Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bad penny

Njemačka diskografska kuća Ruf Records od 23. veljače u svojoj kolekciji ima još jedan novi nastupni album, "Bad Penny". Ovo je još jedno nevjerojatno, blistavo otkriće vlasnika Ruf Recordsa, Thomasa Rufa. Nakon Samanthe Fish, Erje Lyytinen, Ane Popovic i Joanne Shaw Taylor, pred nama je novo ime i ona dolazi iz Hrvatske ili točnije iz rodnog Buzeta, a zove se Vanja Krbavčić, odnosno, Vanja Sky.

Teško je vjerovati da je ova mlada dama gitaru otkrila tek 2013. Bože, pitam se što se tu zapravo dogodilo? Nije moguće da je u tako kratkom vremenu došla do imena kao što su Bernard Allison, Mike Zito, te slavni gremijevac, producent Jim Gains. Ovo zvuči kao prava, istinska bajka: Bernard i Mike postali su Vanji istinska potpora. Vrlo efektno zvuče sve troje u odličnoj skladbi pokojnog Luthera Allisona, "Low Down and Dirty". Kada su se "zaigrali" ubrzo je na studijskom sessionu nastalo dovoljno pjesama koje čine ovaj izvrstan album, prepun lepršavih, prpošnih, razigranih rock n' blues skladbi. Pored njih tu su i vrlo ozbiljne, narastajuće glazbene teme, koje su dale onaj posebni "štih" ovom izuzetno modernom električnom bluesu s vrlo direktnim odlučujućim r'n'r stavom. No, činjenica je da je eksponirana upravo Vanja, koja svojom gitarom i vokalom plijeni pozornost brojnih blues fanova ali i poklonika dobre, kvalitetne moderne glazbe.

Ruf Records je diskografska kuća koja već više od dva desetljeća stalno i ustrajano radi na popularizaciji bluesa ali i glazbenika koji ga izvode i koji doista trebaju svojih pet minuta. Vanja je novo ime u tom nizu i poznavajući kako to odlično i ustrajano radi Ruf Records, pred njom su nevjerojatni glazbeni trenuci. Osobno, nadam se da će ustrajati na ovom svom putu i da će samo ići dalje.

Naravno, nije bilo lako napustiti rodni grad i otisnuti se u Zagreb, gdje se praktično nije znalo što i kako će biti. A onda prošle godine došlo je do daljnje progradacije i Vanja se našla u Ruf Records a potom su uslijedile nevjerojatne stvari kada je u pitanju blues. Jer raditi s ovakvim imenima vjerujem da je istinsko nadahnuće i sjajan poticaj za sve ono što radite i što želite u životu. I da, sada više nema natrag; ono što čujem na ovom nastupnom albumu debeli je kredibilitet za dalje.

Album "Bad Penny" nazvan je po pjesmi Roryja Gallaghera, jednog od Vanji najdražih gitarista, a pored Roryja tu su još i nezaobilazni S. R.Vaughan i Albert King. Sve u svemu, ima tu mnogih dodirnih točaka s velikanima blues n' rock gitare, ali Vanja je izgradila svoj vlastiti, originalni gitaristički rukopis i to je doista najvažnije! Baš zato Mike Zito kaže da je njezina svirka gitare veliko bogatstvo, koje uz osebujni vokal daje odlične rezultate.

A evo i ekipe koja je snimila ovaj album: Vanja Sky (vokali,gitara), Mike Zito (ritam gitara, vokal), Bernard Allison (gitara vokal), Terry Dry (bas gitara), Dave Smith (bas gitara), Matthew Johson (bubnjevi), Yonrico Scott (bubnjevi) i Lewis Stephens (klavir, orgulje). Ova izuzetna ekipa snimila je ovaj izvrsni album, no oni su jednako tako učinili sve kako bi se svi osjećali ugodno, opušteno, osobito Vanja, kojoj je ovo ipak prvi album. Uz ovakvu ekipu ona je na kraju doslovno briljirala i uz Mikea Zita i fascinantnog Jima Gainsa ponudila nam album koji će svojim sadržajem brojne poklonike ovog glazbenog stila jednostavno ostaviti bez teksta.

PREPORUKA:
Vanja Sky dolazi iz Hrvatske, iz Buzeta, i u vrlo kratkom vremenu etablirala se na blues sceni. Sada, nakon svog nastupnog albuma "Bad Penny", nezaustavljivo kreće dalje, kreće naprijed i želi da njezinu glazbu čuje što više ljudi. "Blues Corner" glazbenog portala SoundGuardian, kao i radijska emisija "Blues za vas", učinit će apsolutno sve kako bi Vanji pružili maksimalnu potporu. Osobno, na kraju želim jasno svima staviti do znanja da je ovo što je Vanja učinila i postigla istinska bajka koja se, eto, pretvorila u stvarnost. Svaka čast!

Više o svemu saznajte na:
https://www.facebook.com/vanja1sky/
https://itunes.apple.com/us/album/bad-penny/1341011930
www.rufrecords.de
https://www.facebook.com/bluescaravan/videos/1587400277947136/?t=9

Popis pjesama:

1. Bad Penny/3:16
2. Hard Working Woman/2:54
3. Hit Me with the Blues/3:37
4. Low Down and Dirty/4:22
5. All Night/3.09
6. Inside Pain/4:12
7. Give Me Back My Soul/2:35
8. Lost Love/3:41
9. Do You Wanna/3:16
10. Married Man/3.39
11. Dont Forget to Rock n Roll /3:39
12. Crossroads of Life /4:25

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiŽestoki Partibrejkersi ispunili pulski Kaštel


Elemental spekaklom obilježio 25 godina karijere


Muse u Austriji


Željezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti