Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bdw sftr

Ono što se 8. listopada prošle godine održavalo u klubu Muhle Hunziken u malom šivcarskom gradiću Rubigenu uvelike me podsjetilo na jedan koncert prije više godina u sklopu ZIBF-a u Zagrebu. Wilson Blount, puno poznatiji kao Big Daddy Wilson, svakim svojim nastupom predaje taj osjećaj, duh američkog Juga. Da, dragi moji, pred svima vama novo je dvostruko izdanje (CD/DVD) iz strašne serije ''Songs From The Road'' jedne od najjačih europskih blues izdavačkih kuća, doista impresivne Ruf Records. Vlasnik Ruf Records, Thomas Ruff, i Wilson Blount zajedno su producirali ovaj dvostruki koncertni album koji nam nudi audio i video zapis ovog sjajnog nastupa. Ovo je još jedna ekskluzivna promocija upriličena poradi sve intenzivnije i učinkovitije suradnje s PR-timom Ruf Records. ''Songs From The Road'' je album kojeg upravo danas, 18. svibnja, službeno objavljuje ova diskografska kuća.

Uz Big Daddyja Wilsona nastupaju doista izvanserijski talijanski blues glazbenici: Cesare Nolli (gitara, back vokali), Paolo Legramandi (bas gitara, back vokali), Nik Taccori (bubnjevi, back vokali) i Enzo Messina (klavijature). Strašan bend, koji svako malo svojom uigranom svirkom publiku dižu do onih visina kada se mnogi pitaju može li dalje. Vjerujte, može!

Teško je zapravo spoznati razmjere ovog albuma: ''Songs From The Road'' sjajan je primjer bluesa i slobodnog pristupa i upliva u druge glazbene stilove. Ta širina i svestrani glazbeni interes veliki je plus upravo Big Daddyju Wilsonu.

A Big Daddy Wilson rođen je u malom gradiću Edentonu, u Sjevernoj Karolini. Mali Wilson imao je bezbrižno djetinjstvo unatoč financijskim teškoćama u obitelji. On i sestre odrasli su s majkom i bakom, preko tjedna išli bi u školu a nedjeljom su odlazili u crkvu. Kao dječak, Wilson je radio na plantaži duhana i pamuka i bio je pravi 'country boy'. Budući da je pjevao u crkvi činilo se da će biti vrlo jednostavno učiniti taj prijelaz od crkve do 'stagea', no nije baš to tako bilo. Mali Wilson je bio vrlo sramežljiv i sve je to išlo dosta teško i s puno problema. Nema sumnje, crkva ga je sačuvala od kriminalnog utjecaja ulice i droga. Sa 16 godina prekida školovanje i priključuje se vojsci; bio je stacioniran u Njemačkoj i tu se oženio i ostao. Nakon dužeg vremena upravo tu, u Europi, u Njemačkoj, po prvi put susreće blues i to je zapravo bila ljubav na prvi pogled s kojom je nestala sva njegova sramežljivost i djelomična hendikepiranost. Eto, to pravo malo čudo, nadvladati hendikep, Wilson može zahvaliti samo glazbi koju tako zdušno izvodi iz srca i duše. Blues je po tko zna koji put učinio čudo od ovog čovjeka i zahvaljujući upravo njemu, došlo je do potpune transformacije njegova bića, karaktera i njegove sestre jednostavno ga nisu mogle prepoznati jer bio je to potpuno drugi i drukčiji čovjek.

Champion Jack Dupree, Louisiana Red, Eddie Boyd, Luther Allison, Bernard Allison, Eric Bibb i mnogi drugi glazbenici napravili su karijeru ovdje u Europi, a ne u Americi, iz koje dolaze. Stjecajem različitih okolnosti, glazbeni uspjeh imao je za njih neke druge putove, neke druge skrivene staze, koje su ih dovele do svjetski poznatih i priznatih glazbenika. No, prije svega to je učinio njihov blues i njihov osebujni i originalni način prezentacije istog. Drago mi je da se ovim imenima ravnopravno priključio i Big Daddy Wilson. To mjesto mu doista i s pravom pripada.

Nevjerojatno je što ova ekipa čini svirajući zajedno, oni naprosto nose svu tu glazbu u sebi i doista nije bitno o čemu se radi, je li to soul, funk, gospel, R&B ili blues. Prepun klub se rasplesao, a publika uživa i slavi ovu glazbu zajedno s glazbenicima. Doista nije bitno tko nastupa jer svi su predani baš onome što izvode.

Nema nikakve sumnje, Big Daddy Wilson jednostavno ima glas koji će zaustaviti svaku aktivnost i pokazati da je njegova ljubav prema već prije spomenutim glazbenim stilovima toliko velika da je učinila da napusti vojnu službu i da se preseli u Njemačku. Već svojim nastupnim albumom za Ruf Records, "Love Is The Key", Wilson je porušio baš sve barijere.

U svim kombinacijama ovih tonskih i video zapisa ovi glazbenici zvuče doista jedinstveno, strastveno i predano i nema tu nikakve dvojbe: uz ovakve glazbenike zabava i prava blues furka zasigurno neće izostati. Kada samo čujete kako zvuči ''Walk A Mile In My Shoes'', jednostavno nećete vjerovati kako se iz ničega radi, gradi i nastaje nevjerojatna blues atmosfera koja će vas u potpunosti obuzeti i tada sve odlazi na n-tu potenciju. Ma izvrsno! Zapravo neću nabrajati pjesme, jednostavno ću vas usmjeriti nas ovo izdanje, koje će vam pružiti istinski glazbeni užitak. Bit će to putovanje čijih će vas dvanaest odredišta na CD-u i petnaest na DVD-u svakako u potpunosti zadovoljiti u svim referencama koje jednostavno trebaju nuditi!

Big Daddy Wilson je sa svojim pratećim glazbenicima suvereno i znalački vladao svojim nastupom, te je sve nazočne u punoj dvorani doveo do svojevrsnog vrhunca večeri upravo u gotovo dvadesetminutnoj ''Country Boy Medley'', koju možemo čuti i vidjeti na DVD-u.

Fantastična virtuozna svirka gitarista svako malo dovodila je do ekstaze publiku koja je jasnim odobravanjem pratila glazbenike iz pjesme u pjesmu. Izvodeći blues, gospel, soul, boogie, Big Daddy svojom odličnom svirkom udaraljki, ''cigar-boxa'' te uz osobiti i baršunasti vokal, osupnuo je sve nazočne.

PREPORUKA:
Ako želite smiraj i odmor, ako želite uživati u osjećajnoj glazbi koja izlazi iz dubine duše i svojom iskrenošću osvaja na prvo slušanje, svakako potražite dvostruki album ''Songs From The Road'' Big Daddyja Wilsona i jednostavno se prepustite i uživajte!

Više o svemu saznjate na:
www.bigdaddywilson.com
www.facebook.com/bdwilsonblues
www.wilsonb.de
www.bigdaddywilsonb.de
www.myspace.com/bigdaddywilsonblues
www.rufrecords.de
www.facebook.com/RufRecords

Sadržaj izdanja:

Disk 1 CD
1.Wake Up /3:17
2.Drop Down Here /6.42
3.Miss Dorothy Lee /5:47
4.Texas Boogie/9:56
5.Ain't No Slave/7:50
6.Anna Mae /6:38
7.Walk A Mile In MY Shoes / 10:22
8.Cross Creek Road / 3:39
9.Neckbone Stew/5:40
10.7 Years/4:48
11.Baby Don't Like /9:20
12.I Just Need A Smile/ 3:14

Disk 2. DVD
1.John The Revelator /7:39
2.Wake Up /3:15
3.Drop Down Here /6:37
4.Miss Dorothy Lee /5:49
5.Baby's Coming Home Again 5:50
6.Texas Boogie/10:56
7.Ain't No Slave/8:14
8.Anna Mae 6:40
9.Walk A Mile In MY Shoes / 10:49
10.Cross Creek Road / 3:59
11.Neckbone Stew/6:16
12.7 Years/4:56
13..Baby Don't Like /10:25
14.I Just Need A Smile/ 3:49
15.Country Boy : Medley /19:57

BONUS: Behind The Scene

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici