Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

originalbluesbrotherscd

Početkom listopada prošle godine izdavačka kuća Severn Records objavila je album "The Last Shade of Blue Before Black" The Original Blues Brothers Banda. I da, ovo je ipak istinita priča, ovo je album koji nam nudi originalne članove benda, a to su Steve Cropper i Blue Lou Marini.

Postavu gostiju čine: Dr John ("Qualified"), Matt 'Guitar' Murphy ("Don't Go No Further"), Joe Louis Walker ("Don't Go No Further"), Paul Shaffer ("Sex Machine"), a tu je i legendarni Eddie Floyd ("Don't Forget About James Brown" i "On a Saturday Night"). Da, ova imena garantiraju ogromne količine "blue notes & blues feelinga" i stoga ovaj odličan album bit će istinska poslastica svima vama koji volite blues.

S druge pak strane, uživam svaki put kada mlada publika nailazi na nešto što uspijeva kod mlađih generacija. Kako ono kažu, sve je to u konačnici R'n'R.

Ovaj album će nas "obične" poklonike držati budnim do duboko u noć. One druge će, ako ništa drugo, jednostavno natjerati da plešu. S "The Last Shade of Blue Before Black", kojim će pokušati održati i spasiti ovu glazbenu formu, The Original Blues Brothers Band svojom svirkom i općenito prezentacijskom formom to doista i čine! Svako malo na njihov zahuktali R&B odgovaramo onim istančanim osjećajem za ritam i blues; nema sumnje, sve se okreće u onom pozitivnom smjeru i sve ovo postaje nevjerojatan proces, koji u konačnici nudi i materijalnu satisfakciju.

Gazbeni spoj koji nam nude The Original Blues Brothers Band na "The Last Shade of Blue Before Black" ide direktno od r&b, ritam i soula i soula sve do čistih blue notes linija, ali i funka. Baš zato ovaj album nije za svakodnevnu uporabu, koristi se u posebnim, vrlo osobnim prigodama. Uspoređujući ga s prijašnjim albumima, na prvu se odmah osjeća svojevrsno grizodušje. Naime, po meni osobno, oni prijašnji albumi itekako su imali veliki raspon glazbenih utjecaja i vibracija. I to je to... nema više!

Inače, The Original Blues Brothers Band su: Steve "The Colonel" Cropper (gitara), "Blue Lou" Marini (saksofoni), "Smokin'" John Tropea (gitara), Eric "The Red" Udel (bas), Lee "Funkytime" Finkelstein (bubnjevi), Leon "The Lion" Pendarvis (Hammond B3), Rusty Cloud (klavijature), Steve "Catfish" Howard (trube), Larry "Trombonius" Farrell (trombon), Tommy "Blues Pipes" McDonnell (vokali, usnjak), Rob "The Honeydripper" Paparozzi (vokali, usnjak) i Bobby "Sweet Soul" Harden (vokali).

Kao što i sami vidite, i ovdje se radi o vrlo dojmljivoj ekipi, koja zasigurno baš ništa nije prepustila slučaju. Upravo zato i album zvuči tako dobro. Namjerno ne želim izdvajati niti jednu pjesmu, već vas upućujem da u miru i s puno respekta poslušate o čemu se radi. Vjerujem da ćete se itekako iznenaditi!

Prošlo je 38 godina od prvog filma "The Blues Brothers", kada su nas veliki John Belushi i Dan Aykroyd bacili u istinsku zbilju oko svirke soula, r&b i bluesa. Daleko je ta priča od bilo kakvog glamura; upravo suprotno, sve je na neki način teška "bedara", no glazba čini svoje i Blues Brothers se najbolje osjećaju kada nastupaju, bez obzira gdje i što u konačnici svirali. I da, ima zapravo puno poante upravo u takvoj glazbenoj priči. Bilo kako bilo, oba filma o Blues Brothersima zapravo su već svojim nastankom stekli kultni status, no to već svi znate.

PREPORUKA:
Bez imalo ustezanja mogu kazati da je ovo album koji spada u najbolja ostvarenja prošle godine. I zato ne razmišljajte puno, već osigurajte svoj primjerak ovog albuma. Nećete požaliti!

Više o svemu saznajte na:
www.originalbluesbrothersband.squarespace.com
https://itunes.apple.com/...last-shade-of-blue-before-black/12693.
https://www.amazon.co.uk/Last-Shade-Blue-Before-Black/dp/B074GR8HYG

Popis pjesama:

1. Baby What You Want Me to Do (5:14)
2. Cherry Street (3:51)
3. On a Saturday Night (3:06)
4. Itch and Scratch (3:32)
5. Don't Go No Further (5:03)
6. You Left the Water Running (4:34)
7. Don't Forget About James Brown (2:55)
8. Sex Machine (3:35)
9. Your Feet's Too Big (4:08)
10. 21st Century Baby (3:53)
11. Blues in My Feet (3:38)
12. Qualified (6:15)
13. I Got My Mojo Working (4:19)
14. The Last Shade of Blue Before Black (7:09)

(Severn Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture