Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

backtrack

Bend Backtrack Blues Band dolazi nam iz područja Tampa Baya, s Floride, a na blues sceni su već punih 30 godina, koliko ih i predvodi impresivni pjevač i harpist Sonny Charles. On je u svom instrumentalističkom izričaju itekako dobro spojio i usvojio nevjerojatno bogate tonove legendarnih Little Waltera i Paula Butterfielda. Ovakav spoj, sraz vrlo nadahnute i inventivne svirke usnjaka u suradnji s ostatkom benda (Kid Royal kao vokal i solo gitara, Little Johnny Walter kao ritam gitara i back vokal, Joe Bencomo za bubnjevima i Stick Davis na basu) ponovno je dao odlične rezultate. Pred nama je njihov live album ''Make My Home In Florida'', koji upravo danas ima svoj ''street date''. Globalnu promociju provodi kalifornijska promotorska kuća Franka Roszaka...

Eto, tako sam napisao u uvodu teksta koji je objavljen 26. siječnja, a evo nakon izvjesnog vremena preko Hemifran Records dobivam kompletno izdanje, koje zapravo čini i CD i DVD. Ovo što je upravo sad pred vama zapravo je osvrt na DVD.

Sve je snimljeno u ''PalladiumTheater'' u St. Petersburgu, 6. siječnja prošle godine. Naime, bend itekako voli svirati u svom okruženju, kod kuće, tu se zapravo i najbolje osjećaju, a njihova prezentacijska forma doista je vrlo iskrena realna i živa. Oni su naprosto takvi. Nema tu nekog posebno ''cifranja'', oni zvuče tako i gotovo... ma sjajno, tako to i rade glazbenici koji prezentiraju, cijene i poštuju ovu glazbenu formu.

Od prve do zadnje pjesme Backtrack Blues Band dokazuje nam kako zapravo treba zvučati blues uživo. Nema tu neke posebne filozofije, morate samo u sebi imati onaj osjećaj, onaj ''mojo'' i morate ga znati prenijeti publici, ali jednako tako morate znati i primiti njihov ''feedback''; tek tada je osjećaj potpun, tek tada morate znati da ste učinili pravu stvar.

Sonny i bend su to jako dobro naučili tijekom svih ovih godina djelujući na blues sceni i  svirajući s istinskim legendama kao što su Stevie Ray Vaughan, B.B. King, Buddy Guy, Greg Allman, Koko Taylor, Johnny Winter, John Lee Hooker i Robert Cray. Naravno, to nije nimalo jednostavno, treba se dobro oznojiti da bi došli do tih trenutaka kada možete podijeliti 'stage' s ovakvim umjetnicima.

Doista nema nikakve dileme, Backtrack Blues Band to čine itekako nadahnuto, nema tu puno priče već se samo pjesme nižu. A kako one prolaze, tako taj inervirajući ''feeling'' i kompletni ugođaj postaje sve intenzivniji. Jednako tako, nema nikakve sumnje, ovaj peteročlani bend čine eminentni, već spomenuti glazbenici, koji preferiraju onaj rani zvuk chicago-blues scene.  

Isto tako, vrlo je značajno za istaknuti da su upravo Backtrack Blues Band vodeći bend s Floride, koji već desetljećima stvaraju i izvode blues. Ime su dobili po instrumentalu 'Backtrack' Little Waltera. Iako na trenutke ovaj 'usnjak' podsjeća na 'sound' Paul Butterfielda, ali i onu ranu fazu Fabulous Thunderbirdsa ili pak na onaj izuzetni glazbeni spoj tipa Anson Funderburgh & The  Rockets featuring Sam Myers, sve to samo podsjeća jer ovdje se radi o upečatljivom radu s puno osjećajnosti i iskonske energije, a to je doista najvažnije!

Kako se lijepo može vidjeti da nam Backtrack Blues Band  isporučuju odličan, inervirajući blues s velikom količinom osjećaja, strasti i snažnom željom da se još jednom dokažu. Taj njihov nadahnuti i elektrificirani blues ispunit će sve one koji ga poslušaju. A s druge pak strane, ovaj dvostruki live album na vrlo ekspresivan način predstavlja njihovu glazbu, tu izraženu unisonu igru 'usnjaka' i gitare, uz upečatljivu ritam sekciju, a koji zajedno daju vrhunske rezultate.

Itekako se vidi i čuje da ovi glazbenici svoj ''blues feeling'' isporučuju na tako jedinstven i poseban način. Kroz devet pjesama, što obrada a što svojih autorskih skladbi, ekipa blista u prezentaciji i stoga su i ove legendarne blues teme dobile jedno sasvim novo ruho, koje je tako dojmljivo oslikao svojim 'usnjakom' i vokalom izvrsni Sonny Charles. Uz sve već rečeno, valja naglasiti  da ukoliko volite tradicionalni blues, ukoliko želite uživati, na pravome ste mjestu! Na albumu ''Make My Home In Florida'' sve pršti od bluesa. Ma, zaista nema nikakve sumnje, ovo je doista odličan i efektan električni chicago-blues stil tako nadahnuto izveden u živo!

PREPORUKA:
Kao što ste mogli već pročitati, na albumu ''Make My Home In Florida'' dobivamo odličan električni chicago-blues stil, koji tako zdušno izvode Backtrack Blues Band. Ovaj peteročlani bend na vrlo jednostavan način ispručuju taj svoj blues ''feeling'' i zato doista ne biste trebali propustiti ovo dvostruko live izdanje te mu se prepustiti i uživati!

Više o svemu saznajte na:
www.backtrackbluesband.com
www.facebook.com/BacktrackBluesBand/
www.deezer.com/track/87528663
open.spotify.com/track/4TtBUfot2Bd9oz1fSGbuqu
www.frankroszakpromotions.com
www.backtrackbluesband.com/videos.php:

Popis pjesama: na  CD-u i DVD-u

1. CHECKIN' ON MY BABY/ by Sonny Boy Williamson II /4:41
2. WOKE UP THIS MORNING/ by B.B. King/ 5:04
3. MAKE MY HOME IN FLORIDA/ by Sonny Charles / 7:52
4. T-BONE SHUFFLE/ by T-Bone Walker/ 6:29
5. NOBODY BUT YOU/ by W. Spriggs/ 2:55
6. YOUR FUNERAL AND MY TRIAL/ by Sonny Boy Williamson II/ 5:50
7. HEAVY BUILT WOMAN/ by Sonny Charles / 5:42
8. SHOOT MY ROOSTER / by Sonny Charles /5:10
9. TELL YOUR DADDY/ by Sonny Charles / 5:56

(FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike