Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

redemtion joe

Je li osam dana dovoljno da se probavi, oprostite, presluša i upije sve ono što dolazi s novog studijskog albuma Joea Bonamasse, "Redemption"? Dvanaest pjesama uvršteno je na ovaj album, kojeg je Provogue Records objavila 21. rujna.

Ovo je Joeov trinaesti studijski solo album, koji nam je stigao dvije godine nakon albuma "Blues of Desperation". Polako se čovjek počinje pitati nije li sve to neka hiperprodukcija, nije li to sve malo previše?

Joe Bonamassa ne snima samo blues albume, ne radi samo ovo, on je doslovno raspršen na sto strana. Svatko normalan pita se je li to moguće ili što mu to treba, no sam Joe to lako objašnjava: "I’m going through some other stuff in my life I didn’t expect to be going through. It’s a rising, it’s contrition, it’s acceptance, it’s everything. It’s painful, but knowing that there’s a rising coming."

Moram priznati da jako dobro poznajem njegov glazbeni opus i da sam ostao malo zatečen, jer album odzvanja čvrstim rockom, snažnim ekspresivnim rock n' bluesom. Joe sada ide još korak dalje, i to u aranžmanima, jer ima dva dodana gitarista, pa njemu ostaje više prostora za "egzibicije". S druge pak strane, "Redemption" je njegov 13. solo studijski album i treći u nizu na kojima nalazimo isključivo originalni materijal.

Album sadržava dvanaest uzbudljivih pjesama, koje odražavaju, mogu slobodno napisati, njegov neki novi početak, možda čak i ponovno rođenje i neki drukčiji početak, neki novi život koji Joe trenutno živi. Istina je, možda neki fanovi neće odmah prihvatiti ovu novu glazbenu ponudu, no iluzorno je bilo za očekivati da će Joe stalno biti u istim vodama. Baš zato je tako rastrgan u brojnim suradnjama i radu na više projekata i glazbenih platformi.

Joe se jednostavno ne boji ići naprijed, gurati granice u percepciji i prezentaciji blues rocka. U pjesmama se osjeća taj sudar svjetla i tame, osjeća se ta intimna borba koju prije ili kasnije svaki glazbenik vodi. Tu su uključene ogromne količline osjećaja koji samo čekaju da vas preplave. Ma poslušajte samo skladbu "Self-Inflicted Wounds" i sve će vam biti jasno!

Uz sjajne glazbenike, Joe postavlja neke nove glazbene temelje i to je tako hrabro; mora mu se skinuti kapa, jer nema svatko tako veliku petlju, da pokrene neke nove postulate u ovom glazbenom žanru. Joe Bonamassa sigurno ima velikih kredita da to učini samo tako, iz albuma u album. Njegova glazbena vizija i svirka gitare izražava njegovu neiscrpnu viziju umjetnika, koji jednostavno ima nezasitnu želju da na svakoj razini i na svakom novom projektu dade svoj trenutni najbolji potencijal i trenutak. Treba li se čuditi kada se, primjerice, sluša pjesma "Pick Up the Pieces", koja duboko zadire u tradicionalnu "roots" glazbenu baštinu Amerike?

Stalno spominjem sjajnu ekipu... pa, evo ih redom: bubnjar Anton Fig (David Letterman Band), basist Michael Rhodes, klavijaturist Reese Wynans, puhači Lee Thornburg i Paulie Cerra, pjevač Gary Pinto, back vokali Mahalia Barnes, Jade McRae, Juanita Tippins i na kraju tu su ta već spominjana gitarista, Kenny Greenberg i Doug Lancio. A sav materijal su snimili na nekoliko lokacija: u Nashvilleu, Sydneyu, Las Vegasu i Miamiju.

PREPORUKA:
U preko sat vremena ovaj put Joe Bonamassa nudi nam vrlo direktno i iskreno svoje glazbeno, a možda i neko drugo otkupljenje i zauzvrat ne traži apsolutno ništa, osim što želi da što više ljudi čuje o čemu se ovdje radi.

Nekada je Ian Anderson rekao da bi fanovi Jethro Tull kupili album i kada na njemu ne bi bilo ništa osim tišine. Danas, s velikom dozom sigurnosti, želim vam ovdje napisati da bih osobno kupio ovaj album a da je na njemu samo jedna pjesma, kao što je primjerice "Just 'Cos You Can Don't Mean You Should". Da, tako je to i točka! A vama prepuštam da sami provjerite je li to tako ili možda "muljam".

Višeo svemu saznajte na:
jbonamassa.com/
www.facebook.com/JoeBonamassa/
www.instagram.com/joebonamassa/?hl=hr

Popis pjesama:

1. Evil Mama/5:29
2. King Bee Shakedown/4:22
3. Molly O'/6:06
4. Deep In The Blues Again/4.45
5. Self-Inflicted Wounds/6:35
6. Pick Up The Pieces/3:55
7. The Ghost Of Macon Jones/5:24
8. Just 'Cos You Can Don't Mean You Should/6:40
9. Redemption/ 5:57
10. I've Got Some Mind Over What Matters/5:50
11. Stronger Now In Broken Places/4:33
12. Love Is A Gamble/5:15

(Provogue Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike