Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bruce katz

Prošlo je već više od tri mjeseca od objave albuma "Get Your Groove" Bruce Katz Banda. I da, ja sam kriv! Jednostavno mi je u mnoštvu albuma baš on promaknuo. Ali eto, na kraju nepravda je ispravljena i album je pred vama!

Za one koji baš nisu previše upućeni, Bruce Katz se proslavio kao član fantastičnog benda Ronnie Earl and the Broadcasters. Ronnie Earl, kao jedan od najboljih blues gitarista, sa svojim Broadcastersima njeguje istančan blues 'feeling'. Nema sumnje, Bruce Katz imao je zaista posebno mjesto u bendu jer je svojim osebujnim Hammond B-3 "backgroundom" davao veliki doprinos upravo kompletnom blues "soundu" benda.

20. srpnja ovaj izvanserijski čarobnjak klavijatura objavio je svoj novi studijski album "Get Your Groove" preko diskografske kuće American Showplace Music. Budite sigurni da ovaj album ne bi došao u moje ruke da se u cijelu priču nije uključio Rick Lusher, radijski promotor s kojim surađujem već dugi niz godina.

Poklonicima bluesa bilo bi uopće smiješno i vrlo neozbiljno nešto posebno predstavljati Brucea Katza, jer o njemu i njegovom doprinosu svjetskoj blues sceni doista se sve zna. No, ono što se možda zaboravilo je podatak da su legendarne Hammond B3 orgulje svijetu predstavljene 1954. Samo dva desetljeća kasnije počinje njihova snažna primjena u bluesu, R & B i jazzu. No, jednako tako popularnost ovog instrumenta jenjavala je u kasnim sedamdesetim godinama, ali to ne znači da je to bio kraj, dapače! Mnogi poznati glazbenici nisu prestali svirati ovaj strahovito atraktivni instrument. I dalje su snimali albume koristeći Hammond B3 orgulje, a evo samo nekih: Jimmy Smith, Booker T Jones, Steve Winwood, Jon Lord, Gregg Allman a tu je i poznati pijanist, nadahnuti Bruce Katz. Bruce je glazbenik koji iza sebe ima osam albuma, no više od studija Bruce voli nastupati i biti "on the road" i on to i čini s imenima kao što su Big Mama Thornton, Gregg Allman, Delbert McClinton, Maria Muldaur, Duke Robillard, John Hammond i doista mnogi drugi glazbenici.

Evo, sada je pred nama njegov novi studijski uradak, koji pršti od odlične, vrlo atraktivne glazbe duboko uronjene u blues, soul, r&b i jazz. No, pored toga je zapanjujuća njegova artistička virtuoznost u kojoj vlada pravi kontrolirani kaos, jer Bruce svira klavir, orgulje Hammond B3, s kojim svira bas i potom sve to zajedno kombinira i to zvuči doista nevjerojatno efektno, atraktivno i zapanjujuće. I ovaj put valja naglasiti gitaru i vokal Chrisa Vitarella, koji se potpuno 'dao' ovom albumu. Uz Brucea i Chrisa tu je Ray Hagen na bubnjevima, kao i poznati bubnjar Allmana Jaimoe i basist Matt Raymond.

Da, doista nema nikakve sumnje, ova ekipa iskreno i duboko je u svemu ovome što rade i to je naprosto tako. Njihova iskrenost, virtuoznost i nevjerojatna opuštenost u prezentaciji jednostavno osvaja na prvu. Treba samo slušati što se tu sve događa, kako svi glazbenici doslovno uživaju svirajući zajedno. Od bluesa i tog ugođaja, preko čak funkiranih ritmova dolazimo do "jamband" izraza i pojma koji jednostavno označava zajedničko sviranje glazbenika. Osobno, vjerujem da je to najveći doprinos, ushit koji se može dogoditi kada više glazbenika radi zajedno. Približno točan prijevod "jamband" bio bi izraz koji opisuje bogatu paletu zvukova i tekstura. Označava kolektivnu sklonost za improvizaciju, predanost razradi pjesme sa sklonošću prelaska granica među žanrovima. "Jamband" je nevjerojatan kolaž, koji sačinjava niz tradicionalnih glazbenih formi, uključujući blues, bluegrass, funk, jazz, rock, psihodeliju, pa čak i techno. To je doista jedna impresivna paleta iskustva, tradicije i nepatvorene virtuoznosti te međusobne suradnje glazbenika.

PREPORUKA:
Svi oni koji slušaju ovu glazbu bit će osupnuti količinom isporučenih 'blue notes'. Naime, album "Get Your Groove" ima u sebi sve ono što treba svima koji jednostavno vole dobru glazbu.

Na kraju, držim da bi najbolja preporuka bila: "This man is as good as it gets. One of the greatest keyboard artists I’ve ever heard.” - John Hammond

Više o svemu saznajte na:
www.brucekatzband.com
www.facebook.com/brucekatzmusic
www.americanshowplacemusic.com

Popis pjesama:

1. Hesitation Blues
2. Freight Train
3. Beef Jerky
4. Shine Together (Tribe of Lights
5. River Blue
6. Make Things Right
7. Get Your Groove
8. Zone 3
9. Rush Hour
10. Wasn't My time
11. The Bun

(American Showplace Music)

Diskografija:
"Get Your Groove" , American Showplace Music, 2016
"Out from the Center", American Showplace Music, 2016
"Homecoming", American Showplace Music, 2014
"Live! At the Firefly", Brown Dog Music/Vizztone Records, 2008
“A Deeper Blue”, Severn Records, 2004
“Three Feet Off the Ground”, AudioQuest/Valley Entertainment, 2001
“Mississippi Moan”, AudioQuest, 1997
“Transformation”, AudioQuest, 1994
“Crescent Crawl”, AudioQuest, 1992

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni