×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Prije samo nekoliko dana napisao sam svoj osvrt strašnog albuma Ralpha Bassingera. Eto nedugo potom, primio sam još jedan odličan boogie piano album. Naime radi se o albumu Side Street Boogie vrlo interesantnog piano virtuoza Tommya Keysa.

U blues krugovima dugo se čekalo na ovaj album Tommyja Keysa. Sada kada je napokon tu, čini se kao da se još jednom otvorila škrinja puna zaboravljenog blaga. Tommy Keys je vrlo pažljivo odabirao pojedine primjerke, potanko ih proučavao, polirao i sortirao, a kada je sve bilo spremno, ovi biseri su našli svoje mjesto na niski koja sadržava 12 izuzetnih tema. Što se moglo i drugo očekivati od glazbenika koji svoje glazbeno stvaralaštvo temelji na bogatoj ostavštini Sunnyland Slima i Otisa Spanna. Teško se odmaknuti utisku da je ovaj tipični boogie piano stil posljedica dugotrajnog vježbanja i nastupanja kako bi se dostigla ovakva razina interpretacije. U pravom maniru klavirista juke – joint barova, upravo poput legendarnog Otisa Spanna (31.03.1930 – 24.04.1970).

Tommy Keys se izdvaja svojom perfekcijom, osobito kada je u pitanju instrumentalna interpretacija. Možda se upravo tu krije vrlo malo znana činjenica da su veliki utjecaj na glazbenu kulturu crnačke populacije izvršili tzv. klaviristi s prstima od slonovače (ivory ticklers). Oni su izvodili uglavnom američku narodnu glazbu i njih su diskografske kompanije počele među posljednjima koristiti za snimanje gramofonskih ploča. Stvar se promijenila tek 1925. godine kada su malo jače zasjale zvijezde piano bluesa kao što su: Charles "Cow Cow" Davenport, John (Jack) Erby, Will Ezell, Meade Lux Lewis, Bert Mays, Hersal Thomas i Sugar Underwood. Mnogi od navedenih su dio svoje bogate tradicije i ostavštine ugradili u glazbeni izričaj Tommyja Keysa.

Stoga, ne treba čuditi što Tommy Keys na energičan i vrlo ritmičan i zanimljiv način prezentira odabrane teme koje na jedinstven način osvajaju dio po dio vašeg bića.

Na kraju cijele priče Tommy postiže ono što uspijeva rijetkima, a to je izražen ugođaj albuma i neopisiva želja slušatelja da cijela priča krene ispočetka.

PREPORUKA:
Kao preporuku za ovaj album navesti ću dio onoga što je napisao predsjednik Long Island Blues Society – Doc Blues: „The energy level is high and the good times are flowing as Keys tickles the ivories. Sweet!“

Više o svemu možete saznati na:
www.cdBaby.com
www.tommykeys.com

Tommy Keys plays Boogie Woogie Piano - Video

Popis pjesama:

01. High Blood Pressure
02. Rum Boogie Woogie
03. Singing The Blues
04. Lazy Day Blues
05. Oh Marie
06. Boogie Man
07. Blue Moon River
08. All My Life
09. Four Until Late
10. When The Saints
11. Early In The Morning
12. A Song For You

(Tommy Keys)