Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sugat ko

Prošle su pune četiri godine od njezina zadnjeg albuma, ali, evo, upravo danas, 1. kolovoza, Carolyn Fe objavljuje preko vlastite izdavačke kuće Productions Carolyn Fe svoj četvrti studijski album "My Wound". Zapravo, "Sugat Ko". Naime, "My Wound" je engleski prijevod s filipinskog jezika Tagalog: "Sugat Ko" (izgovara se "sue-gat go"). Nema nikakve sumnje, glazba bi morala zaliječiti svaku našu ranu, koja je nastala iz ovoga ili onog razloga.

Albumom "Sugat Ko - My Wound" Carolyn definitivno liječi svoju ranu i nakon svega ostaje joj samo ožiljak koji je podsjeća i spriječava zaborav. Koliko takvih ožiljaka svi imamo? Je li to pravi put ozdravljenja tjelesnih i duševnih rana? Sami ćete naći odgovore. Bilo kako bilo, glazba je definitivno pravo sredstvo kako bismo postigli to ozdravljenje. Netko tko ne voli glazbu, netko tko ne zna slijediti svoje osjećaje, teško će izliječiti i najmanju ranu. A upravo to čini sjajna, odlična multitalentirana umjetnica Carolyn Fe: neobično snažno, vrlo direktno i osobno iznosi jednu po jednu, svih deset novih skladbi.

Svi volimo biti stalno prisutni i baviti se onime što znamo i poznajemo, što nam je blisko i drago. To su zapravo opće poznata ozračja u ama baš svemu, pa tako i u ovom relaksirajućem dijelu naše svakodnevnice koju provodimo uz glazbu. Znam da svi vole slušati ono što poznaju, no vrijeme je da se to promijeni. Naime, čak i što se tiče radijskog etera vrlo rijetko slušamo neka nova imena, barem u onom dijelu što je moj glazbeni interes, a to je rock, blues, jazz i bliski mu glazbeni pravci. Ponekad, priznajem, zabole me glava i uši kada se u eteru stalno čuje jedno te isto. Playliste pojedinih radio postaja možemo bez ikakvih problema naučiti napamet i onda sve znamo. Ma stvarno, bilo bi dosta takvog načina popunjavanja medijskog prostora! Volim činiti i čuti nešto novo, neka nova imena.

Dragi moji, Carolyn Fe je umjetnica koja bezrezervno zaslužuje moju i našu potporu i pozornost. Rođena Filipinka posjeduje strahoviti multitalent; u sebi ona gaji profesionalnu plesačicu, glumicu, redateljicu i koreografkinju, radijsku voditeljicu, a istovremeno ona u sebi nosi sjajnu glazbenicu, pjevačicu i skladateljicu. Jednom riječju, ona je umjetnica koja stalno traži nešto novo. Carolyn traži onu iskru koja će svaki put potaknuti i pobuditi neki od njezinih talenata. Ovaj put u nešto više od 43 minute Carolyn nam jasno daje do znanja da je blues značajan dio njezine umjetničke osobnosti.

Albumom "Sugat Ko" čini mi se da Carolyn preko koljena gazi deltom Mississippija i, što je još bolje, ona ide sve dublje i dublje. Preslušavajući album, možda će netko reći, ma sve smo to već čuli, ali kada se malo podrobnije upustite u ovaj doista sjajan album i sami ćete spoznati o čemu se radi. Album sadrži sve što je potrebno za veliki broj poklonika bluesa. Deset pjesama zasigurno će vam širom otvoriti uši i jednostavno vas uvesti u taj njezin čudesni svijet. Ako ponekad malo i ode, odluta u neke druge, bliske glazbene stilove, vrlo brzo, već u sljedećoj pjesmi vraća se bluesu. Carolyn znalački vodi i razvija tu osnovnu ideju, čvrsto drži konce u svojim rukama i sigurno vodi bend koji tako zdušno daje svesrdnu potporu dojmljivim vokalnim dionicama impresivne Carolyn Fe.

Nama koji se malo više bavimo bluesom odmah je postalo jasno da se ovi sjajni glazbenici predvođeni osebujnom Carolyn Fe ne šale. Sviđa mi se što bend bez ikakvih ustezanja daje zaista raskošnu glazbenu sliku, koju samo pojedinačno osvjetljavaju i blistaju pojedini glazbenici, sama Carolyn ili je to u nekoj pjesmi bubnjar, u nekoj klavijature ili gitara. Pa tako kako se redaju pjesme sve više i jače spoznajemo da album pršti od zarazne i plesne glazbe.

Iako je za mnoge Carolyn Fe novo ime, nije na odmet da se malo više i podrobnije svi zajedno pozabavimo ovim umjetnicom i njezinim pratećim bendom. Njihov blues ima i akustike i odličnih riffova gitare, sjajnih ritmova i prekrasno obojene pozadine skladbi osebujnim i nadahnutim crno-bijelim tonovima. Da, svakako, taj "background" u pjesmama zadivljujuće popunjavaju klavijature. Nadahnuti spoj raznih glazbenih stilova i utjecaja njihovim pjesmama daje izraženu osobnost i čini ih apsolutno originalnim.

Iskusni prateći bend sačinjen je od glazbenika koji su zapravo veterani i svirali su sa poznatim glazbenicima, ali čini mi se da su uz Carolyn ti glazbenici dobili krila i krenuli su putem kojem su zapravo oduvijek težili, da rade ono što vole, na način kako bi to oni sami željeli, bez ikakvih diktata. To je zapravo ono čemu teži svaki glazbenik prije ili kasnije.

Kao i svi, pa tako i Carolyn ima svoje utjecaje i glazbene uzore. Njezini su, primjerice, Tom Waits, Patsy Cline i Blind Lemon... Hmmmm… šaroliko društvo, koje zapravo govori o velikoj glazbenoj širini i sferama interesa Carolyn Fe .

PREPORUKA:
Poštovani čitatelju, bez imalo razmišljanja i dvojbe predlažem da potražite i nabavite album "Sugat Ko" Carolyn Fe i već nakon prvih tonova samo ćete se prepustiti glazbi, bluesu kojeg toliko svi volimo.

Više o svemu potražite na:
www.carolyn-fe.com
www.CDbaby.com/carolynfe
www.facebook.com/thecarolynfe

Popis pjesma:

1. One Minute To Midnight (4:54)
2. I Can't Breathe (4:52)
3. Sugar (4:47)
4. Jerusalem's Thorns (3:30)
5. Bring You Water (3:30)
6. Howzat (6:32)
7. Wanna Say We're Through (4:34)
8. All That matters (4:18)
9. Nothin' Doin' (3:18)
10.Prayer (3:19)

(Productions Carolyn Fe)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiGibonni čarolijom oduševio i napunio Arenu Varaždin


Buč Kesidi i euforija šljokica u Sax!-u


Promocija IDEM-ovog albuma "POYY"


Božo Vrećin Atanor sevdaha i etno popa kao metafore života


Kosheen u Zagrebu: Simbioza benda i publike


Harlem Gospel Choir donijeli duh američkog Juga u Lisinski


Damir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu