Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Shemekia Copeland Americas Child

Prije tek nešto više od mjesec dana jedna od najpoznatijih blues diskografskih kuća objavila je "America's Child", novi studijski album jedne od najboljih svjetskih blues pjevačica, Shemekije Copeland. Od 16. srpnja pa do danas ovaj album osvaja slušateljstvo svojom kvalitetom i neporecivom snagom i izražajnošću.

Charon Shemekiae Copeland kći je legendarnog texas-blues gitarista Johnnyja 'Clydea' Copelanda (1937.-1997.). Bez obzira na tu činjenicu i iako je svoj glazbeni put utrla uz oca, Shemekia Copeland isključivo je svojom zaslugom danas respektabilna, osebujna i očaravajuća pjevačica, koju mnogi uvaženi glazbeni kritičari svrstavaju rame uz rame s najvećim glazbenim divama.

Blues glazba u svojoj osnovnoj formi ima strašno puno stvarnih, realnih trenutaka, baš kao i život, i na koncu tako se i "America's Child" duboko urezao u američku stvarnost, noseći u sebi globalnu poruku da apsolutno ništa nije nemoguće. Album pokazuje svu širinu glazbenog bića Shemekiae Copeland, njezinu uvijek prisutnu želja da istražuje, da se okuša i u drugim glazbenim izričajima, te nam daje samo razloga da je uvažavaju još više.

"Shemekia Copeland is a powerhouse, a superstar…she can do no wrong", kaže Rolling Stone. Chicago Tribune pak piše: "Shemekia Copeland is one of the great blues voices of our time. No one comes close to the sheer firepower that Copeland conjures at will." A to su samo neke od tvrdnji uvaženih specijaliziranih tiskovina i glazbenih magazina.

Ma zapravo u tome je sadržana sva "mudrost" vezana uz vokal ove jedinstvene, snažne, osjećajne i izražajne pjevačice. A Eric Clapton, Bonnie Raitt, B.B. King, Buddy Guy, Mick Jagger, Keith Richards, Carlos Santana, James Cotton i mnogi drugi koristili su njezin nevjerojatan glasovni potencijal. Osim toga, vlasnica je brojnih priznanja i nagrada, koje su joj dodjelile publika, službena kritika i kolege glazbenici. Shodno svemu tome, njezini albumi plijene pozornost publike, ali i službene kritike svojom ekspresijom i snagom. Pored toga tu su i njezini nastupi uživo kojima doslovno pokazuje svoju snagu i izuzetnu glazbenu moć.

Od 16. kolovoza 2005. pa do danas dugo je vremensko razdobje u kojem je došlo je do puno promjena. Kako u bluesu, tako i u stvarnom životu, čovjek uvijek nakon lošeg razdoblja očekuje ono bolje i u tome pronalazi sebe, tu pronalazi razloge da ide dalje bez obzira na sve. Osobni život Shemekije Copleand svakako je prošle godine obilježilo rođenje djeteta, što uvijek iz korijena promijeni svačiji osobni i poslovni život.

Od svoje 16. godine Shemekia se nalazi u žiži glazbenih kretanja i svjetske blues scene. Da, trebala je ostati prisebna i čvrsto stajati na zemlji da bi ostala tako svoja i tako normalna. Od tada je prošlo naravno puno vremena, a danas s velikim zadovoljstvom na novom albumu svoj doprinos dali su: John Prine, Rhiannon Giddens, Mary Gauthier, Emmylou Harris, Steve Cropper, J.D. Wilkes, Al Perkins, članovi "the Time Jumpersa". I baš iz tog razloga album "America's Child" pokazuje svu unikatnost mogućnosti same prezentacijske forme bluesa koju preferira Shemekia.

Shemekia s jednakom strašću, sigurnošću i respektom izvodi blues, soul, country, roots rock i americana glazbu; htjeli mi to priznati ili ne, to ne može baš svatko.

"America's Child" pršti od njezinog snažnog i prodornog vokala, a Shemekia svojim glasom nesumnjivo nosi cijeli album i ako ga pažljivo preslušate osjetit ćete kako je njezin glas praktično cijelo vrijeme uzdignut iznad glazbene podloge. Shemekia ima glas koji je istovremeno snažan, duhovan i osjećajan. Njezin glas je toliko jak i pun da ga čak nisu ni poznata Stax produkcija i Memhpis 'furka' mogli prigušiti.

Za ovaj album okupila se respektabilna ekipa glazbenika: Shemekia Copekand (vokali), Will Kimbrough (gitara, klavijature, ujedno i prodecent), Steve Cropper (gitara),

Lex Price (bas), Pete Abbott (bubnjevi), Al Perkins ("pedal steel"gitara), J.D. Wilkes (usna harmonika), Rhiannon Giddens (afički bendžo) i Kenny Sears (violina), a konačni rezultat ove ekipe je sjajan, moderan i glazbeno inspirativan album, možda čak najjači u dosadašnjoj karijeri osebujne Shemekije Copeland.

PREPORUKA:
Charon Shemekia Copeland je albumom "America's Child" još jednom pokazala koliko vrijedi i da je upravo ona jedan od čvrstih i provjerenih zaloga budućnosti bluesa. Ako ste voljni i željni slušati puteni glas, koji je istovremeno snažan i nježan, ako želite čuti što znači nositi skladbu glasom, koji boli do kosti i na kraju, ako poželite uživati u bluesu, koji je bogat produkcijom, onda jednostavno požurite nabaviti svoj primjerak albuma "America's Child" jedinstvene i zaista neponovljive Shemekije Copeland.

Evo što o njoj pišu drugi: "America's Child is a groundbreaking, genre-bending work of beauty. Shemekia is one of the great singers of our time. This record introduces listeners to another side of her, and I predict it will result in many new fans. Her voice on these songs is nothing short of magic." - Mary Gauthier

NPR Music piše: "She brings a perfect balance of authority and understatement to each song."

No Depression pak dodaje: "When Shemekia Copeland opens her mouth, everybody pays attention. She pierces your soul. This is how you do it, and nobody does it better than Shemekia Copeland."

Više o svemu možete saznati na:
www.shemekicopeland.com
www.shemekiacopeland.com/tag/outskirts-of-love
www.facebook.com/shemekia.copeland
www.alligator.com
www.telarc.com/
www.myspace.com/bluzapalooza

Popis pjesama:

1. Ain't Got Time For Hate
2. Americans
3. Would You Take My Blood
4. Great Rain
5. Smoked Ham And Peaches
6. The Wrong Idea
7. Promised Myself
8. In The Blood Of The Blues
9. Such A Pretty Flame
10. One I Love
11. I'm Not Like Everybody Else
12. Go To Sleepy Little Baby

(Allligator Records)

Diskografija:
Turn the Heat Up!/ 1998/ Alligator Records
Wicked /2000/ Alligator Records
Talking to Strangers /2002/ Alligator Records
The Soul Truth /2005/ Alligator Records
Never Going Back/2009/ Telarc Distribution
33 1/3/2012/ Telarc
Outskirts Of Love/ 2015/Alligator Records
America's Child/2018/ Alligator Records

Yours bluesy
Mladen Loncar - Mike