Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bonamassa

Svaki moj tekst naravno, da ima početak, ali ovaj puta taj početak ne može i neće biti isti, neće biti kao ostali. Ni sam ne znam koliko sam vremena potrošio opisujući svoj doživljaj glazbe koju stvara, prezentira i predaje svima nama Joe Bonamassa. Njegov zadnji album uživo 'Live At Carnegie Hall - An Acoustic Evening' učinio je ono što mi se dogodilo samo nekoliko puta u životu.

Danas, 23. lipnja izdavačka kuća J&R Adventures odnosno Mascot Music/Provogue želim to svima jasno i ovim putem javno obznaniti, ovim albumom učinili su to ponovo; i to upravo preko Joe Bonamasse i ekipe glazbenika raznih rasnih, ali i svjetonazorskih pogleda i uvjerenja i glazbenih afiniteta. Svi oni još jednom su nam potvrdili i dokazali da je glazba jedini univerzalni jezik, kojeg govore mnogi, ali samo neki; tom čudesnom jeziku daju neku novu, osobitu i apsolutno posebnu i nevjerojatnu notu. Zašto?
 
Veliku  stvar učinio je pokojni B.B. King, koji je 1989. godine tada dvanaestogodišnjeg dječaka predstavio svijetu. No, jednako tako, nije nikakva nepoznanica da je Bonamassu svojski podupirao Ian Anderson i njegovi Jethro Tull.. Joe je više puta nastupao kao njihova pred grupa i bez obzira na činjenicu: što je od malih nogu na sceni, tada je njegova priča poprimila daleko profesionalniji i seriozniji oblik. Doista je lijepo što se u svemu tome spojilo se ono, što najviše volim. Ne znam jel' možete vidjeti taj moj osmijeh na licu. Zašto? Razlog je jednostavan… pred nama se već prvom pjesmom 'This Train' nudi glazba i ništa više i manje. Tko to kuži …o.k. a tko ne;'sorry' možda neki drugi puta. Sam 'intro' svojevrsna je zahvala Tullovcima preko legendarnog uvoda pjesme 'Locomotive Breath'.
Joe okružen ovim izuzetnim svjetski poznatim glazbenicima: kineska čelistica  Tina Guo, Hossam Ramzy – egipatski udaraljkaš i skladatelj (bio na turneji  Jimmy Page & Robert Plant - No Quarter: Unledded Tour op.a.), sjajni Reese Wynans -klavir, Anton Fig – bubnjevi, Eric Bazilian (mandoline, hurdy-gurdy, sax, akustična  gitara, vokali), uz njih, tu su i  tri sjajna  back vokala: Mahalia Barnes, Juanita Tippins i  Gary  Pinto. Nevjerojatno nadahnuti, novi aranžmani plus impulzivna, neposredna i potpuno predana svirka ove ekipe glazbenika ne samo da su oduševili prepuni Carnegie Hall, već su publiku ostavili bez daha u apsolutno nevjerojatnom oduševljenju.

Da, pred nama je rezultat dva prekrasno odrađena koncerta koje je  Joe održao u velebnom Carnegie Hallu u New Yorku, 21. i 22. siječnja prošle godine. A evo sada je odlučeno da se to pusti u slobodni opticaj u nekoliko  formata, kao dvostruki CD box, kao video, kao trostruki LP  i Blue-ray . Moram priznati da je cijeli taj pripremni period dugo trajao, no ipak, dobio sam album ranije  i imao sam tu sreću sve to slušati malo prije svih drugih. Da, stvorio sam neku svoju, osobnu sliku ovog duplog albuma uživo i donio sam neke odluke. Nije ovo preuveličavanje, nije ovo podilaženje, ovo čak nije ni ništa osobno, subjektivno, već se radi o čistoj glazbenoj istini, koja toliko izraženo  strši iznad svega da se to jednostavno ne može zaobići, anulirati ili ignorirati. Velika glazbena istina, ogromna glazbena   raspodijeljenost prebogate baštine tonova, neobičnih aranžmana, vrhunskih instrumentalističkih sposobnosti svakog imalo ozbiljnijeg poklonika moderne glazbe i slušatelja uopće zasigurno će fascinirati svojim sadržajem. Sada bih trebao potencirati pojedine skladbe, ali naravno, to jednostavno neću učiniti. Zašto? U više od sat i pol svaki slušatelj biti će  doslovno zasut' apsolutno nevjerojatnim glazbenim tsunamijem.

PREPORUKA:
Želite li vidjeti, svjedočiti i čuti kako je maleni dječak , koji je bio manji od svoje gitare, kako je baš taj dječak ostvario svoje snove i potpuno se otvorio, predao i sa svojom deveteročlanim bandom ostvario sve svoje snove. On, Joe Bonamassa svira u najpoznatijoj svjetskoj koncertnoj dvorani, istinskom hramu glazbe, Joe jednostavno nije želio propustiti tu priliku. Čvrsto ju je zgrabio i više je nije puštao a mi smo dobili album kojeg će se sjećati svatko tko ga posluša. Kako vrijeme teče tako Joe i band doslovno idu sve dalje, i dalje i već kod prve skladbe na  drugom CDu pitam se gdje je tu neki kraj? Nema ga ! Zašto?
'Live At Carnegie Hall - An Acoustic Evening' dvostruki album uživo biti će u neku ruku i vaše ostvarenje snova, želja a evo vi sami provjerite … zašto?!
Sam Joe komentira sve na ovaj način, citiram: 'Despite being among the most ambitious things I’ve done – I played with a 9-piece acoustic band – It came out great. It was a typical Joe freak show.'

Više o svemu saznajte na:
jbonamassa.com
https://hr-hr.facebook.com/JoeBonamassa 
https://shop.jbonamassa.com/.../live-at-carnegie-hall-an-acoustic -
https://www.instagram.com/joebonamassa/?hl=hr
https://twitter.com/jbonamassa


 Sadržaj:
Disc 1:
  1. This Train /5:24
  2. Drive/6:19
  3. The Valley Runs Low/4:36
  4. Dust Bowl /4:55
  5. Driving Towards The Daylight/6:20
  6. Black Lung Heartache/5:58
  7. Blue and Evil /5:26
  8. Livin' Easy/5:04
  9. Get Back My Tomorrow /5:12

Disc: 2
  1. Mountain Time  /6:27
  2. How Can a Poor Man Stand Such Times and Live/8:04
  3. Song of Yesterday/9:20
  4. Woke Up Dreaming /6:15
  5. Hummingbird/7:12
  6. The Rose/ 6:54

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike