Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

cyril essential

Odlika njuorlinških glazbenika oduvijek je bila pokazati kako je izuzetno bitno spojiti osebujni i nadasve originalni zvuk močvarnog bluesa, ali i ne samo njega, već i ostale brojne utjecaje cajun, zydeco i r&b glazbe. Dakle, sve one glazbe koja svoje najbolje tradicijske vrijednosti crpi upravo iz glazbene ostavštine New Orelansa. Pjevač, pjesnik i udaraljkaš Cyril Neville upravo danas, 13. srpnja, preko Vizztone Label Group i BratGirlmedia objavljuje svoj album nazvan "Endangered Species, The Essential Recordings".

Ovaj briljantni glazbenik svaki put vuče ama baš sve suradnike za sobom. Bez imalo ustezanja odmah na početku ovog teksta želim jasno napisati da se radi o albumu koji ima višestruko pozitivno značenje. Sam Cyyril ističe kako je osobno izuzetno ponosan na ovaj album, koji svojim sadržajem nudi za svakog ljubitelja dobre glazbe ponešto.

Ovaj glazbenik previše je iskusan da bi dozvolio neka lutanja, nedoumice i nedorečenosti. Stoga njegova glazba govori više od svega; njezina kvaliteta, izražajnost i afektirana efektiva te značaj, daleko je ispred svih ispraznih filozofiranja i traženja "dlake u jajetu". Upravo na toj i takvoj glazbi "zube su polomili" brojni kritičari a u stvari bit svega je pokušavanje sustavnog obezvrjeđivanja i omalovažavanja glazbe Afroamerikanaca. Osobito mi je drago što to nikada nije imalo uspjeha, niti je globalno naišlo na plodno tlo, jer ljudi su uvijek slušali i kupovali ono što vrijedi i što zaslužuje pozornost šireg slušateljstva i poklonika dobre i kvalitetne glazbe.

Kao i obično, glazbenici ovog područja bave se u svojim tekstovima raznim vidovima nepravde: ljudska prava, segregacija, odnos ukupnog društvenog sustava prema onima koji se nalaze na rubu životne egzistencije i marginama života, na dnu životne ljestvice. Naravno, ni Cyril Neville nije nikakva iznimka. On se doista dostojanstveno nosi sa svim životnim nepravdama i nedaćama i pokušava svojim tekstovima u pjesmama dati svoju osudu istih i tražiti da se barem nešto promjeni. U svojim skladbama Cyril donosi neku novu nadu, traži da se stvari mijenjaju, da se na ovaj ili onaj način ukaže što to ne valja i što treba hitno promijeniti.

Svojim vokalom Cyril čini sve, njemu ništa nije strano pa u u sinkroniziranoj borbi sa svim glazbenim predlošcima na albumu on uistinu oduševljava. Naime, treba sve to nadjačati, prevladati, ovakvi atraktivni glazbeni predlošci imaju pred sobom samo sjajnog Cyrila, koji baš blista. Sa svojih nepunih 70 godina života Cyril Neville nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kako i ne bi, kada njegova priča zapravo ide ovako... Rođen u kasnim četrdesetima u New Orleansu, kao najmlađi od četvero braće, koji su osvojili svijet svojim ritam i bluesom uobličenim kao The Neville Brothers, predodređen je za uspjeh. Nakon svih životnih osobnih i profesionalnih turbulencija Cyril nalazi svoje mjesto i tada ta njegova priča počinje dobivati konačno obličje i svoju svrsishodnost.

Slušajući ovih jedanaest skladbi pitam se samo što ih više inervira: dojmljiv vokal ili snažna glazbena potpora? Znamo da je svoj prvi profesionalni nastup Cyril imao s 19 godina uz braću Arta i Aarona u grupi Soul Machine. Kasnije nastupa u funk grupi The Meters njegovog brata Arta. A kada su 1974. otvorili tadašnju američku turneju the Rolling Stonesa, Art je predložio da Cyril preuzme glavne vokalne dionice. A onda The Meters se rasformiraju i zapravo dolazi do transformacije u The Neville Brothers koji dominiraju već gotovo pet desetljeća svjetskom glazbenom scenom.

Cyril je radio s eminentnim glazbenim imenima poput Dylana, Willieja Nelsona i Bona Voxa i aktivan je na sve strane – vodi svoj bend, vodi svoju izdavačku kuću Endangered Species, okuplja glazbenike u New Orleans Musicians Organized, udrugu koja pomaže bendovima u nemilosrdnom biznisu vezanom uz rock industriju. Pored toga zajedno sa Tab Benoitom djeluje od 2005. u projektu Voice of the Wetlands Allstars itd.

PREPORUKA:
Ovih jedanaest glazbenih tema čine zapravo vrlo nadahnutu i dojmljivu glazbenu priču kojoj svakako treba posvetiti vremena. Nakon što se presluša album, svakako će prvo doći do jedne male stanke, ali priča ide dalje i tek tada sve to polako vam sjeda u uho. Nakon toga, cijeli ciklus se ponavlja i dolazimo do točke kada jednostavno samo odjednom spoznamo koliko je ta glazbena priča dobra, koliko je sve to vrijedno našeg vremena i, da, na kraju cijele te priče zadovoljno se prepuštamo onome što čujemo i to je to!

Više o svemu saznajte na:
www.cyrilneville.net
https://www.facebook.com/CyrilNeville
https://twitter.com/cyrilneville13

Popis pjesama:

1.Love Has Got to Win
2.Ayiti
3.Second Line Soca
4.New Orleans Cookin’
5.Funkaliscious
6.Calling All Souls
7.More Professor Longhair
8.Running With the Secondline
9.Lift Every Voice and Sing
10.The Road to Unity
11.Can’t Stop a Dreamer

(Vizztone Label Group / BratGirlmedia)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike