdje svi znaju što treba, samo uzmu instrumente u svoje ruke i... uživaju. Uopće ne treba dvojiti da će "Make Blues Not War" ove godine biti među 10 najboljih blues albuma godine! Ne bih izdvajao niti jednu pjesmu, no svakako moram naglasiti nekoliko, čisto radi sebe samog: "Highway Mama", "Redbird", "Crazy Legs", "Make Blues Not War", "Bad News Is Coming", "Chip Off The Block" (pjesma je napisana za njegovog najstarijeg sina, Zacha, i to je njegov uvod u profesionalni glazbeni svijet) i  najjača pjesma albuma, narastajuća "Road Dog".

PREPORUKA:
Citirat ću što o svemu kaže sam Mike Zito: I’m so proud of this new album. It’s about the enjoyment I get when I listen to Johnny Winter and Muddy Waters, Stevie Ray Vaughan and Luther Allison. Their music makes me happy and reminds why I wanted to play guitar and play the blues. To be free and honest, loud and proud. I hope everyone enjoys listening to this album as much as I enjoyed making it...
Rečeno je doista sve, a sada ste vi na redu!

Više o svemu saznajte na:
www.mikezito.com
https://www.facebook.com/mikezitomusic

Popis pjesama:

1. Highway Mama
2. Wasted Time
3. Redbird
4. Crazy Legs
5. Make Blues Not War
6. On The Road
7. Bad News Is Coming
8. One More Train
9. Girl Back Home
10. Chip Off The Block
11. Road Dog
12. Route 90

(Ruf Records)

Diskografija:
Mike Zito –Today,2008/Electro Groove Records
Mike Zito - Pearl River,2009/Electro Groove Records
Mike Zito - Greyhound,2011/Electro Groove Records
Mike Zito & The Wheel -Gone To Texas,2013/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Mike Zito & The Wheel- Songs From The Road – Live in Texas (CD/DVD,2014/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Keep Coming Back/ 2015, Ruf Records
Mike Zito - Make Blues Not War/2016, Ruf Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike