Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jb bbe

''My love of the British Blues is at the heart of my  musical inspiration and I'm honored to pay special homage to the British blues rock guitarists that inspired me. If it wasn't for these musicians in the early 1960's the Blues may never have exploded into rock music as we know it today. Enjoy!''.

Tim je riječima Joe Bonamassa svima jasno stavio do znanja da neće apsolutno ništa skrivati niti izokretati stvari i činjenice. Naime, ono što je zaista velika i trajna istina pred svima je nama. Njegov novi dvostruki album uživo, ''British Blues Explosion Live'', upravo je jučer, 18. svibnja imao svoj ''street date'', a, evo, samo dan kasnije ono što je snimljeno 7. srpnja 2016. ''at Greenwich Time at the Old Royal Naval College'', sada je zahvaljujući izdavačkoj kući J&R Adventures te Provogue Records i u Blues Corneru.

Joe iza sebe ima već doista veliko, ogromno brdo diskografskih izdanja koja govore o njegovoj izuzetnoj umjetničkoj snazi i izuzetnom skadateljsko-prezentacijskom potencijalu. Uzevši kao okosnicu trojicu velikana britanske glazbe, Erica Claptona, Jeffa Becka i Jimmyja Pagea, Joe se upustio u područje koje je na neki način potpuno oblikovalo njegov cijeli život. Naravno da ama baš ništa nije prepustio slučaju, a pored toga sve su budno nadgledali producent Kevin Shirley i izvršni producent Roy Waisman. Sjajan bend čine: Michael Rhodes (bas), Reese Wynans (klavijature), Anton Fig (bubnjevi), Russ Irwing (ritam gitara i solo vokal). U koncertnom dijelu svaki od njih točno zna što mu je činiti a kako bi sve vas koji slušate itekako čvrsto vezali uz razne ležaljke, sjedalice. Taj njegov pogled i osvrt na prošlost sa snažnim tenutnim efektom i sadašnjom prezentacijskom formom doslovno nas iznenađuje. Ne vjerujete mi što sam napisao...? Poslužite se, molim lijepo, i poslušajte "Double Crossing Time"! Impresivno, ali baš onako kako treba, kapa dolje! Tako to rade samo veliki gitaristi i glazbenici općenito.

Ovaj koncert objavljen je kao trostruki LP, po dva diska donose nam CD i DVD boxovi a tu je i blu-ray. Da, sada se jednostavno samo treba prepustiti da vas glazba obuzme u potpunosti.

Budući da sam bio na nekoliko Bonamassinih koncerata, jako dobro znam kako sve to funkcionira i da tu nema ama baš nikakvih prostora za manipulaciju bilo čime a najmanje za neke eventualne pogreške ili propuste. Joe je perfekcionist, istinski profesionalac, koji u svakom trenutku zna što želi i kako to treba izvesti i zvučati. Ovaj put posebno želim naglasiti impresivnu svirku klavijatura Reesea Wynansa, svaka čast majstore, kapa dolje!

Tijekom ''kratke ali slatke'' britanske turnerje 2016. Joe je održao samo pet koncerata posvećenih britanskom ''blues boomu'' šezdesetih s osloncem na glazbu tri gitaristička velikana, Claptona, Becka i Pagea. Ovaj  tonski zapis zabilježen je u Greenwichu, u Londonu, i sjajan je prikaz kako to Joe perfekcionistički radi i ama baš ništa ne prepušta slučaju. Osobno, drugi CD nekako mi je bolje legao i kao da je više opušten, kao da se ovdje Joe u potpunosti posvetio prijenosu te emocije, tog ozračja i da ga cijeli prateči bend prati otišavši na nekoliko razina više u toj pratnji. Sve mi je nekako puno dojmljivije već od prve, ''SWLABR'', pa do velikog finala nakon ''Black Winter/Django '' u gotovo 16-ominutnoj ''How Many More Times''.

Istina je da Joe Bonamassa duboko vjeruje u potrebu da ove i buduće generacije blues glazbenika nastave istraživati ​​glazbu ove tri ikone povijesti bluesa. Shodno tome, on kaže: “If it wasn't for certain British musicians of the early 1960s, the Blues may very well never have exploded into Rock music as we know it today, and indeed may have passed into history.” Naravno, i sam duboko vjerujem u to i treba to uvijek naglašavati! Jer ako se to tada nije moglo dogoditi, blues kao glazbeni stil nikada nije mogao eksplodirati u rock  i rock n' blues glazbu kakvu danas poznajemo,a vjerojatno je baš kao takva došla, ušla i prošla kroz povijest moderne glazbe.

Eksplozija britanskog bluesa nastala šezdesetih izgradila je bitnu poveznicu između bluesa i rock glazbe, dva oblika popularne glazbe koja su mnogima  toliko značile  tijekom prošlog stoljeća. Ako su legendarni Yardbirds duboka poveznica ove velike britanske gitarističke trojke, istina je još dublja: trojka Clapton, Beck i Page inspirirana je potpuno američkim blues ikonama, koje su došle puno, puno prije njih. No, baš oni otvorili su im put, prostor i svu tu ljepotu su predali svima onima koji to znaju cijenti i koji to vole. Rock n' roll, rock i blues  temelji  su svega onoga što je došlo kasnije. Oni su utrli put i utabali sve potrebne staze da bi imali ovo što danas svi znamo i slušamo. Jednostavnim riječima, moderna glazba 20. i 21. stoljeća. Vjerojatno i dalje samo što mene neće biti, da vam to mogu potvrditi, ali netko će nastaviti svjedočiti da sam bio u pravu.

Joe Bonamassa kao jedan od vodećih svjetskih gitarista i strastveni fan britanskog bluesa ima tu obvezu nastaviiti tradiciju tog i takvog bluesa. Ma doista nema nikoga tko je kvalificiraniji propovijedati britanski blues od njega samog.
PREPORUKA:
Što reći? Što napisati? Ostajem i dalje sjediti u fotelji i prst sam ide na početak ove glazbene priče. No, isto tako znam da se ništa neće promijeniti, znam da svi vi koji ste bili i na jednom njegovom koncertu, znate koliko to on zdušno radi i on taj  osjećaj i ''mojo'' prenosi direktno ama baš svakom slušatelju bilo na koncertu ili u sobi. Gotovo 9-ominutna ''Tea For One/ I Can't Quit You Baby'' vjerujem da će mnoge raspametiti svojom efektnošću. No, tako to Joe radi i koliko god da koncert traje on sam jednostavno proleti i vrijeme kao da uopće nije postojalo! Nevjerojatno!

''British Blues Explosion'' je nesumnjivo generacijski glazbeni trenutak, koji će za sve vas biti nešto posebno i potpuno drukčije od bilo čega što ste do sada doživjeli. Budite uz  Joea Bonamassu da, ako već niste ili ste je zaboravili, ponovno otkrijete glazbu Erica Claptona, Jeffa Becka i Jimmyja Pagea i shodno tome da se još jače i snažnije zaljubite u taj i takav britanski blues.

Više o svemu saznajte na:
https://jbonamassa.com
https://www.facebook.com/JoeBonamassa/
https://twitter.com/jbonamassa
https://www.instagram.com/joebonamassa/?hl=hr
https://www.discogs.com/artist/900313-Joe-Bonamassa
https://open.spotify.com/artist/2SNzxY1OsSCHBLVi77mpPQ
https://www.amazon.com/Joe-Bonamassa/e/B000APU4PQ
https://www.mascotlabelgroup.com   

Popis pjesama:

"British Blues Explosion Live"

DISC 1:
01. Beck's Bolero/Rice Pudding/9:01
02. Mainline Florida/7:01
03. Boogie With Stu/4:17
04. Let Me Love You Baby/5:35
05. Plynth (Water Down The Drain)/4:05
06. Spanish Boots/4:04
07. Double Crossing Time/7:32
08. Motherless Children/6:27

DISC 2:
01. SWLABR/6:26
02. Tea For One/I Can't Quit You Baby/8:39
03. Little Girl/3:50
04. Pretending/8:31
05. Black Winter/Django/5:59
06. How Many More Times/15:24

(J&R Adventures / Provogue Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike